Ten deser rozpali zmysły wszystkich miłośników słodkości. Lekki, kremowy, smaczny. Uczta dla podniebienia! Aksamitny krem, pistacje, rozpływająca się w ustach czekolada. To połączenie, któremu trudno się oprzeć. Kto ma ochotę na deser pistacjowo-czekoladowy? I to bez nadmiaru białego cukru? Łapcie przepis!
Deser w szklance (albo w słoiczku lub pucharku) może być nie tylko smaczny, ale i efektowny. Oto przykład. Słodka propozycja na imprezę, rodzinne spotkanie czy romantyczną kolację.
Spis treści:
Deser pistacjowy z czekoladą
Łatwy przepis na deser pistacjowy? Proszę bardzo! Połączenie pistacji i czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prawda? Orzechowy smak pistacji harmonizuje z intensywnością czekolady. A kiedy dodamy do tego krem z mascarpone i śmietany, otrzymujemy deser, który rozpływa się w ustach…
Deser pistacjowo-czekoladowy jest prosty w przygotowaniu i ładnie prezentuje się w szklance. Przepis poniżej. To deser z ograniczoną ilością cukru.
Deser pistacjowo-czekoladowy w szklance
- Składniki (na 4 porcje): 4 ciastka pełnoziarniste bez cukru, masa pistacjowa (śmietana 30% – 200 g, serek mascarpone – 200 g, syrop z agawy lub miód) – 1 łyżeczka, krem pistacjowy – 3 łyżki), polewa czekoladowa (4-5 kostek gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao gorzkiego, 2-4 łyżki mleka lub napoju roślinnego bez cukru), pokruszone pistacje – 2 garści.
- Przygotowanie: przygotować 4 szklanki. Na dnie ułożyć pokruszone ciastka bez cukru. W tym czasie przygotować masę pistacjową. Zmiksować mascarpone ze śmietaną, syropem i pastą pistacjową. Nałożyć masę pistacjową na pokruszone ciastka. Polać wszystko roztopioną i wymieszaną z mlekiem i kakao czekoladą. Posypać pokruszonymi pistacjami. Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce. Smacznego!
Deser z pistacjami i czekoladą
Lubicie desery pistacjowe? Takie smakołyki podbijają teraz internet. Szał na pistacje trwa! Jednym z przykładów mody na nie jest czekolada dubajska. W składzie ma pastę pistacjową i ciasto kataifi. Dubajska czekolada robi ogromną furorę w mediach społecznościowych. I nie tylko ten przysmak.
W modzie są lody oraz musy pistacjowe, tiramisu pistacjowe, ciasta z kremem pistacjowym, a nawet kawy pistacjowe. To tylko kilka przykładów. Smakołyki z wykorzystaniem kremu pistacjowego faktycznie są smaczne i można zrobić je na wiele sposobów! Deser pistacjowo-czekoladowy w szklance to z pewnością jedna z ciekawszych opcji na apetyczny oraz modny przysmak. Zresztą – spróbujcie i przekonajcie się sami.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne
Owsiane tartaletki z kremem pistacjowym i malinami
Ale mi smaka na deser zblrobiłaś.
Polecam, to prosty przepis i pyszne deser. 😉
Moja córka jest wielką fanką pistacjowych smakołyków. Zapisuję przepis. Jest prosty w wykonaniu.
Pozdrawiam serdecznie
Polecam! Smacznego.
Przepis godny wypróbowania, pozdrawiam ! .
Spróbuj koniecznie! 🙂
Ależ mi narobiłaś ochoty na taki pyszny deser.
🙂
Zawsze tak pięknie podane! Oczy by jadły. Uwielbiam orzechy. Dobrego tygodnia Ci życzę.
Desery z orzechami są pyszne. 🙂
Cześć, uwielbiam pistacje, pewnie zrobię niebawem ten deser, ale na razie niewiele jem po chorobie. Dobrego czasu!
Zdrowia! 🙂
To musi być niebo w gębie 🙂
Jest, polecam, to prosty i bardzo smaczny deser.
Chętnie wypróbuję przepis 🙂
Lubię zarówno czekoladę jak i pistacje!
Brzmi apetycznie. Może kiedyś się skuszę i zrobię taki deserek.