Ten przysmak znany jest na całym świecie! Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki, pokrojone w kształt słupków, podawane jako samodzielny posiłek lub dodatek do innych potraw. Frytki… uwielbiane lub znienawidzone. W Polsce, według różnych badań, cieszą się coraz większą popularnością, a pierwsze wzmianki o nich w krajowych książkach kucharskich pojawiły się w XIX wieku. Dziś ich święto. 13 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Frytek. Z tej okazji zapraszam na kilka ciekawostek.
To ważna data w kalendarzu każdego frytkożercy. Przysmaki te cenimy za smak, łatwość przyrządzenia oraz uniwersalność. Sekret kultowego posiłku tkwi w prostocie dania oraz mnogości wariantów. Co wiemy o frytkach? W Międzynarodowy Dzień Frytek warto przyjrzeć się paru informacjom.
1/ To belgijski przysmak
Frytki pochodzą z Belgii. W tym kraju do ich smażenia wykorzystywano kiedyś łój wołowy. Mówi się, że zostały wynalezione w XVIII wieku w mieście Dinant. Pochodzenie nazwy nie jest do końca zananę. Jedne źródła podają, że powstała ona od nazwiska niejakiego Fritza, który jako pierwszy miał serwować ziemniaki w formie frytek, inne, że pochodzi od francuskiego słowa „frire”, czyli: smażyć.
Co ciekawe, belgijskie frytki od kilku lat są na liście UNESCO, a teraz Belgowie postanowili wnioskować o status światowego dziedzictwa kulturowego dla swojej tradycji jedzenia frytek w tzw. fritkotach, czyli przydrożnych smażalniach.
Interesujące jest to, że międzynarodowa kariera frytek zaczęła się podobno dzięki Anglikom, którzy podczas I wojny światowej militarnie wspierali Belgię. Polubili pyszne smażone ziemniaki i nazwali je „french fries”.
2/ Trzeba je robić z odpowiednich ziemniaków
Dobre frytki powinny być robione z dedykowanych temu odmian ziemniaków, które nie wchłaniają zbyt dużo tłuszczu. Wtedy pozostają złociste, chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku.
Frytki sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi, o podłużnym kształcie bulwy, są znacznie smaczniejsze oraz mniej ciężkostrawne.
Warto dodać, że w nadmiarze – jak wszystko – szkodzą. Frytki są potrawą bardzo ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu i kalorii. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu można więc przygotować je czasami w piekarniku. Warto też postawić niekiedy na ich zdrowsze zamienniki (np. frytki z marchewki, buraka czy dyni) i poszukać interesujących wariacji na temat lubianego przysmaku.
3/ Frytki są podawane na mnóstwo sposobów
Na całym świecie istnieje bardzo wiele preferencji odnośnie do spożywania frytek. Jedni jedzą je tylko posolone, inni z keczupem, sosem salka lub czosnkowym, a niektórzy z majonezem lub octem. To tylko kilka przykładów.
W Wielkiej Brytanii popularna jest ryba z frytkami (fish and chips). W Stanach Zjednoczonych często są dodatkiem do burgerów, a w Europie podaje się je zazwyczaj solone, z keczupem. Coraz popularniejsze jest podawanie przysmaku z owocami morza, np. z krewetkami, ośmiorniczkami, homarem. Frytki można jeść zarówno ręką, jak też widelcem lub wykałaczką.
Kultowym wynalazkiem są frytburgery. To danie znane ze szczecińskich knajp z kebabami. To właśnie w stolicy województwa zachodniopomorskiego po raz pierwszy pojawiły się w sprzedaży legendarne bułki z frytkami (też z sosami, warzywami, sałatką, ewentualnie kawałkiem mięsa).
Obchodzicie Międzynarodowy Dzień Frytek?
autor: Urocznica, źródła: polstatnews.pl, wszczecinie.pl, farmfrites.com, gazetakrakowska.pl, wikipedia.org, histmag.org, foto: Pixabay
Ciekawostki o pizzy: te fakty warto znać!
Urocznico – nie obchodzę dnia frytek, ale czasem je jadam. Pamiętam także z dzieciństwa – lata 80 – te – oraz – początek 90 – tych ferie u Babci na wsi, gdzie to frytki były głównym przysmakiem. Pozdrawiam serdecznie w upalny dzień – 35 minut na zewnątrz, dwa zejścia na dół.
Czasem można sobie pozwolić na ten przysmak. 😉
Moja rodzinka to maniacy frytek 🙂
Doskonale rozumiem. 😉
Ten wpis mi przypomniał, że czas zrobić frytki 🙂
🙂
Tak, jestem frytkożercą 🙂
Ja też. 😉