Co pić w czasie upałów? Najlepiej wodę mineralną, która szybko gasi pragnienie i skutecznie zapobiega odwodnieniu. Dobrym wyborem jest też naturalna ice tea. Chłodzi, orzeźwia, nawadnia, dodaje energii. Do tego jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Domowa mrożona herbata to świetna alternatywa dla gotowych napojów ze sklepu! Sprawdzi się na co dzień, spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad, grilla, przerwę w trakcie pracy czy przyjęcie w ogrodzie. Jak zrobić mrożoną herbatę? Jeśli marzy Wam się łyk idealnie schłodzonego napoju – zachęcam do lektury.
Podobno mrożona herbata po raz pierwszy została opisana w XIX wieku. Była to szklanka pełna lodu, cukru i naparu z liści herbacianych. W Stanach Zjednoczonych jest zaś tak popularna, że ma tam nawet swoje święto. Dzień Mrożonej Herbaty obchodzi się 10 czerwca! Prosta i szybka w przygotowaniu jest zresztą uwielbiana na całym świecie. Jak zrobić mrożoną herbatę? Dlaczego warto ją pić? Czym można ją urozmaicić? Sprawdźcie.
Spis treści:
Jak zrobić mrożoną herbatę: naturalna ice tea
Mrożona herbata to coś więcej niż napój na upały! Słynny napar ma szereg prozdrowotnych właściwości. Ice tea może więc nie tylko orzeźwiać, ale też pozytywnie wpływać na nasz organizm. Oczywiście, jak wszystko, należy spożywać ją z umiarem! Warto jednak włączyć domową ice tea do menu letniego.
Zielona mrożona herbata np. chłodzi, oczyszcza organizm, zmniejsza stres oraz przyspiesza metabolizm. Biała to świetne źródło antyoksydantów i flawonoidów. Herbatka z hibiskusa doskonale redukuje zaś poziom cholesterolu. Miętowy napar to natomiast źródło witamin i żelaza. Roślina dodaje smaku, zapachu do napoju, ale też pozytywnie wpływa na trawienie. A to tylko parę przykładów!
Jak zrobić mrożoną herbatę: domowa mrożona herbata
Herbata mrożona to świetny sposób na ochłodę w upalne dni. Gasi pragnienie, wybornie smakuje. Ładnie prezentuje się w szklankach czy przezroczystym dzbanku. Można ją urozmaicić dodatkami – owocami, kwiatami i ziołami. To napój idealny na wakacyjny czas. Mrożona herbata z torebki, z owocami, bez cukru… Rodzajów jest sporo.
Herbatę mrożoną można zrobić na kilka sposobów. Jeden z nich wiąże się z tradycyjnym zaparzaniem naparu i czekaniem do jego wystygnięcia, a później dodawaniem do napoju sporej ilości lodu. Drugi – to zalewanie herbaty zimną wodą i odstawienie jej na kilka godzin do lodówki. Ten sposób nazywa się cold brew. Napar dzięki temu jest mniej gorzki, a bardziej aromatyczny i słodki. Uważa się też, że herbata „parzona” na zimno zachowuje więcej walorów smakowych. Napój jest łagodniejszy i delikatniejszy.
Jak zrobić mrożoną herbatę: przepis na mrożoną herbatę
Jak zrobić ice tea? To banalnie proste! Do tego napoju można wykorzystać prawie każdy rodzaj herbaty. Czarna, zielona, biała, owocowa, ziołowa, rooibos, niebieska… Woda oraz lód. Dodatkowo można dodać do napoju naturalne soki czy syropy np. malinowy. Prócz tego: owoce (np. truskawki, nektarynki, morele, maliny, limonki) i zioła (np. mięta, melisa, rozmaryn, lawenda, bazylia).
Taka herbata smakuje wyśmienicie, szczególnie w upalny dzień! Co więcej, chroni przed odwodnieniem, a według ekspertów do spraw żywienia – także przed chorobami serca oraz nowotworami. Sposobów przyrządzania ice tea jest wiele, a poniżej mała garść propozycji. Ilość wody i suszu lub torebek herbaty zależy oczywiście od indywidualnych preferencji.
Klasyczna mrożona herbata
1 litr gorącej wody, 2 łyżki liściastej czarnej herbaty (lub 2 torebki), 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu, sok z 1 cytryny, kilkanaście kostek lodu
Zaparzyć napar. Po kilku minutach dodać cukier/ miód. Ostudzić napój. Zmieszać z sokiem z cytryny. Schłodzić napój w lodówce. Wyjąć torebki lub przecedzić susz. Przed podaniem do naczynia wrzucić kostki lodu. Można udekorować napój plasterkiem cytryny, gałązką rozmarynu czy lawendy albo listkami mięty.
Ekspresowa miętowa herbata mrożona
1 litr wody mineralnej, 2 torebki herbatki miętowej, opcjonalnie: kilka kostek lodu
Do dzbanka wrzucić 2 torebki herbatki. Zalać je zimną wodą. Wstawić dzbanek do lodówki na minimum 2-3 godziny. Można zostawić go nawet na całą noc. Herbata będzie wtedy mocniejsza i bardziej aromatyczna. Po wyjęciu naczynia z lodówki – wyjąć torebki. Można dodać kilka kostek lodu. Gotowe!
Aromatyczna ice tea ziołowa
1 litr gorącej wody, 2 torebki herbatki rumiankowej, 2 torebki herbatki miętowej, 2 łyżki miodu, kilka kostek lodu
Zalać gorącą wodą herbatki. Po kilku minutach zaparzania dodać miód. Ostudzić napój. Wstawić dzbanek do lodówki na min. 2-3 h. Wyjąć torebki. Dodać lód.
PS Lubicie ice tea? Moja ulubiona to mrożona herbata bez cukru. Czarna, miętowa lub owocowa. Klasyczna często z dodatkiem cytryny i mięty.
autor: Urocznica, źródła: m.in. urodaizdrowie.pl, haps.pl, lipton.com, beszamel.se.pl, kuchnia.wp.pl, zdjęcia: Pexels, Pixabay
Herbata wśród trendów 2022 roku
Jestem herbaciarz – z rana słabe rozpuszczalne na mleku, potem już tylko zielona 🙂 . Pozdrawiam Urocznico 🙂 .
Tj. z rana słabe kawy rozpuszczalne – mało wrzątku, dużo mleka. Zielonej zaś pijam bardzo dużo 😉 .
Polecam latem też herbaty na zimno. 😉
Bardzo lubię taką herbatę. Idealna na nadchodzące gorączki.
Zdecydowanie.
Nigdy nie próbowałam sama zrobić mrożonej herbaty, ale kawę tak
Kawa mrożona jest super, ale herbata na zimno także. Polecam.
W czasie upałów wolę wodę z cytryną i z miętą. Nie lubię pić herbat.
Woda z cytryną i miętą to podstawa. 🙂
Post dla mnie, uwielbiam herbatę w każdej postaci, mrożoną również. 😉
Super. 🙂
Robię sobie ice tea z herbaty cold brew Basilur 🙂 Uwielbiam smak orange mango z dodatkiem hibiskusa i dzikiej róży. Po dodaniu kostek lodu świetnie gasi pragnienie, no i nie zawiera kofeiny, więc mogę ją podawać dzieciakom.
Akurat lubię Basilur, też wykorzystuję ją do robienia ice tea, tej nie piłam, ale spróbuję. 🙂