Międzynarodowy Dzień Herbaty – kartka z kalendarza

Międzynarodowy Dzień Herbaty – kartka z kalendarza

Przeciętnie spożywamy 2-3 filiżanki herbaty dziennie. Do Polski dotarła ona prawdopodobnie w XVII wieku. Mówi się, że sprowadziła ją królowa Ludwika Maria Gonzaga. Początkowo herbatę piły wyłącznie elity. Później stosowano ją jako lekarstwo. Dziś to u nas jeden z najpopularniejszych napojów. Nie każdy wie, że występuje w kilku tysiącach odmian! Każda z nich ma swoje zalety. Międzynarodowy Dzień Herbaty to dobra okazja, by przyjrzeć się temu naparowi bliżej.

Czarna, czerwona (pu-erh), biała, zielona, żółta, oolong, aromatyzowana, ziołowa, owocowa… Powstaje z liści i pąków rośliny z rodzaju kamelia. Każdy ma swoją ulubioną. Warto też pamiętać, że spożywanie herbaty przynosi korzyści zdrowotne i poprawia samopoczucie. W wielu społeczeństwach ma również znaczenie kulturowe.

Międzynarodowy Dzień Herbaty przypada 21 maja, w Polsce celebrowana jest też data 15 grudnia.

Pexels

Jeden z najpopularniejszych napojów świata

Międzynarodowy Dzień Herbaty przypada 21 maja, w Polsce celebrowana jest też data 15 grudnia. Dlaczego świat świętuje wiosną? Bo to czas zbiorów. Wtedy dostępna jest świeża herbata. Organizowane są też różne wydarzenia oraz degustacje.

Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na Ziemi! Można ją pić na wiele sposobów. Napar ten niesie za sobą też mnóstwo pozytywnych właściwości. Może działać pobudzająco, rozgrzewająco, jak również rozluźniająco… Zawartość kofeiny (teiny) w herbacie jest ogólnie niższa niż w kawie, dzięki czemu zapewnia ona bardziej zrównoważony i trwały zastrzyk energii bez efektu nadmiernego pobudzenia.

Oczywiście – jak wszystko w nadmiarze może szkodzić. Dlatego najlepiej nie pić więcej niż 2-3 filiżanki herbaty dziennie. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej temperaturze oraz czasie parzenia naparu, by móc skorzystać z wszystkich jej walorów smakowych oraz zdrowotnych. Herbaty nie zalewamy wrzątkiem! Zieloną, białą i Oolong można zaparzać w podobnych warunkach (ok. 70-80 stopni, 1-3 minuty). Tak jak czarną i Pu-erh (ok. 95 stopni, 3-5 minut). Susz owocowy czy zioła zaparzamy dłużej, w nieco wyższych temperaturach.

Dzień Herbaty 2023

Pexels

Rodzaje herbat i ich właściwości

Aromat, smak, przyjemność… „Herbata jest czymś magicznym, może nawet ósmym cudem świata”: stwierdził H. Rahman. Warto sięgać po różne rodzaje i odmiany tego naparu. Oto kilka z nich.

Czarna herbata

To najbardziej popularny rodzaj herbaty na świecie. Posiada ciemny kolor i wyrazisty smak. Poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i pokarmowy. Działa przeciwzapalnie i zapobiega procesom starzenia się organizmu. Najbardziej znane odmiany to Ceylon, Yunnan, Assam i Darjeeling. Temperatura wody: ok. 90-96 stopni, 3-5 minut.

Biała herbata

Subtelna, łagodna i delikatna, ma bladożółty kolor oraz niską zawartość kofeiny. Działa antystresowo, odmładzająco, pomaga w odchudzaniu. Korzystnie wpływa na koncentrację. Łagodzi napięcia i stres. Popularne odmiany to np. Yin Zhen oraz Bai Mu Dan. Temperatura wody: ok. 70-80 stopni, parzenie 1-3 minuty.

Zielona herbata

Ma świeży kolor, nieco trawiasty i smak. Poprawia nastrój i dodaje energii. Redukuje objawy zmęczenia, oczyszcza organizm z toksyn, wspiera trawienie. Mówi się, że obniża stężenie cholesterolu i poziom cukru we krwi. Znane odmiany to m.in. Sencha, Matcha, Gunpowder czy Gyokuro. Temperatura wody: ok. 70-80 stopni, parzenie 1-3 minuty.

Czerwona herbata

Cechuje ją charakterystyczny kolor, aromat i nieco ziemisty smak. Wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja, poprawia nastrój oraz koncentrację. Reguluje poziom cholesterolu. Poleca się ją osobom na diecie, bo przyspiesza metabolizm. Najpopularniejsza odmiana to Pu-erh. Bywa mylona z herbatą Rooibos, wytwarzaną jednak z liści czerwonokrzewu. Temperatura wody: 90-96 stopni, parzenie: 1-3 minuty.

Żółta herbata

Znana też jako cesarska. To słabo znana odmiana. Wyróżnia ją niska zawartość teiny, ma lekko owocowy, łagodny smak. Działa odświeżająco, oczyszczająco. Pozytywnie wpływa na serce, mózg. Łagodzi problemy trawiennie. Znane odmiany to np. Meng Ding Huang Ya, Junshan Yinzhen oraz Mo Gan Huang Ya Tea. Temperatura wody: 80-85 stopni, parzenie: 2-3 minut.

Herbata oolong

Inaczej niebieska lub ulung. Łączy cechy herbat czarnych i zielonych. Ma słodkawy smak. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwpróchniczo. Zawiera niewiele teiny w porównaniu z innymi herbatami. Znane odmiany to np. smocza czy mleczna. Nie można jej mylić ze słynną niebieską herbatą, która powstaje z kwiatów klitorii ternateńskiej. Temperatura wody: 70-80 stopni, parzenie: 1-3 minut.

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Pexels

Kawa czy herbata

Niedawno podsumowano wyniki badań. Oba napoje mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Każdy z nich przynosi jakieś pozytywy. Oba dobrze wpływają też na długość życia. Oczywiście: muszą być spożywane z umiarem! Jakie są wnioski ostatnich badań?

„Regularne spożywanie kawy może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, redukuje prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2, a także zwiększa długość życia. Z kolei picie kilku filiżanek herbaty dziennie wpływa na poprawę ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, obniża również poziom odczuwanego stresu”: to fragment artykułu z tvn24.pl.

Międzynarodowy Dzień Herbaty – kartka z kalendarza

Pexels

PS Lubicie herbatę? Jaką najbardziej? Ja jestem herbaciarą. Sięgam po kawę od czasu do czasu. Herbata natomiast gości u mnie codziennie. Najczęściej czarna – klasyczna i liściasta, np. Yunnan. Później czerwona oraz zielona. Też liściaste, naturalne, najlepiej bez dodatków. Udanego świętowania Dnia Herbaty!

Urocznica, źródła: bimikal.pl, zdrowie.trojmiasto.pl, lodz.tvp.pl, doz.pl, czasnaherbate.net, sekretyherbaty.pl,  biotechnologia.pl, tvn24.pl, zdjęcia: Pexels

Komentarze

  1. Jardian

    Jestem kawiarz i herbaciarz. Nie wyobrażam sobie początku dnia bez ulubionej rozpuszczalnej na mleku – 1/2 rozpuszczalnej, tj wrzątek na nią i 1/2 mleka. Czasem proporcje są inne ;-). Za to herbaty – uwielbiam Urocznico wszystkie, ale cenię sobie chyba najbardziej czerwoną – w 2007 roku pomogła mi przyspieszyć znacznie metabolizm 🙂 . Pozdrowienia 🙂 .

    • @dministrator

      Też lubię czerwoną herbatę. 🙂

  2. Pani Ogrodowa

    Też jestem herbaciarą. Z reguły kupuję przeróżne, jakie tylko wpadną mi w oko. A dużo piję zielonej, odpowiada mi jej smak 🙂

    • @dministrator

      Super. 🙂

  3. https://mira-bell.blogspot.com

    Uwielbiam herbatę i bardzo żałuję, że kupienie oolong w sklepie jest tak trudne, bo to jedna z najciekawszych herbat 😉

    • @dministrator

      Fakt, oryginalna. Ja kupuję głównie w lokalnych herbaciarniach i tam zawsze jest spory wybór. 🙂

  4. Kasia Futka

    Celebruję to święto 💚.
    Kocham herbatę, szczególnie białą.
    Uwielbiam tą wzbogaconą o jaśmin i aloes 🙂

    • @dministrator

      Wspaniale. 🙂

  5. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Jestem wielbicielką herbaty, najbardziej lubię zieloną i biała 🙂 wypijam około 4 – 5 kubków dziennie 🙂

    • @dministrator

      Super, doskonale to rozumiem. 🙂

  6. sztukaiksiazka.blogspot.com

    Uwielbiam herbatkę🫖

    • @dministrator

      Ja też. 🙂

  7. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    świetny, bardzo ciekawy wpis! Cóż, ja lubię i kawę (ale piję tylko rozpuszczalną i to z dużym dodatkiem mleka, praktycznie mleko z kawą a nie kawę z mlekiem) ale lubię też herbatę (najlepiej owocową, z cytrynem i imbirem) 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    • @dministrator

      Super. U mnie kawa gości czasami, na co dzień króluje dobra herbata. 😉

  8. Cherry Belle

    Kocham herbatę, zawsze więcej niż kawy piłam 🙂

    • @dministrator

      Ja tak samo! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>