Zdrowe kwasy tłuszczowe to ważny element codziennej diety. Pomagają utrzymać organizm w dobrej formie. Najlepiej znane są kwasy z rodziny omega 3 i omega 6, ale korzystny wpływ na organizm mają też kwasy omega 9 i omega 7! Do źródeł pokarmowych tych związków zalicza się niektóre oleje roślinne, orzechy oraz ryby. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?
Dobre tłuszcze dostarczają organizmowi związków niezbędnych do rozwoju, utrzymania zdrowia i stanowią też źródło energii. Wśród nich są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. 3 omega, czyli 3 ciekawostki, sprawią, że w tym temacie poczujecie się jak ryba w wodzie!
Spis treści:
1/ Zdrowe tłuszcze są ważnym elementem diety
Uważa się, że tłuszcze powinny stanowić około 30% wartości energetycznej dostarczanej w diecie. Nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Nie jesteśmy w stanie ich samodzielnie wytwarzać. To duża grupa związków chemicznych, pełnią one istotne funkcje i mają wiele korzystnych właściwości. Te kwasy tłuszczowe są koniecznie dla utrzymania dobrego stanu organizmu.
Zdrowe tłuszcze regulują ciśnienie tętnicze, obniżają stężenie trójglicerydów, zwiększają odporność, działają przeciwzapalnie. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, są ważne dla narządów wzroku, mają wpływ na kości i stawy. Zdrowe kwasy tłuszczowe działają też przeciwalergicznie i przeciwdepresyjnie. Mogą łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych.
Zdrowe kwasy omega są istotne dla profilaktyki sercowo-naczyniowej, leczenia otyłości czy cukrzycy typu 2. Dobre kwasy tłuszczowe mogą też zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Spowalniają one proces starzenia się organizmu, pozytywnie wpływają na skórę, pomagają w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
2/ Kwasów omega jest wiele i muszą być dostarczane w odpowiednich proporcjach
Zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega zależy od wieku, stanu fizjologicznego i stanu zdrowia. Muszą być one dostarczane w odpowiednich proporcjach. Wtedy wspierają pracę całego organizmu.
Przyczyną niedoboru kwasów tłuszczowych jest źle skomponowana dieta. Niewłaściwe odżywianie. Objawami niedoboru zdrowych kwasów tłuszczowych mogą być częste infekcje, osłabiona odporność, alergie, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, stany depresyjne, problemy ze skórą i włosami oraz rozwój nadciśnienia. Nadmiar z kolei objawia się np. występowaniem biegunek.
Zalety kwasów omega 3 i omega 6 są na ogół dobrze znane. Co do innych związków – tu wiedza jest ograniczona. Tymczasem, kwasy omega 7 pomagają zachować zdrową skórę i pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowego stanu błon śluzowych. Kwasy omega 9 z kolei wpływają korzystnie na serce i układ krążenia. Powodują obniżenie „złego” cholesterolu.
3/ Źródła zdrowych kwasów tłuszczowych są różne
Zdrowe tłuszcze można przyjmować z pożywieniem oraz dzięki suplementacji. Specjaliści polecają np. spożywać bogate w kwasy tłuszczowe ryby (lub owoce morza) 2 razy w tygodniu. W przypadku suplementacji przypominają natomiast, że nie należy przekraczać dawki zalecanej przez producenta.
Dobre tłuszcze można znaleźć w wielu pokarmach. Kwasy omega 3 występują w dużych ilościach w tłustych rybach morskich. Można je znaleźć także w olejach rzepakowym i lnianym oraz orzechach włoskich, migdałach, nasionach chia, ciemnozielonych warzywach. Źródłem kwasów omega 6 są rośliny, to m.in. awokado, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, jak również oleje kokosowy i arachidowy, czy z wiesiołka. Kwasy omega 7 znaleźć można np. w oleju z rokitnika i orzechach makadamia. Kwasy omega 9 znajdziemy np. w oliwie z oliwek, tranie, siemieniu lnianym, migdałach oraz oleju rzepakowym.
Kwasy omega można też suplementować. Warto to robić z rozwagą. Preparaty nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Przed wdrożeniem suplementacji należy zasięgnąć porady specjalisty – lekarza lub dietetyka. Dawkę suplementu trzeba dostosować do indywidualnych potrzeb danej osoby. Zawsze należy też zapoznać się wcześniej z ewentualnymi przeciwwskazaniami suplementu diety.
Przede wszystkim trzeba pamiętać o zdrowym trybie życia. Pełnowartościowa dieta to podstawa. A dobre tłuszcze są ważnym elementem codziennego jadłospisu! Oby 3 omega, czyli 3 ciekawostki, przybliżyły nieco ten temat.
*artykuł sponsorowany, autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
**Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej. W przypadku większego zainteresowania tematem – należy skonsultować się z ekspertem.
Recenzja: „Czosnek. Uzdrawiająca moc” Agata Lewandowska
Suplementujemy Omega – 3 🙂
🙂
W przeszłości zażywałem Omega – 3 i teraz chyba muszę do nich wrócić .
Na pewno warto na nie zwrócić uwagę w swoim jadłospisie. 🙂
Rozsądek i zdrowe jedzenie to podstaw . Bardzo pomocny materiał
Wiadomo, zdrowy styl życia jest tutaj kluczowy. 🙂
Samo zdrowie! My też staramy się, aby nie brakowało ich w naszej diecie 🙂
codziennie się suplementuję kwasami Omega 3!
🙂
Dziękuję za te przydatne informacje.
Pozdrawiam serdecznie
🙂
Taka pełnoartościowa dieta to rzeczywiście podstawa.
Oczywiście!
Dobry zdrowych tłuszcz to dobry tłuszcz 😉i bardzo potrzebny.
🙂
Orzechy, migdały, ziarna słonecznika i dynia zwłaszcza w zimie chętnie stosuję. No i oczywiście ryby.
Super, zdrowo! 🙂
Bardzo dużo ciekawostek. Ja za orzechami i pestkami nie przepadam, ale za to bardzo lubię ryby i awokado…
Warto szukać różnych źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych. 🙂
Uwielbiam orzechy! 🙂
Ja też! 🙂
Zdrowy tłuszcz jest niezbędny dla naszego organizmu 🙂
🙂