
Macie ochotę na słodką wycieczkę? Pączki można znaleźć w wielu krajach na całym świecie. Łakocie mają swoje unikalne cechy, takie jak kształt, nadzienie czy sposób przygotowania. Jakie są rodzaje pączków? Które słodkości z różnych stron globu są do nich podobne? Z okazji tłustego czwartku – ruszamy na apetyczną wyprawę. Oto najlepsze pączki na świecie!
Ludowe porzekadło głosi, że kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w przez najbliższy rok i szczęście go ominie. Zatem: smacznego! Ruszamy. Pączki na świecie niejedno mają imię.

Pexels
Spis treści:
Rodzaje pączków na świecie
Pączek ma zazwyczaj od 250 do 400 kalorii. Podobno Polacy w tłusty czwartek zjadają ok. 100 mln sztuk. Według badań w ten dzień statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki. Lubimy też faworki. A co je się w innych krajach? Jakie są najlepsze pączki na świecie? Które słodkości są podobne do naszych? Oto mały przegląd. Pączki z różnych zakątków świata!

Pexels
Pączki na świecie (i podobne słodkości)
- Polska: tradycyjne pączki z różą i lukrem
Pączki u nas nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem. Każdy powinien zjeść chociaż jednego. Najpopularniejsze są pączki z konfiturą różaną i lukrem, ale lubiane są też smakołyki z cukrem pudrem, różnymi dżemami, budyniem, czekoladą, serem czy innymi nadzieniami.
- Niemcy: berliner pfannkuchen
Niemieckie pączki są miękkie, puszyste i wypełnione słodkim nadzieniem, najczęściej marmoladą lub powidłami. Stanowią dobry dodatek do kawy lub herbaty. Najczęściej są posypane cukrem pudrem.
- Włochy: bomboloni
Włoskie pączki są delikatne, rozpływają się w ustach. Wypełnione są zazwyczaj nadzieniem z kremu. Może być to np. krem waniliowy, czekoladowy lub pistacjowy. Często są posypane cukrem pudrem. Od naszych pączków są mniejsze i bardziej miękkie, ale też są popularne pod koniec karnawału.
- Hiszpania: churros
Te tradycyjne, tłuste wypieki hiszpańskie często porównuje się do naszych pączków i faworków. Posypuje się je cukrem pudrem i cynamonem, podaje z gorącą czekoladą. Kojarzą się z okresem sylwestrowym.
- Grecja: loukoumades
To typowe dla Grecji małe pączki maczane w syropie lub miodzie. Popularne są także w Turcji i na Cyprze. Podobno w czasach starożytnych serwowano je olimpijczykom.
- Nowy Orlean: beignets
To francuskie przysmaki, których recepturę przed wiekami przywieziono do Luizjany w USA. Najpopularniejsze są w Nowym Orleanie. Podawane są na ciepło, z cukrem pudrem. Popularne są także pod koniec karnawału.
- Ameryka: donut
Amerykańskie pączki mają kształt oponki, dziurkę w środku, a podawane są z polewą czekoladową lub lukrową. Od polskich pączków odróżnia je kształt i brak nadzienia. W Stanach Zjednoczonych obchodzi się nawet Narodowy Dzień Donuta.
- Chiny: youtiao
Ten chiński przysmak często podawany jest na śniadanie, maczany w mleku. Youtiao, dzięki technice wykonania, porównywane są do pączków. Kształtem przypominają churrosy.
- Indie: jalebi
To smażone ciastka, które kształtem przypominają precelki. Zanurza się je w syropie cukrowym z dodatkiem szafranu. Bywają też podawane z twarogiem lub innymi, zazwyczaj słodkimi dodatkami.

Pexels
Pączki z innych krajów
Swoje pączki mają też np. Finlandia (munkki), Holandia (oliebollen), Rumunia (papanasi), Izrael (sufganiyot) i wiele innych państw. To tylko garść przykładów pączków z całego świata! Każdy kraj ma swoje własne, unikalne tradycje związane z tymi słodkimi wypiekami. Warto je znać. Pączki na świecie (i podobne słodkości) są bardzo różnorodne. Mogą być inspiracją do poszukiwania nowych smaków – na tłusty czwartek i nie tylko.
Jakie pączki lubicie najbardziej? Ile planujecie zjeść? A może wolicie faworki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
Tłusty czwartek – 5 ciekawostek o polskim zwyczaju
Ciekawa ta różnorodność pączków na świecie
Prawda? Jest w czym wybierać.
Nie wiedziałam, że pączek jest taki światowy!
Ja dzisiaj 3 zjadłam 😉
O, to na bogato. A jakie smaki? 🙂
Oj, tyle różnych rodzajów pączków. Nigdy nie myślałam , że ich jest tyle. Fajny wpis.
A to nawet nie wszystkie… 🙂
Najchętniej spróbowałabym włoskich:)
Ja też. 🙂
A ja najbardziej lubię polskie 😉 .
Ja jestem wybitnie konserwatywna, jak chodzi o pączki. Uznaje tylko klasykę
Najlepsze robiła moja babcia, nie zjadłam żadnego, ale do kawy miałam drożdżówkę!
Je nie przepadam za pączkami – wolę faworki lub oponki na Tłusty Czwartek 🙂
Witaj początkiem marca
Jak zawsze ciekawa opowieść.
Zatęskniłam za czasami, gdy z moją babcią robiłam faworki, a w pączkach cioci szukałam niespodzianki. Ciocia zawsze do jednego wkładała grosik. Ja niestety nie kontynuuję tej tradycji. I faworki i pączki musiałam wyrzucić z mojej diety.
Pozdrawiam szumem przedwiosennego deszczu
https://szimena.blogspot.com/
Uważam, że w Polsce pączki smakują najlepiej 🙂