Osoby chorujące na celiakię lub wykazujące nietolerancję na gluten powinny zdecydować się na odpowiednią dietę, która pomoże w zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Wyeliminowanie ze swojej diety niektórych produktów będzie w takim przypadku niezwykle korzystne i wpłynie na większą radość z funkcjonowania. Dodatkowo można będzie uniknąć wielu poważnych dolegliwości zdrowotnych. Na diecie bezglutenowej niezwykle istotne jest to, aby unikać przede wszystkim pieczywa i produktów bogatych w gluten. Sama dieta w przypadku odpowiedniego skomponowania pozwoli na bezproblemowe dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Na rynku działają również specjalne sklepy, które specjalizują się w dostarczaniu produktów pozbawionych glutenu.
Spis treści:
Pieczywo bezglutenowe – świetna alternatywa dla chleba
Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety bez pieczywa. Chleb to w wielu polskich domach podstawowy element śniadania czy kolacji. Wyjątkowy smak i fakt, że chleb jest niezwykle sycący sprawia, że bardzo często spotykany jest w diecie. W przypadku diety bezglutenowej nie ma konieczności rezygnacji z niego. Wystarczy jedynie wybrać specjalnie przyrządzane pieczywo bezglutenowe, które nie zawiera tego rodzaju białek i jest bezpieczne w spożywaniu dla osób chorujących. Coraz częściej nawet w klasycznych piekarniach można znaleźć propozycje pozbawione glutenu. Można również wybrać oferty sklepów, dla których żywność bezglutenowa jest specjalnością i które proponują wiele tego rodzaju żywności. Z bardzo bogatych ofert można bardzo łatwo wybrać te rozwiązania, które znakomicie wpiszą się w oczekiwania. Kupiony w takich miejscach chleb bez glutenu zachowa przy tym swoje walory smakowe i pozwoli na bardzo komfortowe przygotowanie wielu smacznych dań. Świetnie wpiszą się one w potrzeby i zachwycą swoim smakiem pod bardzo wieloma względami. Zdecydowanie się na takie będzie dawało tym samym bardzo dobre efekty.
Gdzie można kupić produkty bezglutenowe?
Coraz większa świadomość odpowiedniego żywienia sprawia, że na rynku pojawia się coraz więcej miejsc, w których możliwe jest kupowanie idealnie dostosowanej do potrzeb żywności. Dieta bezglutenowa jest stosowana obecnie przez wiele osób i to właśnie z myślą o nich na rynku pojawia się wiele specjalistycznych sklepów. W tego rodzaju miejscach klienci mogą wybierać z szerokiej gamy produktów, które są w pełni dostosowane do ich oczekiwań. Zachwycają swoim smakiem i są przyrządzane z wykorzystaniem najlepszych składników. Sklep bezglutenowy to miejsce, w którym każdy z dostępnych produktów spożywczych jest przyrządzony zgodnie ze sztuką i jest w pełni pozbawiony glutenu. Osoby chore bez żadnych obaw mogą dokonywać zatem zakupów w takich właśnie miejscach.
Produkty bezglutenowe sklep może także zaoferować różnego rodzaju przekąski. Szczególnie ciekawie prezentują się bezglutenowe słodycze, które są w stanie zachwycić. Oferowane w takich miejscach ciastka bezglutenowe są świetnym sposobem na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej bardzo wielu smacznych dodatków.
Warto sięgać po renomowane sklepy
Będąc na diecie bezglutenowej najlepiej sięgać po renomowane sklepy, które bardzo dużą uwagę przykładają do jakości wszystkich proponowanych wyrobów. Daje to pewność, że wybierając żywność bezglutenową można będzie cieszyć się jej doskonałym smakiem i przyrządzeniem jedynie z wykorzystaniem naturalnych składników. Kupione produkty pozwolą zahamować zmiany chorobowe, które wystąpiły w organizmie i pomogą w zachowaniu bardzo dobrego samopoczucia przez bardzo długi czas.
*materiał reklamowy
Ja mam pod nosem Urocznico praktycznie piekarnię, gdzie można kupić chleb bezglutenowy. Pozdrawiam serdecznie, w środę – 10 minut o brzasku na zakupach, teraz mamy pod opieką Siostrzeńca. Ale co do bezglutenowego chleba – na razie nie kupujemy 🙂 .
Jeśli nie ma potrzeby, to nie trzeba kupować, ale przy konkretnych kłopotach zdrowotnych, to dobre rozwiązanie. 🙂
Swego czasu przeszłam na dietę bezglutenową i w zasadzie kompletnie wyeliminowałam mączne rzeczy, nawet takie pseudoglutenwe. 🙂
Ciekawe.
Dobrze, że teraz jest łatwiejszy dostęp do tego typu produktów. To z pewnością duże ułatwienie.
🙂
Przez rok byłam na diecie bezglutenowej i właściwie powinnam do niej wrócić… Doszłam do wniosku, że lepiej w ogóle zrezygnować z chleba, niż jeść chleb “chemiczny” – tak nazywam ten gotowy bezglutenowy. Mega drogi i niewiele mający wspólnego ze zdrową żywnością 🙁
Najlepiej sprawdzały się u mnie bułeczki, które sama piekłam z mąki ryżowej i kukurydzianej.
I uwaga – trzeba czytać etykiety, czy takie mąki na pewno są bez glutenu…
Na szczęście jest wiele zamienników tradycyjnych produktów i chleb bezglutenowy można też samemu upiec w domu. 🙂
Kiedyś byłam na diecie bez glutenu bo myślałam że ten składnik mi szkodzi. Dla mnie jednak to zbyt kosztowna dieta chociaż mówią że na zdrowiu się nie oszczędza.
Zdrowie jest najważniejsze, a odpowiednio dopasowana do organizmu dieta bardzo istotna. 🙂