Wiosenne kiełki, czyli zielona moc na talerzu

Wiosenne kiełki, czyli zielona moc na talerzu

Żywność i lek w naszej kuchni. Cudowny pokarm. Bomba witaminowa. Źródło zdrowia i młodości. Superfood… Kiełki to doskonałe rozwiązanie na wiosnę. Szczególnie, jeśli organizm jest osłabiony po zimie i potrzebuje więcej energii! Jak podkreślają dietetycy, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Poniżej garść ciekawostek na temat tych roślinek.

„Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”: mówił Hipokrates. Warto mieć na uwadze te mądre słowa. Kiełki zawierają wszystko to, co najlepsze dla organizmu. Często określa się je jako superżywność. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Sięgnij po kiełki na wiosnę

Pexels

Warzywa w wersji mini

Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Wykorzystywane są jako produkt spożywczy. Zawierają wiele składników odżywczych, dlatego są cennym elementem diety! Otrzymuje się je z nasion niektórych gatunków roślin.

Znane są m.in. kiełki lucerny, słonecznika, brokułu, soi, fasoli mung, rzodkiewki, pszenicy, koniczyny, rzeżuchy, soczewicy, owsa, kozieradki, grochu, pora… Można kupić gotowe roślinki lub samemu je wyhodować.

Większość nadaje się do jedzenia na surowo, ale nie wszystkie. Kiełki soi, ciecierzycy, pszenicy oraz różnych odmian fasoli poleca się poddawać obróbce termicznej.

Superfoods na wiosnę

Pexels

Superfood na wiosnę

Warto sięgnąć po te roślinki ze względu na różnorodność smaków, ale też kwestie zdrowotne. Jedzenie kiełków jest traktowane jako wartościowe uzupełnienie diety. Co ciekawe, tradycja wykorzystywania kiełków w żywieniu i medycynie była znana już tysiące lat temu! Mówi się, że do Europy przyszła z Dalekiego Wschodu.

Kiełki to źródło białka, błonnika, witamin, antyoksydantów, mikro- i makroelementów. Znajdziemy w nich też cenne oraz dobre kwasy tłuszczowe. Uważa się nawet, że dieta bazująca na kiełkach wspomaga leczenie niektórych chorób cywilizacyjnych.

Pozytywnie wpływają np. na układ nerwowy, hormonalny i krążenia. Poprawiają też samopoczucie. Mówi się również, że kiełki wzmacniają m.in. system odpornościowy oraz pomagają w uzyskaniu zdrowej sylwetki oraz pięknej cery.

Wiosenne kiełki, czyli zielona moc na talerzu

Pexels

Wykorzystanie w kuchni

Kiełki to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Można je dodawać do kanapek, past, surówek, sałatek, sosów i zup. Dobrze komponują się z twarożkiem i koktajlami czy jogurtem. To świetny produkt do dekoracji potraw.

Przykładowo, popularne kiełki fasoli mung można spożywać zarówno surowe, jak i po obróbce cieplnej. To popularny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej. Rzeżucha dobrze komponuje się np. z jajkami, twarogiem, sałatkami i kanapkami. Brokułowe kiełki dodają zaś potrawom pikanterii.

Do wyboru, do koloru… Kiełki nadają się do dań warzywnych, mięsnych oraz rybnych. Niektóre mają delikatny smak, inne są wyraziste i ostre. Zawsze można też skorzystać z gotowych mieszanek. Warto jednak pamiętać, że kiełki można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż kilka dni. Małe roślinki są produktem nietrwałym, szybko tracą swoją wartość odżywczą.

Jak widać, warto sięgnąć po kiełki na wiosnę (i nie tylko)!

Wiosenne kiełki, czyli zielona moc na talerzu

Pexels

Lubicie kiełki? Które najbardziej? Dajcie znać w komentarzach!

autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org, ncez.pzh.gov.pl, aleeko.pl, zywienie.abczdrowie.pl, gotujwstylueko.pl, zdjęcia: Pexels

 

Komentarze

  1. Jardian

    Jako dziecko w sumie jadałem, ale nie pamiętam Urocznico – jakie dokładnie. Pozdrawiam, zabiegany poranek i przedpołudnie ciężkie 😉 .

    • @dministrator

      🙂

  2. Wioleta Sadowska

    Warto jeść kiełki. Pyszne i zdrowe.

    • @dministrator

      Zdecydowanie. 🙂

  3. sobiepop.blogspot.com

    Zachęciłaś mnie do kupienia kiełków 🙂

    • @dministrator

      🙂

  4. Monika-smakołyki na diecie

    o jak dobrze,że mi przypomniałaś o kiełkach. Musze znów je sobie wyhodować. Najbardziej chyba lubię rzodkiewki i słonecznika.

    • @dministrator

      Koniecznie! 🙂 Też lubię kiełki słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>