Pyszna, zdrowa, sycąca. Szybka i wygodna w przygotowaniu. Poza tym, możną tę potrawę zrobić na wiele sposób! Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. Warto znać największe zalety tego dania i pamiętać o nim w codziennym menu. Zapraszam na garść smakowitych ciekawostek oraz przepis na owsiankę z jogurtem.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Jakie mają właściwości? Czy owsianka jest zdrowa? Wielu z nas bez trudu odpowie na te pytania. Owsianka to wręcz synonim dobrego śniadania. Doczekała się nawet swojego święta! Światowy Dzień Owsianki obchodzimy 10 października. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Spis treści:
Owsianka na śniadanie: najlepsza propozycja
Dietetycy mówią, że płatki owsiane powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. W kuchni można je wykorzystać na różne sposoby. Na słodko oraz słono. Sprawdzą się w wersji śniadaniowej, jak i deserowej czy obiadowej. Można je użyć np. do pieczenia ciast, ciasteczek, bułek, babeczek, ale też robienia koktajli, naleśników czy panierki do różnych mięs.
Naukowcy z jednego z australijskich uniwersytetów doszli jednak do wniosku, że najlepiej spożywać jest owsianki rano! Pozwoli nam to wyjść z domu z energią i z optymizmem stawić czoła codzienności. Płatki te zostały uznane za najzdrowszy i najbardziej sycący produkt na poranny posiłek. Jak widać, owsianka to prawdziwa królowa śniadań.
Liczne zalety owsianki: cenne właściwości
Nie od dziś wiadomo, że owsianka ma liczne zalety. To pyszne i odżywcze danie. Można ją przygotować na mleku, wodzie, napoju roślinnym lub soku. To potrawa uniwersalna i otwarta na liczne kulinarne warianty, ale nie tylko!
To żywność funkcjonalna. Cechuje się wyjątkowo pozytywnym wpływem na organizm. Zajmuje wysokie miejsce w rankingach najzdrowszych pokarmów świata! Owsianka pozytywnie wpływa na sprawność fizyczną, odporność, wytrzymałość oraz samopoczucie…
Owsianka daje uczucie sytości i energii. Poza tym, poprawia trawienie i podkręca metabolizm. Może też zaspokajać apetyt na łakocie. Pozytywnie działa na układ pokarmowy. To idealny posiłek dla osób na diecie. Płatki owsiane to też źródło antyoksydantów. Przeciwutleniacze są dobre dla organizmu bo m.in. poprawiają przepływ krwi i zmniejszają stany zapalne. Owsianka pozytywnie wpływa na pracę serca oraz obniża też poziom złego cholesterolu.
Płatki owsiane zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. W tym – substancje, które przeciwdziałają zmęczeniu i pozytywnie wpływają na nastrój. Poza tym, owsianka zwiększa odporność organizmu. To doskonałe danie na gorsze dni. Idealny comfort food.
Warto dodać, że owsianka jest śniadaniem dobrym dla nie tylko dla zdrowia, ale też urody. Owsianka to doskonały sposób na ładną skórę i włosy. Płatki opóźniają również procesy starzenia się organizmu. Można je wykorzystać w celach kosmetycznych. Warto robić z nich maseczki i je oczywiście jeść, bo świetnie odżywiają, oczyszczają, nawilżają oraz koją skórę, a także włosy. Prócz tego, wspomagają regenerację i łagodzą podrażnienia.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepis na owsiankę z jogurtem
Poniżej przepis na owsiankę z mango, suszoną żurawiną, borówkami, jogurtem, nasionami słonecznika oraz odrobiną miodu. To porcja dla 1 osoby.
Składniki
3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka żurawiny suszonej, ½ łyżeczki miodu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, ½ łyżki nasion słonecznika, ½ mango, garść borówek
Przygotowanie
Płatki owsiane z żurawiną ugotować na wodzie, aż do zgęstnienia. Przełożyć wszystko do miseczki. Dodać jogurt, słonecznik, pokrojone w kostkę mango i borówki. Polać owsiankę odrobiną miodu.
Smacznego! To tylko parę faktów i autorski przepis. Tekst ma wyłącznie charakter hobbystyczno-informacyjny. W razie potrzeby najlepiej temat prozdrowotych właściwości płatków owsianych omówić ze specjalistą, dietetykiem. Zainteresowanych podobnymi postami o tematyce kulinarnej zapraszam zaś do działu „Styl życia”.
PS Lubicie owsiankę? W jakiej wersji najbardziej? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, źródła: zywienie.medonet.pl, zywiebie.abczdrowie.pl, fit.poradnikzrowie.pl, zdrowie.dziennik.pl, zdrowaporcja.pl, freshdieta.pl, zdjęcia: Pixabay
Od czasu do czasu jem owsiankę na śniadanie. Pyszności.
🙂
Ja preferuję kaszę gryczaną. Owsiankę jadłam w czasach młodzieńczych. W akademiku w moich czasach dawali za friko.
Gryczanka też jest smaczna i zdrowa. 🙂
No i przypomniałaś mi, że bardzo chętnie zjadłabym taką owsiankę. Bo przecież kiedyś jadałam tylko o niej zapomniałam 🙂
Super, warto wracać do dobrych potraw. 🙂
Nie wiedziałam, że owsianka jest taka zdrowa! Dzięki za garść informacji 🙂
Muszę wypróbować ten przepis
Bardzo zdrowa! Koniecznie. 🙂
ja bardzo lubię owsiankę, ale przygotowaną na wodzie bo nie znoszę smaku, ani zapachu gorącego mleka. Mogę ją zjeść ze wszystkim, ale najbardziej lubię z polskimi truskaweczkami:))
Super. 🙂
Uwielbiam nie ma nic lepszego i zdrowszego . Super propozycje
🙂
Od ponad roku jem owsiankę na śniadanie i chyba się od niej uzależniłam bo jak nie zjem ,to czegoś mi brakuje😉
Przygotowuję na różne sposoby.
Jedynie na co zwracam uwagę przy zakupie płatków, to żeby były najzwyklejsze. Jak najmniej przetworzone. Te są najlepsze:)
Pozdrawiam cieplutko:)
O tak, to dobry produkt to podstawa. 🙂
Ja jestem ten typ, co nie może obyć się bez chlebka
Każdy ma inne gusta kulinarne. 🙂