Włoska kuchnia jest pełna pasji, smaków i aromatów. Francesca Maugeri Holmström z pomocą przyjaciółki Louise Malmros Manfrinato stworzyła zaś ciekawą książkę z sycylijskim tłem. To publikacja barwna i oryginalna. Łączy smakowite przepisy i wspomnienia. Budzi apetyt. „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” to książka, którą każdy miłośnik włoskiej kuchni mieć powinien. Więcej poniżej!
Gnocchi z pistacjami, tarta czekoladowa z cytryną i chili, nadziewane karczochy, makaron z pesto z bakłażanów, pizza classica… Brzmi smakowicie? Oto „Wegetariańska Sycylia”.
Autorki i przyjaciółki
Francesca Maugeri Holmström pochodzi z sycylijskiej rodziny lodziarzy. Przed pięćdziesiątką przeprowadziła się z synem do Szwecji. Tam otworzyła lodziarnię, łączącą ekologię i sycylijską tradycję. Od lat prowadzi również lekcje gotowania wegetariańskiego.
„Dla mnie gotowanie to magia. Rodzaj magii, która łączy w sobie serce, piękno, smak i przyjemność. Uwielbiam tworzyć wegetariańskie wersje tradycyjnych przepisów mojej włoskiej rodziny, używając najprostszych składników”: podkreśla.
Louise Malmros Manfrinato to przyjaciółka Franceski i współautorka książki. Wcześniej napisała artykuł o życiu koleżanki. Poznała ją podczas pracy jako dziennikarka. Szybko znalazły wspólny język. Co ciekawe, jej tekst przypadł do gustu pewnemu Szwedowi. Poszedł on do lodziarni Franceski z gazetą pod pachą… i wszystko zakończyło się ślubem.
Obie panie zebrały swoje doświadczenia. Postanowiły się nimi podzielić z czytelnikami. Tak powstała ta zielona książka kulinarna.
Sycylia od kuchni
Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym. Piękna i przyjazna, ma bogatą historię oraz tradycję. Nazywana jest słoneczną wyspą. Słynie z pysznych warzyw i owoców. Jej kuchnia jest różnorodna oraz charakterystyczna. Kojarzy się z jedzeniem smacznym, aromatycznym, niewyszukanym. Bazuje na lokalnych i wartościowych składnikach.
Mówi się, że na Sycylii napisano pierwszą książkę kucharską na świecie! To raj dla łasuchów oraz smakoszy. Francesca Maugeri Holmström i Louise Malmros Manfrinato w sposób ciekawy i przystępny przybliżają ten kulinarny świat w swojej publikacji.
Tradycyjne składniki
„Wegetariańska Sycylia” przedstawia kuchnię smaczną, prostą i zdominowaną przez warzywa. Można tu znaleźć tradycyjne składniki tamtych stron. Takie jak np. cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, cukinie, szparagi, fenkuły, orzechy i mąkę.
Zielona odsłona kuchni sycylijskiej jest aromatyczna oraz pełna smaku. Nic się tu nie marnuje i każdy może znaleźć coś dla siebie. Wszystko opisane jest z pasją, a także miłością do włoskiej kultury jedzenia. Nic tylko próbować swoich sił w kuchni z książka w ręku!
„Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi”: jak napisał o publikacji Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek.
Zdecydowanie coś w tym jest. Książka inspiruje do tego, by częściej sięgać po warzywa, próbować nowych smaków i dać się uwieść sycylijskiej kuchni. Publikacja jest też ładnie wydana, wzbogacona o klimatyczne zdjęcia. Wyróżnia się szatą graficzną – a to dodatkowa zaleta. Buon appetito!
Tytuł: „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca”
Autorki: Francesca Maugeri Holmström i Louise Malmros Manfrinato
Tłumaczenie: Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2023
*współpraca reklamowa, barterowa
PS Lubicie zieloną kuchnię? Zachęcam też do lektury recenzji książki „Roślinna sprawa”.
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pexels
Chciałbym kiedyś odwiedzić Włochy. A za mięsem zbytnio nie przepadam ostatnio . Pozdrowienia, na południu już pada 🙂 .
🙂
Skoro to kuchnia wegetariańska to jest to zdecydowanie książka dla mnie. Świetnie się prezentuje, jestem jej ciekawa. 😉
Polecam, to ciekawa i apetyczna publikacja. 🙂
Pełno inspiacji, a takowe uwielbiam.
Ja też! 🙂
Uwielbiam włoską kuchnię, z chęcią zajrzałabym do tej książki 😊
Przyjemnie jest jeść, trudniej gotować 🙂
To książka dla mojej siostry wegetarianki 🙂
🙂
Ja chcę tę książkę. Niedługo mam urodziny to komuś dyskretnie podeślę 😀
Super, polecam. 🙂
Sycylia to jedno z miejsc, które marzy mi się odwiedzić i poznać tamtejsze smaki. Ale widzę,że tak książka doskonale przenosi w tamte rejony. I te zdjęcia tak piękne,że chciałoby się zjeść kartkę 🙂
Bardzo ciekawa publikacja, zachęcam do lektury. 🙂