Jesień to czas, kiedy na stołach królują apetyczne potrawy z sezonowych produktów. Nie inaczej jest ze śniadaniem. Mówi się, że to najważniejszy posiłek dnia! Śniadanie powinno być zdrowe, pożywne i smaczne. Czasem jednak brakuje nam pomysłów lub do kuchni wkrada się rutyna… Warto więc poszukać inspiracji! Oto pomysły na jesienne śniadania, które mogą zainteresować każdego!
Sycące, rozgrzewające, pełne witamin i mikroelementów. Na słodko lub słono. W wersji na zimno albo na ciepło. Te pomysły na jesienne śniadania sprawdzą się na wielu stołach!
Spis treści:
Śniadanie to podstawa, postaw na smakowite poranki
„Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety”: można przeczytać na stronie www Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Coś w tym jest. NCEŻ zaznacza też, że „istnieją dowody na to, iż omijając śniadania, spożywamy kolejne posiłki większe, kompensując sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku”.
A poza tym… „Według licznych badań, „spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny”: można przeczytać również na stronie internetowe NCEŻ. Korzyści wynikające ze spożywania śniadań są zresztą bardzo liczne! Warto więc umieć ten posiłek właściwie skomponować.
Jesienna dieta, czyli dary natury na talerzu
Mówi się, że jesienna dieta powinna być treściwsza niż ta, do której przywykliśmy w cieplejszych miesiącach. W potrawach warto stawiać na składniki rozgrzewające czy o działaniu przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność. Jesienne danie powinny być pełnowartościowe, dobrze zbilansowane. Posiłki muszą dostarczać organizmowi ważnych składników odżywczych.
Toby Amidor, dyplomowana dietetyczka i ekspertka żywieniowa, w książce „Kuchnia na odporność”, podaje 25 produktów wzmacniających odporność. To m.in. ziarna słonecznika, jajka, czosnek, jogurt, czerwona papryka, migdały, pomarańcze, imbir, szpinak, grzyby, kurkuma, płatki owsiane, gruszki, awokado, zielona herbata i orzechy włoskie. Warto wprowadzić je do jesiennego menu!
Z pewnością o tej porze roku nie zaszkodzi sięgnąć też po adaptogeny. To lecznicze rośliny, które wspierają odporność, redukują stres oraz poprawiają zdolności intelektualne. Wśród nich są m.in. rokitnik zwyczajny, bez czarny, borówka czarna, kakao, matcha, cynamon, kurkuma i oregano.
Jesienią często pragniemy rano zjeść coś ciepłego, sycącego, pełnego aromatu. O tej porze roku warto dodawać do śniadania sezonowe warzywa oraz owoce, przyprawy korzenne, próbować nowych przepisów, a także eksperymentować! Smaczne śniadanie to sposób na dobry nastrój oraz energię na chłodne poranki.
Apetyczne inspiracje, czyli pomysły na jesienne śniadania
Jaglanka z korzennymi przyprawami, omlet z warzywami, racuchy z gruszką i żurawiną, awokado i jajko na tostach, koktajl z dyni z przyprawami, francuskie tosty przekładanie owocami jagodowymi, szakszuka, ryż z jabłkami, gofry cynamonowe z sosem śliwkowym… Co jeszcze?
Owsianka z owocami jesiennymi i orzechami
Zdrowa, sycąca i łatwa do przygotowania propozycja. Jesienią można do niej dodać jabłka, gruszki, śliwki czy figi. Polecanym przez dietetyków dodatkiem są też orzechy, nasiona lub pestki. Mogą to być np. orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika czy siemię lniane.
Tosty z pastą jajeczną i warzywami
Wytrawna propozycja. Dobry pomysł na śniadanie na ciepło. Świetnym wyborem są tosty z pełnoziarnistego pieczywa. Taki chleb zawiera więcej minerałów, witamin oraz błonnika od klasycznego.
Placki jogurtowe z jabłkami i cynamonem
Śniadanie jako deser to jest to! Placki można podać z wieloma dodatkami. Na jesień z pewnością świetnie pasować do nich będą jabłka (lub gruszki) oraz cynamon. To zdrowe i aromatyczne rozwiązanie.
Bruschetta z pomidorami i fetą
Apetyczna propozycja w stylu włoskim. Kanapka na ciepło. Dobra propozycja na weekendowe śniadanie. PS Nie można zapomnieć o przyprawach, w tym bazylii oraz oregano!
Naleśniki z hummusem i warzywami
Na ciepło lub na zimno. Pysznie, pożywnie, zdrowo. Hummus to sycąca przekąska, dobre źródło białka, błonnika oraz zdrowego tłuszczu. Warto zrobić go samodzielnie, nie jest to trudne, a przepisów jest mnóstwo.
Kanapki z pastą z czerwonej fasoli
Pełnoziarniste pieczywo z domową pastą to pomysł na pyszne śniadanie. I pełnowartościowy posiłek! Pasta z fasoli odznacza się wysoką zawartością białka, błonnika oraz składników mineralnych.
Jajecznica z kurkami
Klasyka. Grzyby, jajka, cebula, masło, przyprawy… Jedno z ulubionych jesiennych śniadań. Jajka to źródło witamin D i E, odpowiedzialnych za sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Oczywiście, to tylko kilka pomysłów na jesienne śniadania. Warto wybrać te, które najbardziej nam smakują i cieszyć się pysznym oraz zdrowym startem dnia. Smacznego!
autor: Urocznica, źródła: ncez.pzh.gov.pl; „Kuchnia na odporność”, Toby Amidor, Publicat; „Adaptogeny”, Melissa Petitto, Buchmann; „Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny”, Daria Pociecha, Wydawnictwo SBM, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne (relacja z Instagrama)
Szarlotka jaglana: przepis bez cukru i glutenu
Musze koniecznie zmodyfikować moje śniadania, bo są zbyt monotonne!
Warto wprowadzić różnorodność do codziennego menu, dla smaku i zdrowia. 🙂
Bardzo fajne pomysły na śniadania 🙂
🙂
Ja sobie nie wyobrażam wyjść z domu bez śniadania.
Ja też. 🙂
Śniadanie jem w pracy i zazwyczaj to jest bułka z czymś. W weekendy to mogłabym sobie takie robić. 😉
Niektóre śniadania można sobie w dużej mierze przygotować dzień wcześniej. 🙂
Bardzo fajne i smaczne pomysły na śniadania😊
🙂
Też muszę zmodyfikować coś ;-). U mnie mleko, mleko, z rana, pozdrawiam 🙂 .
Warto próbować różnych smaków. 🙂
Jesienią i zimą często robię grzanki z jajkiem i innymi pycha dodatkami 😉
Super. 🙂
Super propozycje! Koniec lata i upałów to fajny czas, gdy na pewno mamy większą ochotę spędzić trochę czasu w kuchni no i próbować sezonowych, jesiennych smaków, które są genialne i otulające!
Dokładnie. 🙂
Świetne propozycje na urozmaicenie śniadań zwłaszcza w weekend, kiedy jest więcej czasu na celebrowanie posiłku 🙂
🙂