Jesienny deser powinien być ciepły i rozgrzewający, aby dodać nam energii w chłodne dni. A także pełen smaku oraz aromatu, żeby pomóc nam poczuć magię tej pory roku! Śliwki pod kruszonką to świetny pomysł na jesienny podwieczorek czy śniadanie na słodko. Zapraszam na dietetyczny przepis!
Śliwki, cynamon i kardamon, otręby owsiane, odrobina syropu z agawy i oleju rzepakowego, jogurt grecki i płatki migdałów… Inspiracja na ten przepis pochodzi z książki „Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny” Darii Pociechy. Więcej poniżej.
Spis treści:
Dietetyczne crumble ze śliwkami
Crumble (owoce pod kruszonką) to klasyka kuchni jesiennej. Słodki, aromatyczny deser. Idealny sposób na rozgrzewkę i osłodę w chłodne dni. Świetny pomysł na jesienny podwieczorek! Deser ten można zrobić na wiele sposobów, co pozwala cieszyć się nim nawet osobom na diecie.
Warto pamiętać, że śliwki poprawiają nastrój, działają przeciwstarzeniowo, dostarczają witamin i wspierają proces trawienia. Otręby owsiane zawierają wysoką zawartość błonnika, pozytywnie wpływają na układ pokarmowy oraz poziom glukozy we krwi. Przyprawy korzenne też nie tylko wspaniale smakują, ale mają właściwości lecznicze!
Śliwki zapiekane pod kruszonką to świetny deser jesienny, który jest ciepły, sycący oraz kojący. Prosty i szybki. Bardzo aromatyczny. Można go jeść na ciepło lub zimno. Szczegóły poniżej.
Przepis na śliwki pod kruszonką
Śliwkowy crumble to prosta słodycz, która rozgrzewa i budzi uśmiech nawet w najchłodniejsze dni. Jesienne owoce, aromatyczne przyprawy, kruszonka z otrębów owsianych… Bez cukru i mąki. Oto przepis na 2 porcje!
Składniki
Śliwki (15 g masła, 400 g śliwek, 5 g cynamonu, 5 g kardamonu), kruszonka (60 g otrębów owsianych, 15 g oleju rzepakowego, 10 g syropu z agawy), propozycja podania (30 g jogurtu greckiego, 15 g płatków migdałów)
Przygotowanie
Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną masła. Owoce posypać cynamonem i kardamonem. Do miski wsypać otręby, dodać olej rzepakowy i syrop (lub inny zdrowszy zamiennik cukru). Wymieszać wszystko. Kruszonką posypać owoce. Piec crumble (bez przykrycia) przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym (greckim lub kremowym) i orzechami.
Smacznego!
Lubicie owoce pod kruszonką? A desery ze śliwkami? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne
Szarlotka jaglana: przepis bez cukru i glutenu
Oj, lubię i to bardzo, a teraz mam okres, że w kuchni sam z różnymi rzeczami eksperymentuję. Pozdrawiam serdecznie Urocznico, zjadłem dwie Kasztanki ;-)> I zabiegany poranek i przedpołudnie miałem 🙂 .
Uwielbiam śliwki na ciepło, a tym bardziej pod kruszonką. Sama nie robię takich deserów, ale kiedy moja mama zrobi to zajadam się jak dziecko 🤭
Śliwki na ciepło są wspaniałe, szczególnie z dodatkiem aromatycznych przypraw. 🙂
Kiedyś bardzo lubiłam Kasztanki, od jakieś czasu stawiam jednak na domowe słodkości. Super, warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i w składzie zdrowe produkty.
Pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia
Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Idealnie jesienny deser
Dokładnie!
Ojej, jakie to musi być pyszne. Mniam, mniam.
Polecam.
Uwielbiam, ale testowałam tez na innych owocach1
Ja też, jabłka, gruszki też wspaniale smakują pod kruszonką. 😉
Mniammm
Różne owoce pod kruszonką to świetny deser ale zawsze była to klasyczna kruszonka.
Twoją chętnie wypróbuję:)
Zachęcam, warto próbować nowych smaków. 🙂
Ależ to apetycznie wygląda. Muszę koniecznie zrobić to ciasto.
Polecam ten deser, jest świetny na jesienne dni. 🙂
Najlepszy deserek na lato 🙂
Na jesień i zimę też świetny! 🙂
Ależ mi sie rozkosznie zrobiło, już na samą myśl…
🙂
kruszonke kocham najbardziej
🙂
Bardzo lubie crumble z owocami, glównie ze sliwkami albo rabarbarem
Super. 🙂