
„Kto wyobraża sobie, że wszystkie owoce dojrzewają w tym samym czasie co poziomki, nic nie wie o winogronach”: stwierdził Paracelsus. Winogrona nie tylko doskonale smakują, ale też kryją w sobie wiele sekretów. Od niepamiętnych czasów odgrywają dużą rolę w naszej kuchni, kulturze i historii. Czy wiecie, że…? Być może ciekawostki o winogronach sprawią, że spojrzycie na nie z zupełnie innej perspektywy.
Co warto wiedzieć o tych owocach? Oto garść smakowitych faktów na ich temat.

Pexels
Słodkie ciekawostki o winogronach
- Winogrona to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Winorośl jest rośliną użytkową, która znana jest ludzkości od niepamiętnych czasów i ma ogromną liczbę odmian uprawnych oraz różnorodne zastosowanie.
- Z botanicznego punktu widzenia winogrona są jagodami. Powstają z jednego kwiatu i zawierają nasiona. Dlatego mówimy też o nich – winne jagody. Owoce są soczyste, kuliste lub podłużne.
- Winogrona występują w szerokiej gamie kolorów. Od jasnozielonego, przez różowy, czerwony, aż po granatowo-czarny. Za różnice w barwie odpowiadają pigmenty znajdujące się w ich skórkach.
- Winogrona pochodzą od owoców dzikiej winorośli z regionu Morza Kaspijskiego. A początki produkcji wina datowane są na 8 tys. lat wstecz i miały miejsce na terenach obecnej Gruzji. Poza tym: podobno do wyprodukowania jednej butelki wina potrzeba około 2,5 kg winogron!
- Winogrona zawierają ponad 1600 związków. Wśród nich są przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne, garbniki, pektyny.
- Działają na mózg, serce, skórę i jelita. Nowe badania pokazują, że jedzenie winogron przynosi korzyści, które sięgają aż do naszych genów! Wspierają układ krążenia, działają przeciwzapalnie, poprawiają pamięć, wspomagają detoksykację organizmu, są dobre dla urody, wspierają wzrok.
- Które winogrona są zdrowsze – jasne czy ciemne? Każdy owoc ma swoje unikalne właściwości. Ciemne winogrona mają więcej przeciwutleniaczy, a jasne więcej witamin i minerałów. Warto je regularnie spożywać, ale z rozwagą, bo zawierają sporo cukru.
- Można je jeść na surowo lub przetwarzać. Z winogron robi się olej, sok, wino, nalewki, dżemy, galaretki. Świetnie pasują do sałatek, deserów, deski serów. Warto pamiętać, że odmiany różnią przeznaczeniem. Jedną są idealne do jedzenia, inne do produkcji wina czy rodzynek.
- Winorośle i winogrona mają bogatą symbolikę, źródeł jej można szukać zarówno w starożytności, mitologiach, jak i wśród zapisów biblijnych oraz treści chrześcijańskich. Kojarzą się z dobrobytem, obfitością, gościnnością, biesiadami, wolnością, zabawą, radością, ale też nieśmiertelnością, życiem wiecznym.
- Z winogronami związane są różne przesądy i tradycje. Jeden z ciekawszych zwyczajów pochodzi z Krainy Flamenco. W Hiszpanii wierzy się, że 12 winogron zjedzonych tuż przed północą w sylwestra, najlepiej siedząc pod stołem, przynosi szczęście i miłość.
- To motyw chętnie wykorzystywany w sztuce. Winorośle często pojawiały się na starożytnych przedmiotach codziennego użytku i w malarstwie. Winogrona to częsty motyw także w sztuce średniowiecznej, renesansowej. Ze słynnych malarzy po temat sięgali na przykład Caravaggio, Manet, Monet, Mucha i Picasso.
- Wino na dużym i małym ekranie? Obejrzyjcie np. filmy „Bezdroża” (jest też książka!) i „Dobry rok” czy serial „Krople Boga”.

Pexels
Inne ciekawe fakty o winogronach
Kto ma ochotę sięgnąć po kiść winogron? A macie swoje ulubione odmiany? I co najważniejsze: czy znacie jeszcze jakieś ciekawostki o winogronach? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach!

Pexels
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
Owoce jagodowe, czyli polskie superfoods
Zawsze warto się czegoś dowiedzieć. Zainteresowały mnie filmy. Czy wybieracie się na winobranie?
Polecam te filmy i serial, w sam raz na seans na koniec lata! A wizytę w winnicach w tym sezonie już mam zaliczoną. 😉
Smaczne i zdrowe 🙂 najbardziej lubię te dojrzałe i słodkie 🙂 pieczone winogrona też świetnie smakują, np. jako dodatek do sałatek 🙂
Uwielbiam sałatki z winogronami. 🙂
Dużo fajnych ciekawostek 😊
🙂
Całą rodzinką uwielbiamy winogrona w każdej postaci.
To super!
Garść ciekawych informacji. Winogrona są zdrowe i pyszne. Najbardziej lubię czerwone 🥰
🙂
Winogrona są bardzo wymagające, trzeba je pielęgnować cały rok i niekiedy pozornie mały czynnik może zniszczyć uprawę , a co za tym idzie cały plon.
Byłam niedawno w winnicy i właściciel wiele mówił o uprawie. Mówił też o tym, że winogron jak rosną to nie można dotykać, bo potem się do niczego nie nadają.
Nie wszystkie winogrona sa smaczne, ale podobno wszystkie dobre dla serca. Film Dobry rok widziałam.
😉
Siedzenie pod stołem? Bardzo ciekawy zwyczaj 😀
Prawda? Spróbujesz w sylwestra? 😉
Jak zawsze ciekawy post 🙂
🙂
Ile tutaj ciekawostek, super! Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie zapraszam do mnie ♥️
😉
Fajny, smaczny post. Bardzo lubię winogrona, a najbardziej te ciemne. Trochę mi przeszkadzają małe pestki, ale są też winogrona bez nich. Wtedy już mogę się nimi opychać do syta 🙂
Też lubię winogrona bezpestkowe. 😉