Hojicha – japońska herbata prażona podbija świat!

Hojicha – japońska herbata prażona podbija świat

Lubicie poznawać nowe, ciekawe smaki? Świat teiny jest bardzo różnorodny. Ostatnio szczególnie popularne są herbaty japońskie. Czas się im przyjrzeć bliżej. Pewnie znacie takie herbaty jak sencha i matcha. A czy znacie hojichę? To unikalna herbata, która jest wytwarzana w oryginalny sposób. Ma słodki, dymny smak. Hojicha to japońska zielona herbata prażona!

Pojawia się w modnych kawiarniach, kusi smakowitymi zdjęciami na Instagramie. Co warto wiedzieć o tym napoju?

Co to jest hojicha?

Pexels

Prażona herbata zielona

Hojicha wywodzi się z Japonii i pierwsze informacje dotyczące jej powstania pochodzą z roku 1920. Uważa się, że ten rodzaj herbaty odkrył pewien kupiec z Kioto.

Hojicha znana jest też jako „palona herbata zielona”. Smaczna, ciekawa. Poleca się ją jako napar relaksujący. Herbata ta ma przyjemny, intensywny smak oraz aromat. Jest oryginalna. Nie przypomina standardowej zielonej herbaty.

Wyróżnia się na tle innych napojów z teiną. Wszystko dlatego, że jej produkcji towarzyszy proces prażenia. To sprawia, że herbata ma dymny aromat. Barwa naparu jest ciemna, brązowa.

Powinna przypaść do gustu fanom czarnej herbaty i oryginalnych napojów. Hojicha ma lekko słodkawy, dymny, trawiasty, a także karmelowo-orzechowy smak. Cechuje się niską zawartością (teiny) kofeiny. W Japonii często jest pijana do posiłków i wieczorami.

Hojicha japońska herbata prażona

Pexels

Hojicha a matcha

Matcha ma mocno trawiasty smak. Hojicha jest delikatniejsza. Przywołuje na myśl orzechy, karmel. Zaparza się tę herbatę 1-3 minuty w temperaturze około 80-90 stopni.

To herbata klasyczna. Wyróżnia ją prosty i przyjemny smak. Niektórzy fani porównują ją do kawy zbożowej. Jedno jest pewne: stale zyskuje na popularności.

Na rynku można znaleźć nie tylko susz, ale i proszek hojicha. Można ją podawać na ciepło i zimno. Solo lub z dodatkami. Często pita jest z mlekiem albo napojem roślinnym. Bardzo popularna jest hojicha latte. Mleko podbija smak herbaty. Podobnie jak w przypadku matcha latte. Ten napój ma zwolenników na całym świecie. Opcjonalnie hojicha słodzona jest syropem klonowym lub miodem.

Hojicha latte. Hojicha a matcha

Hojicha latte, archiwum prywatne

Właściwości herbaty

Warto spróbować tej wyjątkowej herbaty. Co ciekawe, w wersji sproszkowanej dodaje się ją do deserów, wzbogaca też niekiedy koktajle. Bywa składnikiem zdrowej żywności.

Miłośnicy teiny doceniają jej zalety. Herbacie tej przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol, pozytywnie wpływa na poziom cukru w organizmie. Zawiera antyoksydanty, witaminy, minerały. Pozytywnie wpływa na żołądek, wspiera trawienie.

To herbata ciekawa z wielu względów. Wpisuje się w trend slow life. Zachęca do celebrowania małych przyjemności, niespiesznych chwil z filiżanką w ręce. Nietypowa, ciekawa. Jeśli szukacie chwili spokoju w codziennym pędzie – miejcie tę herbatę na oku.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne


Herbata matcha – na dobry nastrój i koncentrację


 

Komentarze

  1. Jardian

    Będę tę herbatę miał więc na oku 😉 .

  2. sobiepop.blogspot.com

    Nigdy jej nie próbowałam. Może czas to zmienić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>