Wielu z nas nie wyobraża sobie okresu świąteczno-noworocznego bez deserów z makiem. Nic dziwnego! Od wieków to jeden z ważniejszych składników naszych potraw tradycyjnych. Mak to także żywność symboliczna i magiczna. Często pojawia się na polskich stołach w okresie gwiazdkowo-sylwestrowym. Warto się nim zainspirować i stworzyć na przykład croissanta z nadzieniem makowym. Brzmi smakowicie? Tu znajdziecie przepis na szybkie rogaliki z ciasta francuskiego z makiem!
Błyskawiczne, słodkie, pachnące… Proste i efektowne. Takie są rogaliki z ciasta francuskiego z makiem. Idealne do kawy, herbaty, na weekendowe śniadanie czy sylwestrowy stół!
Świąteczna symbolika maku
Tradycja podawania dań z makiem w świąteczne wieczory jest bardzo stara. Jego obecność w naszych potrawach to echo dawniejszych wierzeń, kultu przodków i przyrody. Mak w dawnych wiekach wykorzystywano nie tylko w kuchni, ale też – w zabiegach magicznych! Czas przesilenia zimowego był niegdyś niezwykle ważnym okresem obrzędowym.
Maku jest tak dużo, że trudno go policzyć. Dlatego wykorzystywano go pod koniec roku, żeby zapewnił obfitość na nowy czas. Dania na bazie maku służyły do wróżb. Wszelkie zabiegi z nimi miały symbolizować szczęście i powodzenie w kolejnym roku.
Dlatego w różnych regionach Polski na świątecznych stołach wciąż pojawiają się potrawy z makiem. To nie tylko smaczny dodatek. Mak symbolizuje pomyślność, urodzaj i dostatek. To znak domu, który jednoczy wszystkich członków rodziny. Warto podtrzymać tę tradycję, choćby w wersji bardziej nowoczesnej czy oryginalnej.
Ekspresowe rogaliki z masą makową
Croissanty i wszelkiego rodzaju rogaliki zawsze były powszechnie lubiane, ale od kilku lat przeżywają prawdziwy renesans. Wszyscy zajadają się tymi słodkościami. Istnieje niezliczona ilość wariacji na temat tych wypieków. Jedną z nich są właśnie francuskie rogaliki z makiem. Poniżej znajdziecie przepis!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- gotowa masa makowa (ok 250/300 g)
- 1 jajko, 1 łyżka mleka (do posmarowania ciasta)
- płatki migdałów (do posypania rogalików)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na kilka minut przed przygotowaniem rogalików. Później rozwinąć je. Pokroić w trójkąty. Masę makową wykładać na kawałki ciasta. Zwijać rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Posypać płatkami migdałów. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego! Te rogaliki są np. dobrym rozwiązaniem, gdy po Świętach zostanie Wam sporo niewykorzystanej masy makowej. Według mnie idealnie sprawdzają się też jako noworoczne wypieki „na szybko”. Zainteresowanych zapraszam do działu Styl życia, gdzie można znaleźć także przepisy na inne, proste desery.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, mat. prasowe
Cytaty o ciastach, słodyczach i deserach (+ciekawostki)
Narobiłaś mi ochoty na te rogaliki.
Polecam wypróbować przepis. 🙂
Też mi narobiła ochoty 😉 . Niegdyś w domu więcej takich wypiekaliśmy 🙂 .
Jej, takie rogaliki są idealne do kawki. Coś pysznego.
🙂
Boskie i niezwykle smakowite rogaliki <3
O tak, są bardzo smaczne.
Witaj Urocznico 🙂 mak uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść. Jak byłam mała babcia piekła makowce i to tyle, że było nie do przejedzenia. Kutię również kocham. Pycha po prostu. Rogaliki muszą być wspaniałe. Dziękuję za przepis. Będę zaglądać
Pozdrawiam serdecznie
Super, u mnie też nie może zabraknąć kutii na świątecznym stole. 🙂
Ciekaw to znaczenie maku 🙂 super ze pokazujesz nam tyle ciekawej historii
🙂
Mniam! U mnie takie rogaliki by zniknęły w mgnieniu oka. Cała rodzina wraz ze mną to łakomczuchy.
🙂
wielokrotnie robiłam takie rogaliki, a ostatnio nawet na bazie białego maku:)
Pysznie! 🙂