
We współczesnym świecie duży nacisk kładzie się na zdrową żywność, zbilansowaną dietę oraz edukację pod względem wpływu spożywanego jedzenia na nasz organizm i samopoczucie. Niektórych przyjemności jednak bardzo trudno sobie odmówić. Mowa oczywiście o słodyczach, które niejednokrotnie są naszą największą słabością. Na szczęście zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji ze słodkich przekąsek, a jedynie znalezienie alternatywy dla ich tradycyjnych form i kontrola nad ilością ich jedzenia. Doskonałym zamiennikiem popularnych słodyczy mogą być na przykład owoce liofilizowane. Dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu?
Spis treści:
- 1 Dlaczego słodyczom tak trudno się oprzeć?
- 2 Dlaczego nie powinniśmy jeść tradycyjnych słodyczy?
- 3 Dlaczego owoce liofilizowane są dobrą alternatywą dla zwykłych słodyczy?
- 4 Czym są owoce liofilizowane?
- 5 Jakie są zalety liofilizacji owoców i żywności?
- 6 Jakie owoce liofilizowane wybrać?
- 7 Jakie inne produkty mogą być zamiennikiem słodyczy?
Dlaczego słodyczom tak trudno się oprzeć?
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć na słodkie. Słodycze potrafią być największą słabością i pokusą, nad którą naprawdę trudno zapanować. Dlaczego tak się dzieje? Badania wykazały, że odpowiada za to zawarty w tych produktach cukier i tłuszcz. Taki zastrzyk kalorii mózg często traktuje jako system nagrody i motywacji. Dodatkowo jedzenie słodyczy wyzwala w nas wyrzut tak zwanych hormonów szczęścia, przez co czujemy się lepiej i poprawia się nasze samopoczucie. Sęk w tym, że jest to bardzo krótkotrwałe uczucie satysfakcji. Już chwilę później może pojawić się senność, apatia, rozdrażnienie, głód oraz… wyrzuty sumienia.
Dlaczego nie powinniśmy jeść tradycyjnych słodyczy?
Słodycze potrafią być bardzo uzależniające. Według najnowszych badań ich podjadanie może łatwo wejść w nawyk, a często ochota na coś słodkiego przychodzi z głodu lub z nudów. Często jest to również nagroda, jaką serwujemy sobie po ciężkim dniu lub na rozładowanie stresu. Tradycyjne słodycze typu ciastka, batony, chipsy czy paluszki nie są jednak pożywieniem zaliczanym do zdrowej żywności. Oprócz ogromnej ilości cukrów i niezdrowych tłuszczów zawierają wiele konserwantów, regulatorów smaku, barwników i szkodliwych związków chemicznych, które mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu i mogą przyczyniać się do pogorszenia pracy niektórych układów.
Dlaczego owoce liofilizowane są dobrą alternatywą dla zwykłych słodyczy?
Co więc zrobić, gdy dopada nas chęć na słodkie? Przede wszystkim ważne jest komponowanie zbilansowanych, różnorodnych posiłków bogatych w białko i błonnik pokarmowy, który oddali od nas uczucie sytości. A zamiast popularnych słodyczy, warto wybrać ich zdrowe zamienniki, na przykład owoce liofilizowane dostępne w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca. Są to pożywne produkty, które mogą być doskonałą przekąską lub pysznym składnikiem dań wytrawnych i na słodko. Proces liofilizacji uważany jest za najlepszą metodę konserwacji żywności – usuwa z owoców do 98% wody, ale nie pozbawia ich cennych witamin, składników mineralnych i odżywczych.
Czym są owoce liofilizowane?
Owoce liofilizowane to nic innego jak zwykłe owoce suszone metodą liofilizacji. Składa się ona z trzech podstawowych etapów: mrożenia, sublimacji oraz suszenia. Ten sposób konserwacji żywności został wymyślony przez Amerykanów i początkowo dotyczył wojskowych oraz astronautów NASA. Chodziło o stworzenie pełnowartościowych produktów, które zachowają cenne składniki odżywcze, ale będą mniejsze i lżejsze. Współcześnie liofilizatami mogą być nie tylko owoce, ale większość posiłków, w tym również warzywa, wyroby mięsne, ryby, nabiał, desery, a także pełne dania.
Jakie są zalety liofilizacji owoców i żywności?
Liofilizacja nie bez powodu nazywana jest najlepszym sposobem konserwacji żywności. Korzyści, jakie płyną z tej metody, to między innymi:
- zachowanie kształtu, koloru, zapachu i smaku produktów oraz zdecydowanej większości witamin, minerałów i wartości odżywczych;
- zminimalizowane ryzyko rozwoju drobnoustrojów i bakterii;
- brak ulepszaczy smaku, konserwantów i szkodliwych związków;
- bardzo długi termin przydatności do spożycia (przy właściwym przechowywaniu w szczelnych opakowaniach od kilkunastu, do nawet kilkudziesięciu lat);
- mniejsza objętość i lżejsza waga;
- łatwiejszy sposób przechowywania;
- uniwersalne zastosowanie do przygotowywania wielu posiłków, w tym śniadań, lunchboxów, dań głównych, deserów czy przekąsek.
Jakie owoce liofilizowane wybrać?
Wybór owoców liofilizowanych zależy od własnych preferencji. Można postawić na znane i lubiane, tradycyjne smaki (jak malina, truskawka, banan, jabłko, brzoskwinia, jeżyna, śliwka, wiśnia, porzeczka, żurawina), jak również na owoce sezonowe i egzotyczne (na przykład marakuja, kiwi, grapefruit, ananas). Duży wybór liofilizatów ma w ofercie sklep online z bakaliami, orzechami i zdrową żywnością Promienie Słońca.
Jakie inne produkty mogą być zamiennikiem słodyczy?
Czy liofilizaty do jedyna alternatywa dla popularnych słodyczy? Oczywiście, że nie! Doskonałą przekąską mogą być również produkty takie jak:
- owoce suszone;
- różne rodzaje ulubionych orzechów;
- pestki i nasiona;
- gotowe mieszanki orzechów i owoców;
- zdrowe chipsy przygotowane z suszonych owoców;
- orzechy i owoce w czekoladzie.
*artykuł sponsorowany (zewnętrzny)
Bardzo ciekawy artykuł Urocznico, pozdrawiam .
Przydatny wpis 🙂
Bardzo lubię takie słodkie przekąski, Moja ulubiona to „mieszanka studencka. Trzeba też uważać na tzw. cukier ukryty np. w keczupie, czy pasztecie. Bardzo przydatny post 🙂