Biała herbata – idealny napój na wiosnę

Biała herbata

Lubisz białą herbatę? Subtelna, delikatna, wyrafinowana. Mniej znana, często niedoceniania, a skrywa w sobie wyjątkowy smak oraz bogactwo antyoksydantów. Warto dać się jej oczarować! To idealny napój na wiosnę. Biała herbata ma wiele do zaoferowania.

Najlepsza będzie liściasta, klasyczna, bez dodatków. Czas zanurzyć się w jej smaku.

Herbata biała klasyczna

Pexels

Czym właściwie jest biała herbata?

Biała herbata to napój przyrządzany z pąków liściowych i młodych listków herbaty chińskiej, zbieranych wczesną wiosną, a następnie suszonych metodą naturalną na słońcu, przez co utlenianie jest minimalne. Proces produkcji białej herbaty jest oszczędny. Dzięki temu zachowuje ona naturalny smak, aromat i cenne właściwości.

Smak, który urzeka

Herbata biała wyróżnia się jasnym kolorem naparu. Barwa napoju jest bladożółta, a smak delikatny, subtelny, pozbawiony goryczy. Można w nim wyczuć nuty kwiatowe, a czasem nawet owocowe. Ta herbata jest bardzo lekka. Najlepiej smakuje bez dodatków. Warto docenić jej naturalny charakter.

Jedna z ciekawszych i popularniejszych odmian to China Pai Mu Tan. Klasyczna herbata biała z prowincji Fujian. Jej nazwa oznacza białą piwonię. Niezwykle subtelna, łagodna, słodka, o kwiecistym aromacie. Inne popularne białe herbaty to np. Yin Zhen i Ya Bao.

Delikatne białe herbaty

Pexels

Biała magia w filiżance

Podobnie jak zielona herbata, biała zawiera polifenole i substancje korzystnie wpływające na zdrowie. Potocznie nazywana jest „eliksirem młodości”. Zawiera nawet trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż inne herbaty i jest od nich bogatsza w składniki odżywcze!

Antyoksydanty zawarte w herbacie pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Przyczyniają się do wzmocnienia odporności, mogą wspomagać ochronę przed chorobami serca, działają przeciwstarzeniowo, poprawiają kondycję skóry.

Jak poprawnie zaparzyć herbatę białą?

Oto kilka wskazówek.

  1.  Wybierz dobrej jakości herbatę.
  2.  Użyj świeżej wody.
  3.  Nie zalewaj suszu wrzątkiem.
  4. Użyj odpowiedniego naczynia.
  5.  Parz krótko.

Pamiętaj! Wystarczy jedna łyżeczka na filiżankę. Temperatura parzenia – ok. 80 stopni. Czas – 2-5 minut. Herbatę białą można parzyć kilkukrotnie.

Biała herbata liściasta

Pexels

Więcej niż napój

Biała herbata to nie tylko pyszny i zdrowy napój. To także chwila spokoju i wyciszenia w zabieganym dniu. Jej delikatny aromat oraz subtelny smak zachęcają do zwolnienia tempa i delektowania się prostotą. Coś w tym jest…

Warto dodać, że biała herbata jakiś czas temu zainspirowała markę Elizabeth Arden i tak powstały perfumy White Tea! To hołd dla prostych przyjemności oraz życia w rytmie „slow”.

PS Kawa czy herbata? Co teraz pijesz? Koniecznie daj znać w komentarzach.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels


Hojicha – japońska herbata prażona podbija świat!


Jakie właściwości ma Matcha Kusmi Tea – sekret japońskiej herbaty i niezbędne akcesoria do jej parzenia


 

Komentarze

  1. Wioleta Sadowska

    Mnie taka herbata średnio smakuje.

    • @dministrator

      A ja bardzo lubię dobrą, klasyczną, liściastą herbatę białą. Według mnie jest idealna na wiosenne wieczory. 🙂

  2. jotka

    Chyba nie piłam. Żyjemy szybko, a rytuał parzenia herbaty powinno się celebrować, te czajniczki, filiżanki, to święto smaku!

    • @dministrator

      Warto spróbować. 🙂

  3. Magdalena

    Uwielbiam białą herbatę, szczególnie białą z kwiatem pomarańczy 🙂

    • @dministrator

      🙂

  4. Kasia Futka

    To jedna z moich ulubionych herbat 🥰

    • @dministrator

      Też lubię białą herbatę.

  5. https://mira-bell.blogspot.com/

    Zdarza mi się pić, ale wolę jednak inne rodzaje herbaty 😉

    • @dministrator

      🙂

  6. sobiepop.blogspot.com

    Uwielbiam biała herbatę 🙂

    • @dministrator

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>