Najlepsze pączki na świecie: podróż po różnych zakątkach globu

Najlepsze pączki na świecie: podróż po różnych zakątkach globu

Macie ochotę na słodką wycieczkę? Pączki można znaleźć w wielu krajach na całym świecie. Łakocie mają swoje unikalne cechy, takie jak kształt, nadzienie czy sposób przygotowania. Jakie są rodzaje pączków? Które słodkości z różnych stron globu są do nich podobne? Z okazji tłustego czwartku – ruszamy na apetyczną wyprawę. Oto najlepsze pączki na świecie!

Ludowe porzekadło głosi, że kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w przez najbliższy rok i szczęście go ominie. Zatem: smacznego! Ruszamy. Pączki na świecie niejedno mają imię.

Rodzaje pączków na świecie

Pexels

Rodzaje pączków na świecie

Pączek ma zazwyczaj od 250 do 400 kalorii. Podobno Polacy w tłusty czwartek zjadają ok. 100 mln sztuk. Według badań w ten dzień statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki. Lubimy też faworki. A co je się w innych krajach? Jakie są najlepsze pączki na świecie? Które słodkości są podobne do naszych? Oto mały przegląd. Pączki z różnych zakątków świata!

Najsłynniejsze pączki świata,

Pexels

Pączki na świecie (i podobne słodkości)

  • Polska: tradycyjne pączki z różą i lukrem

Pączki u nas nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem. Każdy powinien zjeść chociaż jednego. Najpopularniejsze są pączki z konfiturą różaną i lukrem, ale lubiane są też smakołyki z cukrem pudrem, różnymi dżemami, budyniem, czekoladą, serem czy innymi nadzieniami.

  • Niemcy: berliner pfannkuchen

Niemieckie pączki są miękkie, puszyste i wypełnione słodkim nadzieniem, najczęściej marmoladą lub powidłami. Stanowią dobry dodatek do kawy lub herbaty. Najczęściej są posypane cukrem pudrem.

  • Włochy: bomboloni

Włoskie pączki są delikatne, rozpływają się w ustach. Wypełnione są zazwyczaj nadzieniem z kremu. Może być to np. krem waniliowy, czekoladowy lub pistacjowy. Często są posypane cukrem pudrem. Od naszych pączków są mniejsze i bardziej miękkie, ale też są popularne pod koniec karnawału.

  • Hiszpania: churros

Te tradycyjne, tłuste wypieki hiszpańskie często porównuje się do naszych pączków i faworków. Posypuje się je cukrem pudrem i cynamonem, podaje z gorącą czekoladą. Kojarzą się z okresem sylwestrowym.

  • Grecja: loukoumades

To typowe dla Grecji małe pączki maczane w syropie lub miodzie. Popularne są także w Turcji i na Cyprze. Podobno w czasach starożytnych serwowano je olimpijczykom.

  • Nowy Orlean: beignets

To francuskie przysmaki, których recepturę przed wiekami przywieziono do Luizjany w USA. Najpopularniejsze są w Nowym Orleanie. Podawane są na ciepło, z cukrem pudrem. Popularne są także pod koniec karnawału.

  • Ameryka: donut

Amerykańskie pączki mają kształt oponki, dziurkę w środku, a podawane są z polewą czekoladową lub lukrową. Od polskich pączków odróżnia je kształt i brak nadzienia. W Stanach Zjednoczonych obchodzi się nawet Narodowy Dzień Donuta.

  • Chiny: youtiao

Ten chiński przysmak często podawany jest na śniadanie, maczany w mleku. Youtiao, dzięki technice wykonania, porównywane są do pączków. Kształtem przypominają churrosy.

  • Indie: jalebi

To smażone ciastka, które kształtem przypominają precelki. Zanurza się je w syropie cukrowym z dodatkiem szafranu. Bywają też podawane z twarogiem lub innymi, zazwyczaj słodkimi dodatkami.

Najlepsze pączki na świecie

Pexels

Pączki z innych krajów

Swoje pączki mają też np. Finlandia (munkki), Holandia (oliebollen), Rumunia (papanasi), Izrael (sufganiyot) i wiele innych państw. To tylko garść przykładów pączków z całego świata! Każdy kraj ma swoje własne, unikalne tradycje związane z tymi słodkimi wypiekami. Warto je znać. Pączki na świecie (i podobne słodkości) są bardzo różnorodne. Mogą być inspiracją do poszukiwania nowych smaków – na tłusty czwartek i nie tylko.

Jakie pączki lubicie najbardziej? Ile planujecie zjeść? A może wolicie faworki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach.

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels


Tłusty czwartek – 5 ciekawostek o polskim zwyczaju


 

Komentarze

  1. Venus

    Ciekawa ta różnorodność pączków na świecie

    • @dministrator

      Prawda? Jest w czym wybierać.

  2. Tara_Edyta

    Nie wiedziałam, że pączek jest taki światowy!
    Ja dzisiaj 3 zjadłam 😉

    • @dministrator

      O, to na bogato. A jakie smaki? 🙂

  3. Krystyna 7 8

    Oj, tyle różnych rodzajów pączków. Nigdy nie myślałam , że ich jest tyle. Fajny wpis.

    • @dministrator

      A to nawet nie wszystkie… 🙂

  4. Justyna K. Trzeci Pokój

    Najchętniej spróbowałabym włoskich:)

    • @dministrator

      Ja też. 🙂

  5. Jardian

    A ja najbardziej lubię polskie 😉 .

  6. Asia Czytasia

    Ja jestem wybitnie konserwatywna, jak chodzi o pączki. Uznaje tylko klasykę

  7. jotka

    Najlepsze robiła moja babcia, nie zjadłam żadnego, ale do kawy miałam drożdżówkę!

  8. sobiepop.blogspot.com

    Je nie przepadam za pączkami – wolę faworki lub oponki na Tłusty Czwartek 🙂

  9. Ismena

    Witaj początkiem marca
    Jak zawsze ciekawa opowieść.
    Zatęskniłam za czasami, gdy z moją babcią robiłam faworki, a w pączkach cioci szukałam niespodzianki. Ciocia zawsze do jednego wkładała grosik. Ja niestety nie kontynuuję tej tradycji. I faworki i pączki musiałam wyrzucić z mojej diety.
    Pozdrawiam szumem przedwiosennego deszczu

    https://szimena.blogspot.com/

  10. Jestem Magdalena | 30plusblog

    Uważam, że w Polsce pączki smakują najlepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>