Słodkie śniadanie: przepis na gofry

Przepis na gofry domowe
23 stycznia 2023

Lekkie, chrupiące, delikatne i apetyczne. Przywołują miłe wspomnienia. Czasem są prostokątne, kwadratowe, a niekiedy mają kształt koła, serca lub kwiatka. Wszystko zależy od gofrownicy! Najlepiej smakują na ciepło. Można je serwować na słodko lub słono. Jednym kojarzą się z wakacjami nad morzem, innym z karnawałem. Dlatego… zapraszam na szybki przepis na gofry domowe!

 

Łatwe w przygotowaniu, powszechnie lubiane, smaczne. Typowe gofry przygotowuje się z ciasta naleśnikowego. Najczęściej podawane są ze słodkimi dodatkami – bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, polewą czy lodami. Tu znajdziecie najprostszy przepis na gofry.

Słodkie śniadanie, czyli przepis na gofry

Pexels

Gofry belgijskie, czyli najpopularniejsze

Skąd się wzięły gofry? Prawdopodobnie z Belgii. To tam bardzo popularne są róże wafle. Traktuje się je jako jedzenie uliczne. Co więcej, takie wyroby robiono w tym kraju już we wczesnym średniowieczu. Popularne były też w Holandii, Francji i Anglii. Później zrobiły furorę w USA.

Nazwa gofr, pochodzi od francuskiego „gaufre” i oznacza „plaster miodu”, „wafel”. Istnieje wiele rodzajów tych łakoci. Najpopularniejsze w Polsce są właśnie „gofry belgijskie”, podawane na słodko.

Według legendy receptura na ten przysmak powstała w Liège. Wymyślił ją kucharz dla lokalnego księcia-biskupa, który zażyczył sobie czegoś oryginalnego na deser.

Chrupiące gofry przepis

Pexels

Przepis na gofry

Ich kratkowana powierzchnia budzi apetyt! Chrupiące gofry to idealny pomysł na śniadanie, deser czy przekąskę. Przepis poniżej!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Składniki: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, ½ szklanki oleju roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka

Dodatki: np. cukier puder, konfitura malinowa

Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Wszystko wymieszać. Następnie dodać jaja, olej oraz mleko. Zmiksować to na gładką masę – do połączenia składników. Ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie – rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto chochlą i równomiernie je rozprowadzać. Wafle smażyć po kilka minut, na złoty kolor. Gotowe gofry odłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, by zrobiły się bardziej chrupiące. Jeszcze ciepłe podawać z dowolnymi dodatkami.

Najprostszy przepis na gofry

Pexels

Smacznego! Zainteresowanych zapraszam do działu „Styl życia”, gdzie można znaleźć także inne przepisy.

autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org, national-geographic.pl, przepisy.pl, kwestiasmaku.com, zdjęcia: Pexels

Komentarze

  1. Asia czytasia

    Lubię gofry, chociaż w domu rzadko piekę

    • @dministrator

      🙂

  2. Czytelnik

    <3 smacznie

    • @dministrator

      Zdecydowanie. 🙂

  3. Marta

    Uwielbiamy gofry! Ostatnio testowaliśmy dyniowe, ale jak czytam ten przepis to myślę, że kolejna edycja będzie klasyczna. 😉

    • @dministrator

      Super, klasyka jest niezawodna. 😉

  4. Elar91

    Takie śniadanie są mniaaaam. Jednakże trza uważać. Dozować.

    • @dministrator

      Wiadomo. 😉

  5. Iwetta Żelaznowska

    Bardzo lubię takie domowe gofry 🙂

    Pozdrawiam serdecznie

    • @dministrator

      Trudno ich nie lubić. 😉

  6. beata

    Uwielbiamy wszyscy 🙂

    • @dministrator

      Super. 🙂

  7. Monika-smakołyki na diecie

    a właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że dawno nie robiłam gofrów i trzeba by w niedzielę nadrobić, a tutaj są serwowane te pyszności:)

    • @dministrator

      Świetnie. 🙂

  8. jotka

    Na śniadanie nie jadłam i nigdy nie wychodzą mi chrupiące!

    • @dministrator

      Warto poeksperymentować z przepisami, proporcjami, a wtedy może uda się znaleźć idealną recepturę. 🙂

  9. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Lubię gofry, ale nie mam gofrownicy, może to nawet dobrze, bo obawiam się, że wtedy jadłabym gofry na okrągło 🙂

    • @dministrator

      ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>