Pomysł na szybki deser? Oto propozycja. Wafle przekładane. Chrupiące, słodkie, ale bez nadmiaru cukru! Kilka składników, błyskawiczne przygotowanie, wiele wariantów. Domowe wafle przekładane to deser na każdą okazję. Można je zrobić w wersji tradycyjnej, ale smaczne są również w odsłonie fit.
Lubicie wafelki? Jakie najbardziej? Jeśli szukacie zdrowszej wersji klasycznych słodkości, to dobrze trafiliście!
Spis treści:
Domowe wafelki są lepsze niż sklepowe
Macie ochotę coś pochrupać? I żeby było na słodko? Sklepowe wafelki często mają niezbyt dobry skład. Ulepszacze, tłuszcze trans, spora ilość białego cukru… Warto zwracać uwagę na etykiety! Fit wafle przekładane? To jest możliwe. Warto szukać zamienników klasycznych produktów i stawiać na desery domowe.
Wafle mogą być pełnoziarniste, gryczane, jaglane lub orkiszowe. Najlepiej wybierać produkty, które mają naturalne, ekologiczne składniki. Masę do wafli można zrobić samemu lub postawić np. na produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wiele zależy od naszych indywidualnych potrzeb oraz preferencji, ale opcji jest mnóstwo.
Przepis na fit wafle z kremem i dżemem
Coś słodkiego na szybko? Wafelki! To jedne z najpopularniejszych słodyczy. Pasują zawsze i wszędzie. To słodka przekąska, którą lubimy dzielić się z rodziną oraz przyjaciółmi. Czasami warto jednak zamiast produktów gotowych, zrobić deser samemu. Może i domowe wafle nie są bardzo mocno dietetyczne, ale z pewnością są zdrowsze oraz mniej kaloryczne niż ich sklepowe odpowiedniki. Oto przepis!
Składniki
wafle (np. Ania, ekologiczne wafle domowe, orkiszowe, bez dodatku cukrów), dżem z wiśni (np. Stovit, bez dodatku cukrów, z rekomendacją Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków), krem kakaowo-orzechowy (np. Feel Fit, bez dodatku cukru i bez oleju palmowego)
Przygotowanie
wafle smarować naprzemiennie kremem i dżemem. Pierwszy najlepiej masą kakaowo-orzechową. Przełożone wafle pokroić na porcje ulubionej wielkości. Deser można przechowywać w lodówce, owinięty folią spożywczą. Smacznego!
Deser prawie jak piszinger
Robicie czasem domowe piszingery? Przekładane wafle są deserem na każdą okazję. To z nich powstaje właśnie słynny Pischinger. Znany również jako piszinger czy tort Pischingera. To nic innego, jak torcik z wafli przekładany masą czekoladowo-orzechową. Czasem oblany jest też polewą czekoladową lub lukrem.
Pomysłodawcą słodkości był wiedeński cukiernik – Oscar Pischinger. Żył w XIX wieku. Jego tort przypadł do gustu gospodyniom i stał się idealnym deserem dla niespodziewanych gości. Ciekawe, prawda? Ekspresowy tort z wafli jest prosty, smaczny i szybki w wykonaniu. Co ważne – ten deser także można zrobić w wersji fit. Dla chcącego nic trudnego!
PS Powyższy przepis to oczywiście tylko propozycja, która może być inspiracją. Lubicie zamienniki klasycznych słodkości? Więcej przepisów znajdziecie w dziale „Styl życia”! Koniecznie odwiedźcie „Kulinaria”.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne
Malinowa rozkosz: przepis na deser warstwowy w szklance
Brzmi i wygląda smacznie 🙂
Polecam. 🙂
Świetny przepis, muszę go przetestować 😊
Faktycznie, to jest świetna rzecz. Pozdrawiam.
O tak, jest smacznie i nie za słodko! 😉
My lubimy jeść takie wafle z dżemem i marmoladą. Pychota.
🙂
ooo coś dla mnie;D
Super. 🙂
I znowu robisz nam smaka :P.
Lubię takie przekładane wafle choć dawno już ich nie robiłam. Fajny pomysł na wersję fit :).
raeszka.blogspot.com
Polecam.
Fantastycznie, że są świetne dodatki do takich wafli bez dodatku cukru!
O tak, opcji jest wiele. Same wafle też można kupić nie z mąką pszenną, a inną, np. orkiszową. I od razu jest nieco zdrowiej. 🙂
Ależ narobiłaś mi ochoty! Rewelacja pomysł! Podkradam 🤗
Super, smacznego! 🙂
Lubie nieskomplikowane przepisy, chetnie skorzystam z Twojej rekomendacji 🙂
Smacznego. 🙂
Pychota 🙂
Polecam. 🙂