![Słodkie śniadanie: przepis na gofry 1 Przepis na gofry domowe](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2023/01/pexels-burst-374092-945x626.jpg)
Lekkie, chrupiące, delikatne i apetyczne. Przywołują miłe wspomnienia. Czasem są prostokątne, kwadratowe, a niekiedy mają kształt koła, serca lub kwiatka. Wszystko zależy od gofrownicy! Najlepiej smakują na ciepło. Można je serwować na słodko lub słono. Jednym kojarzą się z wakacjami nad morzem, innym z karnawałem. Dlatego… zapraszam na szybki przepis na gofry domowe!
Spis treści:
- 1 Lekkie, chrupiące, delikatne i apetyczne. Przywołują miłe wspomnienia. Czasem są prostokątne, kwadratowe, a niekiedy mają kształt koła, serca lub kwiatka. Wszystko zależy od gofrownicy! Najlepiej smakują na ciepło. Można je serwować na słodko lub słono. Jednym kojarzą się z wakacjami nad morzem, innym z karnawałem. Dlatego… zapraszam na szybki przepis na gofry domowe!
- 2 Gofry belgijskie, czyli najpopularniejsze
- 3 Przepis na gofry
Łatwe w przygotowaniu, powszechnie lubiane, smaczne. Typowe gofry przygotowuje się z ciasta naleśnikowego. Najczęściej podawane są ze słodkimi dodatkami – bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, polewą czy lodami. Tu znajdziecie najprostszy przepis na gofry.
![Słodkie śniadanie: przepis na gofry 2 Słodkie śniadanie, czyli przepis na gofry](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2023/01/pexels-lloyd-mitchel-guanzon-12310567.jpg)
Pexels
Gofry belgijskie, czyli najpopularniejsze
Skąd się wzięły gofry? Prawdopodobnie z Belgii. To tam bardzo popularne są róże wafle. Traktuje się je jako jedzenie uliczne. Co więcej, takie wyroby robiono w tym kraju już we wczesnym średniowieczu. Popularne były też w Holandii, Francji i Anglii. Później zrobiły furorę w USA.
Nazwa gofr, pochodzi od francuskiego „gaufre” i oznacza „plaster miodu”, „wafel”. Istnieje wiele rodzajów tych łakoci. Najpopularniejsze w Polsce są właśnie „gofry belgijskie”, podawane na słodko.
Według legendy receptura na ten przysmak powstała w Liège. Wymyślił ją kucharz dla lokalnego księcia-biskupa, który zażyczył sobie czegoś oryginalnego na deser.
![Słodkie śniadanie: przepis na gofry 3 Chrupiące gofry przepis](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2023/01/pexels-amanda-hemphill-7440344.jpg)
Pexels
Przepis na gofry
Ich kratkowana powierzchnia budzi apetyt! Chrupiące gofry to idealny pomysł na śniadanie, deser czy przekąskę. Przepis poniżej!
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, ½ szklanki oleju roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka
Dodatki: np. cukier puder, konfitura malinowa
Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Wszystko wymieszać. Następnie dodać jaja, olej oraz mleko. Zmiksować to na gładką masę – do połączenia składników. Ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie – rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto chochlą i równomiernie je rozprowadzać. Wafle smażyć po kilka minut, na złoty kolor. Gotowe gofry odłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, by zrobiły się bardziej chrupiące. Jeszcze ciepłe podawać z dowolnymi dodatkami.
![Słodkie śniadanie: przepis na gofry 4 Najprostszy przepis na gofry](https://urocznica.pl/wp-content/uploads/2023/01/pexels-jill-wellington-4437919.jpg)
Pexels
Smacznego! Zainteresowanych zapraszam do działu „Styl życia”, gdzie można znaleźć także inne przepisy.
autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org, national-geographic.pl, przepisy.pl, kwestiasmaku.com, zdjęcia: Pexels
Lubię gofry, chociaż w domu rzadko piekę
🙂
<3 smacznie
Zdecydowanie. 🙂
Uwielbiamy gofry! Ostatnio testowaliśmy dyniowe, ale jak czytam ten przepis to myślę, że kolejna edycja będzie klasyczna. 😉
Super, klasyka jest niezawodna. 😉
Takie śniadanie są mniaaaam. Jednakże trza uważać. Dozować.
Wiadomo. 😉
Bardzo lubię takie domowe gofry 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Trudno ich nie lubić. 😉
Uwielbiamy wszyscy 🙂
Super. 🙂
a właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że dawno nie robiłam gofrów i trzeba by w niedzielę nadrobić, a tutaj są serwowane te pyszności:)
Świetnie. 🙂
Na śniadanie nie jadłam i nigdy nie wychodzą mi chrupiące!
Warto poeksperymentować z przepisami, proporcjami, a wtedy może uda się znaleźć idealną recepturę. 🙂
Lubię gofry, ale nie mam gofrownicy, może to nawet dobrze, bo obawiam się, że wtedy jadłabym gofry na okrągło 🙂
;D