Śliwki pod kruszonką – przepis na jesienny deser w wersji fit

Śliwki pod kruszonką – przepis na jesienny deser w wersji fit
14 listopada 2023

Jesienny deser powinien być ciepły i rozgrzewający, aby dodać nam energii w chłodne dni. A także pełen smaku oraz aromatu, żeby pomóc nam poczuć magię tej pory roku! Śliwki pod kruszonką to świetny pomysł na jesienny podwieczorek czy śniadanie na słodko. Zapraszam na dietetyczny przepis!

Śliwki, cynamon i kardamon, otręby owsiane, odrobina syropu z agawy i oleju rzepakowego, jogurt grecki i płatki migdałów… Inspiracja na ten przepis pochodzi z książki „Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny” Darii Pociechy. Więcej poniżej.

Fit crumble ze śliwkami

Pexels

Dietetyczne crumble ze śliwkami

Crumble (owoce pod kruszonką) to klasyka kuchni jesiennej. Słodki, aromatyczny deser. Idealny sposób na rozgrzewkę i osłodę w chłodne dni. Świetny pomysł na jesienny podwieczorek! Deser ten można zrobić na wiele sposobów, co pozwala cieszyć się nim nawet osobom na diecie.

Warto pamiętać, że śliwki poprawiają nastrój, działają przeciwstarzeniowo, dostarczają witamin i wspierają proces trawienia. Otręby owsiane zawierają wysoką zawartość błonnika, pozytywnie wpływają na układ pokarmowy oraz poziom glukozy we krwi. Przyprawy korzenne też nie tylko wspaniale smakują, ale mają właściwości lecznicze!

Śliwki zapiekane pod kruszonką to świetny deser jesienny, który jest ciepły, sycący oraz kojący. Prosty i szybki. Bardzo aromatyczny. Można go jeść na ciepło lub zimno. Szczegóły poniżej.

Crumble z owocami, Crumble ze śliwkami

archiwum prywatne

Przepis na śliwki pod kruszonką

Śliwkowy crumble to prosta słodycz, która rozgrzewa i budzi uśmiech nawet w najchłodniejsze dni. Jesienne owoce, aromatyczne przyprawy, kruszonka z otrębów owsianych… Bez cukru i mąki. Oto przepis na 2 porcje!

Składniki

Śliwki (15 g masła, 400 g śliwek, 5 g cynamonu, 5 g kardamonu), kruszonka (60 g otrębów owsianych, 15 g oleju rzepakowego, 10 g syropu z agawy), propozycja podania (30 g jogurtu greckiego, 15 g płatków migdałów)

Przygotowanie

Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną masła. Owoce posypać cynamonem i kardamonem. Do miski wsypać otręby, dodać olej rzepakowy i syrop (lub inny zdrowszy zamiennik cukru). Wymieszać wszystko. Kruszonką posypać owoce. Piec crumble (bez przykrycia) przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym (greckim lub kremowym) i orzechami.

Fit desery ze śliwkami

Pexels

Smacznego!

Lubicie owoce pod kruszonką? A desery ze śliwkami? Dajcie znać w komentarzach!

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne


Szarlotka jaglana: przepis bez cukru i glutenu


 

Komentarze

  1. Jardian

    Oj, lubię i to bardzo, a teraz mam okres, że w kuchni sam z różnymi rzeczami eksperymentuję. Pozdrawiam serdecznie Urocznico, zjadłem dwie Kasztanki ;-)> I zabiegany poranek i przedpołudnie miałem 🙂 .

    • Domowy Klimacik

      Uwielbiam śliwki na ciepło, a tym bardziej pod kruszonką. Sama nie robię takich deserów, ale kiedy moja mama zrobi to zajadam się jak dziecko 🤭

      • @dministrator

        Śliwki na ciepło są wspaniałe, szczególnie z dodatkiem aromatycznych przypraw. 🙂

    • @dministrator

      Kiedyś bardzo lubiłam Kasztanki, od jakieś czasu stawiam jednak na domowe słodkości. Super, warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. 🙂

  2. moja enklawa

    Wygląda bardzo apetycznie i w składzie zdrowe produkty.
    Pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia

    • @dministrator

      Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

  3. Czytelnik

    Idealnie jesienny deser

    • @dministrator

      Dokładnie!

  4. Wioleta Sadowska

    Ojej, jakie to musi być pyszne. Mniam, mniam.

    • @dministrator

      Polecam.

  5. jotka

    Uwielbiam, ale testowałam tez na innych owocach1

    • @dministrator

      Ja też, jabłka, gruszki też wspaniale smakują pod kruszonką. 😉

  6. Maminek kulinarny

    Mniammm
    Różne owoce pod kruszonką to świetny deser ale zawsze była to klasyczna kruszonka.
    Twoją chętnie wypróbuję:)

    • @dministrator

      Zachęcam, warto próbować nowych smaków. 🙂

  7. Cyrysia

    Ależ to apetycznie wygląda. Muszę koniecznie zrobić to ciasto.

    • @dministrator

      Polecam ten deser, jest świetny na jesienne dni. 🙂

  8. Monika

    Najlepszy deserek na lato 🙂

    • @dministrator

      Na jesień i zimę też świetny! 🙂

  9. czerwonafilizanka

    Ależ mi sie rozkosznie zrobiło, już na samą myśl…

    • @dministrator

      🙂

  10. madziakowo

    kruszonke kocham najbardziej

    • @dministrator

      🙂

  11. konhambos

    Bardzo lubie crumble z owocami, glównie ze sliwkami albo rabarbarem

    • @dministrator

      Super. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>