Kombucha – herbaciany napój, który podbija świat

Kombucha – herbaciany napój, który podbija świat

Kombucha to delikatnie musujący, fermentowany napój herbaciany. Ma przyjemny, słodko-kwaśny, orzeźwiający, lekko owocowy smak. Kombucha (czytaj: kombucza) to napój probiotyczny, który zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Jego zwolennicy przypisują mu liczne prozdrowotne właściwości. Napój cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie, więc warto wiedzieć co nieco na jego temat. Tu znajdziecie szereg informacji i ciekawostek o kombuchy!

Niektórzy mówią, że to eliksir młodości. Być może jest w tym ziarenko prawdy. Właściwości lecznicze kombuchy nie są jeszcze w pełni opisane, więc trzeba podchodzić do tematu z rozwagą, ale z pewnością to napój, który warto mieć na oku.

Czy kombucha jest zdrowa?

Pexels

Co to jest kombucha?

Kombucha to fermentowana, musująca herbata. Bywa alternatywą dla lemoniady i napojów gazowanych. Świetnie gasi pragnienie. Orzeźwia, sprawia przyjemność. Dobrze smakuje. Po co pije się ten napój? Jak powstaje? Skąd pochodzi kombucha? To często zadawane pytania.

Kombuchę otrzymuje się w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez specjalnie przygotowaną symbiotyczną kulturę bakterii kwasu octowego lub mlekowego i drożdży SCOBY, zwaną potocznie grzybkiem. Barwa napoju zależy od rodzaju herbaty użytej do fermentacji. Do wyrobu kombuchy często wykorzystuje się herbatę czarną lub zieloną oraz cukier.

Kombucha wywodzi się z Dalekiego Wschodu, a dokładniej z Chin. Znana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Od wieków ceni się ją za działanie pobudzające, energetyzujące i detoksykacyjne. Dawniej kombuchę nazywano „eliksirem wiecznego życia” lub „herbatą nieśmiertelności”. Wzmianki o napoju można znaleźć w chińskich źródła pisanych dynastii Jin! Kombuchę uznawano też za herbatę magiczną. To napój popularny w wielu krajach azjatyckich.

Nazwa pochodzi prawdopodobnie z Japonii lub Korei. Jest zbitką słów „kombu” i „cha”. Pierwsze to podobno imię medyka, który rozsławił prozdrowotne działanie kombuchy, a drugie oznacza po japońsku – napój. Jak widać, jej historia jest długa, ciekawa. Kombucha do Europy trafiła w początkach XX wieku. Przez pewien czas była szalenie popularna, potem odeszła w cień. Obecnie w XXI wieku przeżywa renesans. Cieszy się rosnącą popularnością. W Stanach Zjednoczonych jest bardzo lubiana wśród ludzi interesujących się zdrowym stylem życia i tematyką wellness. U nas podobnie.

Kombucha skąd pochodzi

Pexels

Czy kombucha jest zdrowa?

Kombucha należy do grupy żywności fermentowanej. Zawiera probiotyki, dobre bakterie. Uważana jest za napój funkcjonalny. Mówi się, że kombucha wspiera układ pokarmowy, odpornościowy i działa detoksykacyjnie. Napój jest źródłem witamin, aminokwasów, polifenoli oraz minerałów. Kombucha ma też działa antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia się, posiada właściwości przeciwbakteryjne. Przypisuje się jej także właściwości relaksujące oraz poprawiające samopoczucie.

Istnieją pewne badania, które sugerują liczne korzyści wynikające z regularnego spożywania napoju. Ale… wpływ kombuchy na organizm człowieka nie został jeszcze dostatecznie udowodniony! To produkt raczej bezpieczny, choć zaleca się pewną ostrożność w jej spożywaniu. Przed wprowadzeniem kombuchy do swojej diety, zwłaszcza jeśli mamy problemy zdrowotne, warto skonsultować się ze specjalistą. Uważa się, że napój jest niewskazany dla dzieci, kobiet w ciąży, cukrzyków. Kombucha może być jednak uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety dla osób ceniących herbaciane napoje.

Kombucha – herbaciany napój

Pexels

Gdzie kupić kombuchę?

Kombuchę znajdziemy m.in. w hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnościach, kawiarniach, restauracjach. Jest to napój popularny, raczej łatwo dostępny. Można ją dostać w różnych wersjach, z dodatkami. Kombucha jest sporządzana w wielu regionach świata, więc istnieje mnóstwo sposobów na jej przygotowanie. Napój można nawet zrobić samemu. Musi być on jednak odpowiednio przygotowany, co wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Lepiej, bezpiecznej jest kupić gotowy napój w sklepie.

Do prozdrowotnych właściwości kombuchy można podchodzić z dystansem. Z pewnością jednak jest to napój wart zainteresowania. Kombuchę można pić dla przyjemności i doznań smakowych. Napój ma unikalny smak. W umiarkowanych ilościach, jako część zrównoważonej diety, dla wielu osób może być ciekawym urozmaiceniem zwykłego menu. Lubicie kombuchę? Sięgacie czasem po ten napój?

autor: Urocznica, źródła: kukbuk.pl,wikipedia.org, medicover.pl, sggw.edu.pl, zdjęcia: Pexels


Herbata musująca – pomysł na prezent zamiast szampana


 

Komentarze

  1. EwaS1993

    Nigdy nie piłam, Ale kombucha jest mi znana jako jeden ze składników kosmetyków. Dobrze działa na cerę.
    Pozdrawiam

    • @dministrator

      O tak, pojawia się też w kosmetykach. Polecam spróbować napoju. 🙂

  2. moja enklawa

    Nie piłam, ale zainteresowałam się nią ze względu na probiotyczny charakter.
    Pozdrawiam. Dobrego października, Urocznico.

    • @dministrator

      Warto spróbować. 🙂

  3. Jardian

    Coś niecoś o niej słyszałem. Czarnych np. nie pijam, tylko zielone – w dużych ilościach, kawy klasycznej też nie pijam. Może warto będzie spróbować powyższej. Pozdrawiam Urocznico .

    • @dministrator

      Jasne, to zawsze jakieś urozmaicenie. Miło jest próbować nowych smaków. 🙂

  4. Karolajna (czytam-wszystko)

    Jeszcze nie próbowałam kombuchy, ale bardzo mnie ciekawi jaki ma smak. 😉

    • @dministrator

      Spróbuj. 🙂

  5. Maminek

    Smakuje dobrze, tak jak piszesz, orzeźwiająco:) Warto spróbować.
    Na pewno ostrożność powinni zachować cukrzycy bo różna jest zawartość cukru i trzeba czytać etykietę.
    Pozdrawiam:)

    • @dministrator

      O tak. O cukrzykach właśnie jest wspomniane w tekście. Jak napisałaś, trzeba czytać etykiety produktów. 🙂

      • Agnieszka Kaniuk

        Kombucha często jest przeze mnie pita i doceniam jej właściwości zdrowotne.

        • @dministrator

          Super. 🙂

  6. Wioleta Sadowska

    Nie słyszałam wczesniej o tym napoju. Ciekawe.

    • @dministrator

      Naprawdę? Warto spróbować. 🙂

  7. MaB

    Ja jakoś nie bardzo przepadam za kombuchą, ale uwielbiam nasze tradycyjne kiszonki: ogóreczki kiszone, kapustę i zakwas buraczany, który niedawno nastawiłam.
    Dobrego nowego miesiąca. Zdrowia i pięknej pogody!
    🌞🍁🍂

    • @dministrator

      I super, zdrowo. Kombucha należy do tej samej grupy żywności fermentowanej. 🙂

  8. Monika-Smakołyki na diecie

    Nazwa gdzieś mi się obiła o uszy, ale nie wiedziałam że to napój. Muszę się rozejrzeć. Dzięki za podpowiedź 🤩

    • @dministrator

      Warto próbować nowych smaków. 🙂

  9. sobiepop.blogspot.com

    Ale kusisz!
    Poszukam tego napoju w sklepach 🙂

    • @dministrator

      Koniecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>