Czarna herbata Keemun – wyjątkowy smak z Chin

Czarna herbata Keemun – wyjątkowy smak z Chin

Lubisz herbaty chińskie? Masz ochotę na filiżankę aromatycznego naparu? Wypróbuj czarną herbatę liściastą Keemun. Ma wyjątkowy bukiet smakowy i aromatyczny. Trudno pomylić ją z inną herbatą. To chiński skarb.

Keemun produkowana jest w powiecie Qimen, w prowincji Anhui. Plantacje herbaty rozciągają się tam pomiędzy Górami Żółtymi, a rzeką Jangcy. „Keemun” jest tłumaczeniem chińskiego Qimen na angielski z czasów ery kolonialnej.

chińska czarna herbata

Pexels

Czarna herbata dla koneserów

Chiny to kolebka herbaty. Właśnie tam zaczęła się niezwykła historia tego napoju. Chińskie ogrody herbaciane są znane na całym świecie. Produkcja i przygotowanie napoju idą zaś w parze z szeregiem rytuałów. Herbata od wieków kształtuje kulturę Chin. I traktowana jest tam niemal jako eliksir życia. Różnorodność herbat chińskich jest ogromna. Wśród nich jednym z ciekawszych napojów jest na pewno Keemun.

chiński zestaw do herbaty

Pexels

Bogaty aromat i smak naparu

To czarna herbata z nutą słodyczy! Wyrazisty napar ma piękny i głęboki czerwony kolor. Herbatę cechuje owocowo-winny aromat. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatowe. Gratka dla miłośników teiny. To idealna herbata dla poszukiwaczy wyjątkowych smaków. Lekko słodkawa, nie za mocna, jest doskonała do picia samodzielnie, bez dodatków. Daje łagodny, ale wyraźny zastrzyk energii. To herbaciany rarytas. Keemun uznawana jest za jedną z najlepszych czarnych herbat chińskich. Warto poznać ten napój.

Czarna herbata Keemun

Pexels

Składnik popularnych mieszanek

Ta chińska czarna herbata jest lubiana na Wschodzie i Zachodzie. To napar, który ma wielu wielbicieli. Keemun bywa używana w chińskich ceremoniach herbacianych. Co jeszcze z ciekawostek? Ta aromatyczna herbata liściasta jest składnikiem wielu słynnych mieszanek, np. Earl Grey czy English Breakfast.

chińska czarna herbata Keemun

Pexels

Nie zalewa się herbaty wrzątkiem

Keemun to idealna propozycja dla wielbicieli herbat klasycznych. Piękny kolor i aromat. Czego chcieć więcej? Aby w pełni wydobyć głębię smaku i aromatu, trzeba podejść do Keemun z szacunkiem. Herbaty nie zalewamy wrzątkiem! 1 łyżeczka na filiżankę, 96 stopni, 2-3 minuty, 1-2 parzenia.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels


Kącik herbaciany w domu – stwórz swoją oazę spokoju na chłodne dni


 

Komentarze

  1. Di bloguje

    Nie znam się aż tak na herbatach, ale przyznam, że sporo się dowiedziałam z Twojego artykułu.

    • @urocznica

      Bardzo lubię dobrą herbatę i sporo tu artykułów z teiną w tle. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>