Szaro, buro, deszczowo. Macie ochotę na coś słodkiego? Sięgnijcie po jesienne kakao! Albo gorącą czekoladę! To idealny moment. Chłodne miesiące to czas gorących napojów. A nic tak nie rozgrzewa jak dobre kakao. Smaczne, zdrowe, aromatyczne, ciepłe. Idealnie nadaje się do śniadania w rześki poranki. Świetnie umila też długie wieczory. Poprawia humor. Do książki, na spotkanie z przyjaciółką, rodzinne pogaduchy – w sam raz. Teraz jest czas na takie przyjemności, o czym zresztą świadczy popularność takich terminów jak „kakao ceremonialne” czy „hot chocolate bombs”.
Niektórzy piją kakao z piankami. Inni wolą klasyczną gorącą czekoladę. Wiele osób sięga po kakaowy napój z cynamonem, chili, wanilią czy kardamonem. Jeszcze inni z alkoholem, np. whisky. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Jesienne dni to zaś dobry moment by dowiedzieć się nieco więcej o tym rozgrzewającym napitku. Prezentuję tu garść ciekawostek. Do czytania przy parującym kubku. Macie ochotę na jesienne kakao? Zapraszam!
Spis treści:
- 1 Kakao a gorąca czekolada: różnice między napojami
- 2 Czekolada do picia: właściwości prozdrowotne
- 3 Rytualne picie kakao: ceremonia z tradycją
- 4 Rozgrzewające napoje z kakao: czekoladowe smakołyki
- 5 Jesienne kakao z mleczną pianką
- 6 Czekoladowy koktajl roślinny na bazie kakao
- 7 Hot Chocolate Bomb
- 8 Jesienne kakao: co dodać?
Kakao a gorąca czekolada: różnice między napojami
Wiele osób stosuje zamiennie określenia „kakao” i „gorąca czekolada”. To jednak nie to samo. Między napojami można znaleźć wiele różnić. Poza tym – inaczej się je przygotowuje.
Gorąca czekolada powstaje zazwyczaj na bazie standardowych tabliczek. Rozpuszcza się je i łączy z innymi składnikami. Czekolada pitna, w wersji klasycznej, to napój ze śmietanki, mleka i czekolady gorzkiej. Zazwyczaj wypijany na gorąco. Czasem wzbogacony o spienione mleko lub bitą śmietanę. Czekolada do picia ma gęstą konsystencję oraz intensywny smak. Napój jest bardziej kaloryczny niż kakao.
Druga opcja nie bazuje na tabliczkach czekolady. Kakao przyrządza się na bazie specjalnego proszku, zazwyczaj dodawanego do mleka. Dostępnych jest wiele wersji – od ciemnego, gorzkiego po słodzone. Poza tym, już niedługo święto tego napoju. Światowy Dzień Kakao przypada 1 października!
Czekolada do picia: właściwości prozdrowotne
Mimo, że kakao i gorąca czekolada różnią się, mają podobny wpływ na nasze zdrowie. Dają nie tylko przyjemne doznania smakowe, ale też pozytywnie wpływają na nasze ciało i umysł. Czekolada poprawia pracę mózgu i opóźnia proces starzenia się organizmu. Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zawiera antyoksydanty. Działa uspokajająco, odprężająco.
Napój kakaowy ma mnóstwo substancji mineralnych, dostarcza witamin. Pobudza sprawność intelektualną. Czekolada wspiera układ odpornościowy, pozwala osiągnąć uczucie błogiego zadowolenia. Relaksuje. Poprawia samopoczucie. Taki napój poleca się osobom z anemią, zestresowanym, ciężko pracującym umysłowo. Czekolada jest też afrodyzjakiem.
Należy też dodać, że ziarna kakaowca mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe! Poza tym, kakao jest pomocne w relaksacji mięśni. Prócz tego, dzięki bogatej zawartości składników mineralnych, pomaga również utrzymać mocne kości.
Kakao, po zielonej herbacie i kawie, stanowi skondensowane źródło polifenoli, związków o właściwościach prozdrowotnych i – odchudzających. Pamiętać jednak należy, że aby móc czerpać korzyści z potencjału tych substancji trzeba dostarczać je w odpowiedniej formie. Warto sięgać wyłącznie po produkty wysokiej jakości i z umiarem! Najlepsze będą te o wysokiej zawartości kakao. Bez dodatku cukru.
Rytualne picie kakao: ceremonia z tradycją
Dzisiejszymi czasy na popularności zdobywa ceremonia picia kakao. To ciekawostka dla tych, którzy szukają w życiu pierwiastka magicznego. Nie jest to jednak nic nowego! Picie kakao już w dawnych wiekach wiązano ze specjalną ceremonią. Napój nazywano wtedy „czarnym złotem Majów” i „pokarmem bogów”. Miał on, zresztą wciąż ma, ogromne znaczenie dla Ameryki Południowej. Majowe i Aztekowie wierzyli, że picie kakao otwiera nas na kontakt z tym, co duchowe. Wykorzystywali je do szamańskich rytuałów oraz leczniczych zabiegów.
Z tych tradycji czerpie dzisiejsza moda na kakao ceremonialne. To rodzaj specjalnej pasty, wytwarzanej wedle dawnych reguł. Powstaje wyłącznie z natywnych rodzajów kakaowca. Niezmienionych przez człowieka. Dokładnie – tym produktem jest surowe kakao nieodtłuszczone, poddawane wyłącznie delikatnej fermentacji. Dzięki temu udaje się uzyskać odpowiedni profil aromatyczny i lepszą biodostępność zawartych w nim składników aktywnych. Produkt posiada intensywny smak, jest sycący oraz treściwy. Taka czekolada pitna różni się od sklepowych odpowiedników.
Uważa się, że takie kakao wspaniale wpływa na ciało i zmysły. Szczególnie poleca się je kobietom, osobom aktywnym, weganom oraz wegetarianom. Poprawia bowiem jakość krwi, dotlenia, regeneruje. Podobno ceremonia picia kakao znacząco stymuluje mózg, otwiera serce i odblokowuje emocje. Działa pobudzająca, dodaje witalności. Wspiera medytację, wewnętrzny rozwój. Rozjaśnia umysł. Pomaga się wyciszyć, wspiera autorefleksję. Zwiększa kreatywność i twórczość. Można wybrać się na specjalną ceremonię kakao lub spróbować odtworzyć ją w domowym zaciszu.
Rozgrzewające napoje z kakao: czekoladowe smakołyki
Kakao czy czekolada do picia to jedne z ulubionych napojów na chłodne dni. Każdy ma swoje ulubione wersje. Na jesienną i zimową porę świetne jest np. mleczne kakao z chilli i cynamonem. Nie tylko… Na koniec kilka przepisów oraz inspiracji!
Jesienne kakao z mleczną pianką
Składniki
1 szklanka mleka, 1 płaska łyżeczka miodu, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżka gorzkiego kakao, odrobina wody. Potrzebne: spieniacz do mleka.
Przygotowanie
Do garnka wlać mleko. Podgrzać je na małym ogniu. Dodać miód. Wymieszać. Do kubka/ dużej filiżanki wsypać kakao. Wlać część mleka. Wymieszać. Pozostałe w garnku mleko spienić. Przelać je później do kubka/ filiżanki. Udekorować piankę szczyptą cynamonu.
To moja ulubiona wersja kakao na chłodne dni. Jeśli robię ten napój – to właśnie tak. Ewentualnie w wersji błyskawicznej. Wsypuję łyżkę kakao do kubka, zalewam wrzątkiem ¾, dolewam zimnego mleka i dodaję łyżeczkę miodu.
Czekoladowy koktajl roślinny na bazie kakao
Oto przepis na kakao bez cukru, a raczej koktajl roślinny o smaku czekoladowym.
Składniki: 1 banan pokrojny na kilka części, 1 szklanka napoju roślinnego, 1 łyżka naturalnego kakao. Przygotowanie: całość wrzucić do blendera. Wymieszać. Zblendować. Można pić na zimno lub na ciepło. Jeśli napój ma być ciepły: po zblendowaniu wystarczy wlać go do niewielkiego garnka, a później podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej temperatury.
Osobiście piję ten napój na zimno. Po dodaniu dodatkowego banana koktajl może zamienić się w pyszny wege deser. Wystarczy przelać go do dekoracyjnej szklanki, dodać ulubione dodatki: owoce, granolę, wiórki kokosowe, czy orzechy.
Hot Chocolate Bomb
Hot Chocolate Bombs to mieszanka czekolady, kakao oraz pianek marshmallows. Czekoladowe kule od kilku lat są hitem internetowej przestrzeni, w tym mediów społecznościowych. W połączeniu z gorącym mlekiem kula topi się, a jej zawartość wystrzela na powierzchnię. Przyjemnym dodatkiem w domowych kulach jest to, że można je dowolnie udekorować.
Domowe bomby czekoladowe to duża frajda dla dzieci i nastolatków. Mojemu młodszemu rodzeństwu na zeszłe święta podarowałam własnoręcznie skompletowane zestawy do ich wykonania (kakao, pianki, laski cukrowe, bita śmietana, czekoladowe jajka typu Kinder Niespodzianka). Byli zachwyceni. W internetowej sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na domowe Hot Chocolate Bombs.
Jesienne kakao: co dodać?
Lubicie kakao i gorącą czekoladę? Jakie dodatki najchętniej dodajecie do tych rozgrzewających napojów? Dajcie znać w komentarzach.
autor: Urocznica, źródła: apteka-melissa.pl, wikipedia.org, greenport.pl, wapteka.pl, santamedicina.pl, delimaro.com, zdjęcia: Pexels
Skąd się wzięła tradycja five o’clock tea? Księżna, Earl Grey i podwieczorek…
Dla mnie kawa, kakao i herbaty o każdej porze, tj. poza kawą 😉 . Oczywiście bez alkoholu. Pozdrowienia, na południu już bez upałów 🙂 .
🙂
Ps. Ja oczywiście wszystko poza alkoholowymi dodatkami. Pozdrowienia 🙂 .
Uwielbiam gorącą czekoladę i jesienią jest dla mnie najsmaczniejsza.
W chłodne miesiące smakuje najlepiej. 🙂
Ale mi narobiłaś smaka 🙂 Dla mnie gorąca czekolada, zawsze, wszędzie i o każdej porze 🙂
Też uwielbiam, ale w jesienią i zimą szczególnie.
Gorąca czekolada z imbirem lub cynamonem 🙂
Z cynamonem… uwielbiam.
Uwielbiam gorącą czekoladę, <3 jednak kubkiem gorącego kakao też nie pogardzę. Dodatki są miłym urozmaiceniem, ale nie są konieczne. Ciekawy artykuł. Od tej chwili będę piła te napoje bardziej ceremonialnie <3
Na pewno warto sięgać po produkty dobrej jakości. 😉
Zdjęcia narobiły mi smaku na fajną kawę lub czekoladę 🙂 jesienią i zimą na pewno z rozgrzewającymi przyprawami, jak cynamon, imbir, goździki …
O tak, jesienią takie dodatki są najlepsze.
Narobiłaś mi smaka na dobre kakao 🙂
I dobrze. 😉