Pitagoras nazywał go podobno królem wszystkich przypraw… Czosnek uprawiany był już w czasach starożytnych. To roślina o ogromnym potencjale kulinarnym i leczniczym. Dawniej przypisywano czosnkowi magiczną moc. Używano go nawet jako środka płatniczego. W niektórych kulturach uznawany był za afrodyzjak! Warto włączyć go do swojej diety. Dlaczego? Książka dietetyczki Agaty Lewandowskiej dobrze przybliża temat.
Czosnek jest chętnie wykorzystywany w kuchni, ale to też roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, gdy zwracamy szczególną uwagę na odporność. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Zalety czosnku
Czosnek odznacza się wysoką wartością zdrowotną. To niezwykła roślina. Zawiera witaminy, minerały, przeciwutleniacze, aminokwasy, saponiny, rzadkie mikroelementy, związki siarki i allicynę… Wiele cennych składników odżywczych!
Jakie właściwości lecznicze ma czosnek? Poleca się go przy przeziębieniach i nie tylko! Czosnek wspiera odporność, ale też pozytywnie wpływa na trawienie, przyspiesza pracę jelit. Poza tym, chroni przed zawałem i udarem. Działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, ciśnienia krwi. Czosnek to też naturalny kosmetyk! Przypisuje mu się właściwości odmładzające…
W książce Agaty Lewandowskiej można wiele przeczytać o korzyściach ze stosowania czosnku. Wszystkie informacje autorka czerpała z badań naukowych. A prócz zalet, zostały też uwzględnione przeciwwskazania!
Jak jeść czosnek
Czosnek ma charakterystyczny smak i zapach. Jedni go lubią bardziej, inni mniej. Warto jednak w miarę możliwości włączyć tę przyprawę do diety. Czosnek można oczywiście jeść na surowo, ale też gotowany, pieczony, suszony czy marynowany…
Jak wybrać dobry czosnek? W jakiej postaci jest najzdrowszy? Jak pozbyć się zapachu czosnku? Z czym nie można go łączyć? Kto nie powinien jadać czosnku? W publikacji można znaleźć odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Warto dodać, że „Czosnek. Uzdrawiająca moc” to też smakowite przepisy!
Czosnkowe inspiracje
Czosnek to doskonała przyprawa i składnik wielu potraw. Intensywny aromat oraz smak tej rośliny świetnie łączy się z wieloma daniami. W książce Agaty Lewandowskiej można znaleźć wiele inspiracji kulinarnych. Dania z czosnkiem na przeziębienie, przekąski, obiady… To całe mnóstwo pomysłów na zdrowe potrawy!
Przepisy z książki są bardzo różnorodne. Wszystkie proste i oczywiście z dodatkiem czosnku! To m.in. przepisy na syropy, pasty na kanapki, zupy oraz dania główne. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Brzmi apetycznie? Sięgnijcie po książkę Agaty Lewandowskiej! „Czosnek. Uzdrawiająca moc” to przydatna, przejrzysta i ciekawa publikacja. Idealna lektura na jesień.
Tytuł: „Czosnek. Uzdrawiająca moc”
Autor: Agata Lewandowska
Wyd.: Wydawnictwo RM
Rok wydania: 2023
*współpraca reklamowa (barterowa)
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pexels
Recenzja: „Kuchnia na odporność” Toby Amidor
Właśnie – już gdzieś się z tą publikacją zetknąłem – na którymś z blogów, pozdrawiam 🙂 .
🙂
Ja już swoje zdanie o czosnku mam 😉
Ciekawe, a jakie? 😉
Dawniej częściej jadłam czosnek, teraz rzadziej. Muszę wrócić do starych zwyczajów.
Pozdrawiam 🙂
Koniecznie. 🙂
Ciekawy materiał
🙂
Zgadzam się z Pitagorasem 🙂 Uwielbiam…
I świetnie. 🙂
Lubię czosnek. Zawsze zamawiam pizzę z sosem czosnkowym 🙂
🙂
Witam serdecznie ♡
Moja teściowa je bardzo dużo czosnku 😀 Ja lubię go na kanapce i dodaję go do wielu dań. Zapach wcale mi nie przeszkadza ^^
Pozdrawiam cieplutko ♡
Super!
Pierwszy raz słyszę o tej książce, a że interesuję się tą tematyką, chętnie przeczytam 🙂
U nas spożycie czosnku zawsze było spore i jak najbardziej doceniamy jego zdrowotne właściwości 🙂
Super. 🙂
Interesująca książka, chętnie ją przeczytam :).
Świetnie, zachęcam szczerze do lektury!