Bita śmietana to deserowa klasyka. Pyszna, ale zawiera też sporo tłuszczu i kalorii. Ma również laktozę, którą nie wszyscy dobrze tolerują. Poza tym cukier – który też niektórym bardzo szkodzi. Można po nią oczywiście od czasu do czasu sięgnąć! Nie trzeba również tego wszystkiego całkowicie odrzucać. Warto jednak np. wybrać deser w zdrowszej formie. Czemu nie?! Ciekawym wyborem jest śmietanka kokosowa! Oto pomysł na wiosenny, lekki deser.
Bita śmietana z mleka kokosowego jest równie prosta do zrobienia jak tradycyjna! Serio. Wystarczy puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego, dobry mikser i odrobina słodzika. Można ją zjeść np. z domowym ciastem lub owocami. Dodać do niej kakao czy syrop… Śmietanka kokosowa to idealny wybór na majówkę i nie tylko!
Dobre mleko kokosowe
W sklepach można kupić wiele rodzajów mleka kokosowego. Najlepiej wybierać te o dobrym składzie. Im krótsza etykieta, tym lepiej. Warto by wybrany produkt miał jak najwięcej masy kokosowej – powyżej 80%.
Takie mleko zawiera składniki korzystnie wpływające na organizm. Np. białko, błonnik, potas, magnes, żelazo, fosfor… Mleko kokosowe dostarcza zdrowych tłuszczów, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, dba o cerę. To tylko kilka jego zalet. Warto poczytać o tym produkcie więcej.
Zamiast nabiału
Mleko kokosowe to ciekawy sposób na zastąpienie nabiału w diecie. Delikatne w smaku, kremowe, orzechowe. Sprawdzi się w wielu daniach oraz deserach. To doskonały produkt dla lubiących eksperymentować w kuchni, próbować nowych smaków, ale nie tylko!
Mleko kokosowe może być ciekawym wyborem dla osób, które są na diecie wegańskiej lub bez laktozy. Dietetycy często polecają ten produkt też cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność czy celiakię. Coraz więcej osób zwraca uwagę na codzienne wybory żywieniowe, dlatego warto się zastanowić czy ten produkt sprawdzi się w naszym menu. Może być zamiennikiem, urozmaiceniem, dodatkiem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bita śmietana z mleka kokosowego
Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 400 ml (najlepiej schłodzonego przez 24 godziny w lodówce), 1-3 łyżeczki zdrowszego zamiennika cukru (np. erytrolu)
Przygotowanie: Schłodzoną puszkę otworzyć. Oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. Przełożyć gęstą masę do miski. Ubić na sztywną bitą śmietanę. Pod koniec dodać słodzik. Gotowe!
Teraz można przełożyć śmietankę do miseczek lub pucharków i dodać ulubione dodatki! Polecam owoce (np. truskawki, borówki, maliny, banany), odrobinę otrębów owsianych (lub płatków owsianych albo żytnich) oraz pokruszone 2-3 kostki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao). Brzmi smakowicie?
To ciekawa i nieco zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego deseru tego typu. Dla tych, którzy chcą kulinarnie poeksperymentować czy nie mogą spożywać bitej śmietany w wersji klasycznej – warte uwagi rozwiązanie. Skusicie się?
autor: Urocznica, źródła inspiracji: doz.pl, wapteka.pl, jadlonomia.com, zdjęcia: Pixabay, Pexels, archiwum prywatne
Zdrowe brownie z 3 składników: słodki przepis na weekend
Ciekawie to wszystko wygląda Urocznico. Ja zaś z kolei używam zwykłego mleka do wielu rzeczy, pozdrowienia serdecznie, aż ślinka leci 🙂 .
Warto czasem spróbować czegoś nowego. 🙂
Ależ to musi być super deser.
Polecam. 🙂
I pysznie, i zdrowo 🙂 Super…
Dokładnie. 🙂
Ależ narobiłaś mi ochotki na taki deser 🙂
Polecam. 🙂
Wygląda apetycznie. Pozdrawiam 🙂
🙂