Jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu do domu?

Jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu do domu?

Ekspres w domu pozwala nam przygotować wyśmienitą kawę niczym z kawiarni. Co, jednak kiedy mimo tego, że mamy świetne urządzenie, kawa nam nie smakuje? Okazuje się, że profesjonalne parzenie kawy w domu wymaga również odpowiednio dobranych ziaren – świeżych, prawidłowo przetworzonych, przechowywanych w odpowiednich warunkach i zmielonych odpowiednio do rodzaju ziaren. Aby uzyskać napój aromatyczny i smaczny, niezależnie od posiadanego sprzętu, konieczne jest wybranie właściwego rodzaju kawy. Ale które ziarna sprawdzą się najlepiej?

 

Smak ukryty w ziarnach – rodzaje kawy

 

Ważny jest nie tylko dobry ekspres, ale także odpowiednio dobrane i zaparzone ziarno. Bez względu na to, czy posiadasz ekspres automatyczny, przelewowy czy kolbowy, profesjonalne ekspresy mają za zadanie wydobyć esencjonalny smak kawy, nadając każdej filiżance głębi i niepowtarzalności. Aby przygotować smaczną kawę, należy rozpocząć od mielenia ziaren (chyba że posiadasz ekspres automatyczny ze wbudowanym młynkiem), ponieważ inaczej nie uzyskasz naparu zbliżonego do tego, który serwowany jest w kawiarniach.

Każda kawa jest inna, ponieważ tajemnica smaku tkwi w ziarnach. Na świecie istnieje prawdopodobnie ponad 100 różnych rodzajów kawy, ale uprawiane są głównie trzy gatunki: arabica, robusta i liberica. Każdy z tych gatunków ma swoje charakterystyczne cechy. Arabica wyróżnia się delikatnym smakiem pozbawionym goryczy. Robusta jest przeciwieństwem arabiki, oferując wyrazisty, choć nieco gorzki i ostry smak, ale ma większą zawartość kofeiny. Liberica jest mniej popularna i jest polecana dla miłośników kaw mlecznych, o delikatnym i smakowitym profilu.

Arabika i robusta to najbardziej popularne gatunki kaw, a arabica jest uważana za szlachetniejszą. Ziarna kawy arabika zawiera aż 60% więcej olejków zapachowych niż tradycyjna robusta, dzięki czemu zaparzone espresso jest znacznie bardziej aromatyczne i wydaje się oleiste.

W Polsce popularne jest także mieszanie różnych rodzajów ziaren kawowych. Włosi nauczyli nas, że najlepsza kawa to połączenie nawet 6-8 rodzajów esencjonalnych ziaren z różnych zbiorów.

Jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu do domu?

mat. prasowe

Stopień palenia a smak kawy i rodzaj ekspresu

 

Oprócz gatunku kawy,  kawa może być wypalana na różne sposoby, co ma bezpośredni wpływ na jej smak. Wyróżniamy jasny, średni, średnio-ciemny i ciemny stopień palenia kawy. Jasno palone ziarna będą miały mniejsze nasilenie aromatu, ale będą bogate w kofeinę. Będą miały również naturalny, kwaskowy posmak.

Jasno palona kawa będzie miała mniejszą goryczkę i więcej kwasowości. Średnio palone ziarna będą miały zrównoważony smak, łączący goryczkę z delikatnością i słodyczą. Palenie średnio ciemne sprawi, że kawa będzie miała cięższy, a nawet czekoladowy aromat. Natomiast bardzo ciemne palenie przyniesie intensywną goryczkę bez kwasowości, często mające dymne i nieprzyjemne aromaty.

Odpowiednio dobrana kawa do ekspresu zależy od preferowanego smaku i rodzaju ekspresu. Jasno palone kawy najlepiej sprawdzają się w ekspresach przelewowych. Średnio palone ziarna są uniwersalne i mogą być stosowane zarówno w ekspresach przelewowych, jak i ciśnieniowych. Ciemno palone ziarna są zalecane głównie do ekspresów kolbowych i automatycznych, gdzie krótka ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem wydobywa ich pełne smaku. W ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się kawy, które zostały wypalone w stopniu uniwersalnym – omniroast, dzięki któremu ziarna nadają się zarówno do zaparzania w ekspresach przelewowych, jak i ciśnieniowych. Świetna opcja dla niezdecydowanych i osób, które lubią kawę zaparzoną różnymi metodami.

Jak dobrać odpowiednią kawę do ekspresu do domu?

mat. prasowe

Najlepsza kawa do ekspresu? Świeżo zmielona!

 

Kiedy już wiemy jaki smak w kawie preferujemy, jaką kawę najchętniej pijemy, wybierajmy zawsze świeżo zmielone ziarna. Kawa zmielona tuż przed parzeniem ma najwięcej aromatu i głębokiego smaku. Mimo że wiele ekspresów ma możliwość używania kawy mielonej, nie będzie ona miała takiego samego aromatu jak świeżo zmielone ziarna.  Kawa rozpuszczalna również nie nadaje się do ekspresów.

Ekspres do kawy w domu daje nam odrobinę poczucia luksusu i dzięki niemu możemy delektować się pyszną kawą, taką jak lubimy. Jednak kawa z nawet najdroższego i najbardziej nowoczesnego urządzenia może nam nie smakować, jeśli wsypiemy do niego starą, zwietrzałą kawę albo niedostosowaną stopniem wypalenia do naszego urządzenia. Kawa ma znaczenie! Wybierajmy dobrej jakości ziarno, dbajmy o jego świeżość. Chwila z kawą to celebracja, wybierajmy ziarna, które nam smakują i cieszmy się smakiem zawsze dobrej kawy.

*artykuł sponsorowany (zewnętrzny), post powstał we współpracy z Konesso.pl.

Komentarze

  1. Jardian

    Świetny post, ja się jeszcze “nie dorobiłem” – ekspresu – bo w domu pijam tylko ja kawę, ale właśnie nad ekspresem się zastanawiam, pozdrowienia . No i pijam tylko rozpuszczalną 🙂 .

    • @dministrator

      Też nie mam ekspresu, ale mam młynek do kawy i zaparzacz typu french press. Polecam, świeża kawa jest najlepsza. 😉

  2. Wioleta Sadowska

    Nic nie zastąpi świeżo zmielonej kawy. Uwielbiam taką właśnie pić.

    • @dministrator

      O tak, ten zapach i smak! 🙂

  3. Monika-smakołyki na diecie

    dosłownie 2 tygodnie temu myślałam nad zakupem ekspresu na kapsułki…ale gdy już byłam w sklepie, popatrzyłam na ceny tychże kapsułek dotarło do mnie, że to bardzo nieekonomiczny wybór….i pozostaliśmy z mężem czy ekspresie przelewowym i świeżo mielonej kawie…

    • @dministrator

      🙂

  4. Pani Ogrodowa

    Ja uwielbiam taką właśnie kawę świeżo zmieloną w moim ekspresie 🙂

    • @dministrator

      🙂

  5. Martyna

    Świetny wpis, uwielbiam kawę z ekspresu😊

    • @dministrator

      🙂

  6. Patrycja Reszko

    A mój ekspres się zepsuł przez kamień w wodzie i pozostaje mi tylko parzona lub rozpuszczalna

    • @dministrator

      Polecam french press. To proste urządzenie do parzenia kawy może sprawdzić się dobrze w takiej sytuacji. 🙂

  7. madziakowo

    wlasnie kawa mi sie skonczyla

    • @dministrator

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>