Zupa kimchi bez kimchi, tofu jak halloumi z miodem, czosnkiem i pieprzem albo pieczone ziemniaki ze szparagami i rabarbarem lub ucierane ciasto kardamonowe z miodem i herbatą earl grey… Brzmi smakowicie? Zajrzyjcie do książki „Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw”. To pyszna propozycja czytelnicza. Idealna dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną.
Wege i z pasją – tak w skrócie można opisać tę publikację. „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz to zbiór praktycznych wskazówek, porad i przepisów. Jest pysznie, świeżo oraz kolorowo!
Autorka z zieloną misją
Autorka książki to miłośniczka i promotorka kuchni roślinnej. Inspiracje do swoich przepisów czerpie m.in. z podróży oraz wspomnień. Prowadzi warsztaty kulinarne i jest autorką różnych publikacji. Uczy jeść niebanalnie i gotować z sercem. Bez mięsa! Na co dzień przepisami dzieli się na instagramowym profilu @domtargosz.
Książka Dominiki Targosz (ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change) to ukłon w stronę osób, które chcą odtwarzać przepisy, jak również nauczyć się je samemu kreować. W środku można znaleźć receptury na mały i wielki głód, sprytne triki oraz inspirujące pomysły.
Kuchnia pełna warzyw
„Roślinna sprawa” to bardzo ciekawie, przejrzyście oraz starannie wydana publikacja. Apetyczne zdjęcia, oryginalne przepisy, garść rad. Tę książkę kucharską przegląda się z przyjemnością. Nie brak też elementu zaskoczenia. Dominika Targosz lubi proste i sezonowe roślinne przepisy, ale w jej kuchni nie ma nudy!
Ta książka jest daleka od banałów, przez co momentami zaskakująca. To publikacja, która pokazuje prawdziwą radość z gotowania. Aż na myśl przychodzą słowa słynnej osobowości kulinarnej. „Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!”: napisała Julia Child w książce „Moje życie we Francji”.
Publikacja Dominiki Targosz to propozycja dla każdego, kto ma ochotę wprowadzić nieco urozmaicenia do codziennego menu. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie jedzenia mięsa. Tu z pewnością znajdą inspirację. Przepisy są bardzo różnorodne. Każdy więc z tego szerokiego wachlarza roślinnych propozycji powinien wyciągnąć coś dla siebie.
Wege inspiracja
„Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia”: oto fragment opisu wydawniczego. „Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko”: to też z tej notki.
W środku m.in. nawiązania do kuchni azjatyckiej, włoskiej, skandynawskiej, arabskiej… Kto ma ochotę poeksperymentować– będzie zadowolony. Polecam. To naprawdę apetyczna propozycja! Jeśli lubicie być na czasie z kulinarnymi nowinkami oraz trendami, po prostu sięgnijcie po tę publikację.
Tytuł: „Roślinna sprawa”
Autor: Dominika Targosz
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2023
*współpraca reklamowa (barterowa)
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe wyd., Pexels
ja mięso niezbyt często jadam – tak jak jeśli chodzi o obiady, za większością gatunków nie przepadam 😉 . Dobrze by było chyba spróbować czegoś nowego 🙂 .
Też nie jadam zbyt często mięsa. Jasne, zawsze warto próbować nowych rzeczy. 🙂
Z każdym rokiem coraz mniej lubię mięso i nie tęsknię za nim, więc takie przepisy na potrawy z roślin mogłyby mi się przydać. 🙂
Świetnie, czyli to idealna książka dla Ciebie. 🙂
Ja należę do tych osób które nie ograniczają mięsa, w swojej diecie.
Niestety, jeśli chodzi o kuchnie, jestem totalnym beztalenciem, także książka, jest raczej nie dla mnie…
Pozdrawiam
Dzięki za komentarz. 🙂
od czasu do czasu warto sięgnąć bo kuchnię tylko wege, zwłaszcza wiosna to dobry czas na takie klimaty:)
Też tak uważam. 🙂
Myślę, że te przepisy przypadłyby mi di gustu 🙂
Zachęcam do lektury tej książki. 🙂
Myślę, że ta książka przypadłaby mi do gustu, lubię eksperymenty kulinarne i wypróbowywanie nowych przepisów 🙂
Super. 🙂
Lubię takie książki, szczególnie gdy szukam inspiracji.
Pozdrawiam serdecznie
Świetnie. 🙂