Rooibos to napar ziołowy, który otrzymuje się z czerwonokrzewu, uprawianego w Afryce. Świetnie smakuje i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Inaczej napój nazywany jest m.in. afrykańską herbatą lub czerwoną herbatą. Czerwonokrzew nie jest jednak spokrewniony z krzewem herbacianym. Napój to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naparów roślinnych. Herbata rooibos jest też idealnym napojem rozgrzewającym – na zimę i nie tylko! Dlatego też zapraszam na kilka informacji.
Napar ma miodowy, delikatny, słodkawy smak. Wyróżnia się łagodnością. Cechuje go brak posmaku goryczy, charakterystycznego dla tradycyjnej herbaty. Napój może być pity przed snem. Lubią go dzieci. Herbata rooibos to produkt, który warto mieć na kuchennej półce. Przydaje się szczególnie w chłodne dni.
Spis treści:
Rooibos: właściwości
Herbata z czerwonokrzewu ma charakterystyczny czerwono-brązowy kolor. Istnieje też wersja zielona, niefermentowana, ale ta odmiana jest mniej popularna. Napój znany jest w Europie od około 100 lat i zdobywa coraz większą popularność. Nic dziwnego, ta herbata ma szereg prozdrowotnych właściwości. W składzie rośliny jest mnóstwo substancji aktywnych.
Rooibos jest m.in. bogaty w witaminę C. To także źródło przeciwutleniaczy. Herbata rooibos zaliczana jest nawet do żywności funkcjonalnej. To naturalny pomocnik w zwalczaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Ten napar poleca się m.in. osobom z niską odpornością czy na diecie antynowotworowej.
Herbata rooibos pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje trawienie, przyspiesza metabolizm. To źródło witamin oraz minerałów. Rooibos pomaga uspokoić zestresowany organizm. Łagodzi napięcie. Usprawnia układ sercowo-naczyniowy. Wyrównuje poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływa na wątrobę. Pomaga na problemy skórne. Działa przeciwzapalnie.
W lecznictwie ludowym rooibos stosuje się na dolegliwości dróg oddechowych. Podobno napar pomaga też łagodzić objawy sezonowych alergii. Napój poleca się osobom dbającym o zdrowie i dobrą formę. Rooibos zaleca się także w czasie diety redukcyjnej.
Herbata z czerwonokrzewu: przygotowanie
Herbatę rooibos przygotowuje się jak inne napary ziołowe. Na jedną filiżankę używa się zazwyczaj łyżeczki suszu. Herbatę należy zalać gorącą wodą i parzyć przez około 5 minut. Później napój jest gotowy do spożycia. Do herbaty można dodać cytrusy, maliny, miód czy kardamon.
Rooibos nie zawiera kofeiny, w składzie ma też niewiele teiny. Mogą go pić dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży. Herbata jest ceniona za słodkawy smak oraz owocowy, ziemisty aromat.
Afrykański napar ziołowy: idealny na zimę
Mówi się, że herbata ta doskonale poprawia humor i ułatwia relaks. Do tego świetnie rozgrzewa. Dlatego często poleca się ją zimą. Też należę do jej zwolenników. Gorący napar przyjemnie rozgrzewa, a także rewelacyjnie sprawdza się wieczorem, kiedy chcemy uspokoić zmysły po ciężkim dniu. To jeden z najlepszych naparów relaksujących. Poleca go wielu miłośników herbat.
Zimą szczególnie stawiam na rozgrzewające napoje. Nie wyobrażam sobie dnia bez herbaty. Piję ją często i pod różną postacią. Herbata zimowa to dla mnie właśnie m.in. rooibos. Kolor, aromat i smak tego naparu nastrajają pozytywnie, a do tego ma ona szereg prozdrowotnych właściwości. A Wy, lubicie herbatę rooibos?
autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org. doz.pl, czasnaherbate.net, poradnikzdrowie.pl, zdjęcia: Pixabay, Pexels
Herbata wśród trendów 2022 roku
Bardzo lubię
Świetna herbatka. 😉
Ja też – muszę to napisać – bardzo często pijam czerwoną herbatę 🙂 . Pozdrawiam Urocznico, wielkie dzięki za ten wpis 🙂 .
Ten napar jest bardzo przyjemny. 🙂
Oh very nice tea darling
🙂
Bardzo lubię. Piję regularnie od kilku miesięcy 🙂
🙂
Uwielbiam tą herbatę, a z dodatkiem goździków, cynamonu czy cytryny to “napój bogów”
To świetny napój, właśnie czytając Twój komentarz nawet piję rooibosa, wersję z dodatkiem czerwonych owoców. 🙂