Lekkie, chrupiące, delikatne i apetyczne. Przywołują miłe wspomnienia. Czasem są prostokątne, kwadratowe, a niekiedy mają kształt koła, serca lub kwiatka. Wszystko zależy od gofrownicy! Najlepiej smakują na ciepło. Można je serwować na słodko lub słono. Jednym kojarzą się z wakacjami nad morzem, innym z karnawałem. Dlatego… zapraszam na szybki przepis na gofry domowe!
Łatwe w przygotowaniu, powszechnie lubiane, smaczne. Typowe gofry przygotowuje się z ciasta naleśnikowego. Najczęściej podawane są ze słodkimi dodatkami – bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, polewą czy lodami. Tu znajdziecie najprostszy przepis na gofry.
Spis treści:
Gofry belgijskie, czyli najpopularniejsze
Skąd się wzięły gofry? Prawdopodobnie z Belgii. To tam bardzo popularne są róże wafle. Traktuje się je jako jedzenie uliczne. Co więcej, takie wyroby robiono w tym kraju już we wczesnym średniowieczu. Popularne były też w Holandii, Francji i Anglii. Później zrobiły furorę w USA.
Nazwa gofr, pochodzi od francuskiego „gaufre” i oznacza „plaster miodu”, „wafel”. Istnieje wiele rodzajów tych łakoci. Najpopularniejsze w Polsce są właśnie „gofry belgijskie”, podawane na słodko.
Według legendy receptura na ten przysmak powstała w Liège. Wymyślił ją kucharz dla lokalnego księcia-biskupa, który zażyczył sobie czegoś oryginalnego na deser.
Przepis na gofry
Ich kratkowana powierzchnia budzi apetyt! Chrupiące gofry to idealny pomysł na śniadanie, deser czy przekąskę. Przepis poniżej!
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki
1 i ½ szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, ½ szklanki oleju roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka
Dodatki
np. cukier puder, konfitura malinowa
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Wszystko wymieszać. Następnie dodać jaja, olej oraz mleko. Zmiksować to na gładką masę – do połączenia składników. Ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie – rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto chochlą i równomiernie je rozprowadzać. Wafle smażyć po kilka minut, na złoty kolor. Gotowe gofry odłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, by zrobiły się bardziej chrupiące. Jeszcze ciepłe podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego! Zainteresowanych zapraszam do działu „Styl życia”, gdzie można znaleźć także inne przepisy.
autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org, national-geographic.pl, przepisy.pl, kwestiasmaku.com, zdjęcia: Pexels
Lubię gofry, chociaż w domu rzadko piekę
🙂
<3 smacznie
Zdecydowanie. 🙂
Uwielbiamy gofry! Ostatnio testowaliśmy dyniowe, ale jak czytam ten przepis to myślę, że kolejna edycja będzie klasyczna. 😉
Super, klasyka jest niezawodna. 😉
Takie śniadanie są mniaaaam. Jednakże trza uważać. Dozować.
Wiadomo. 😉
Bardzo lubię takie domowe gofry 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Trudno ich nie lubić. 😉
Uwielbiamy wszyscy 🙂
Super. 🙂
a właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że dawno nie robiłam gofrów i trzeba by w niedzielę nadrobić, a tutaj są serwowane te pyszności:)
Świetnie. 🙂
Na śniadanie nie jadłam i nigdy nie wychodzą mi chrupiące!
Warto poeksperymentować z przepisami, proporcjami, a wtedy może uda się znaleźć idealną recepturę. 🙂
Lubię gofry, ale nie mam gofrownicy, może to nawet dobrze, bo obawiam się, że wtedy jadłabym gofry na okrągło 🙂
;D