Recenzja: „Czosnek. Uzdrawiająca moc” Agata Lewandowska

Recenzja: „Czosnek. Uzdrawiająca moc” Agata Lewandowska

Pitagoras nazywał go podobno królem wszystkich przypraw… Czosnek uprawiany był już w czasach starożytnych. To roślina o ogromnym potencjale kulinarnym i leczniczym. Dawniej przypisywano czosnkowi magiczną moc. Używano go nawet jako środka płatniczego. W niektórych kulturach uznawany był za afrodyzjak! Warto włączyć go do swojej diety. Dlaczego? Książka dietetyczki Agaty Lewandowskiej dobrze przybliża temat.

Czosnek jest chętnie wykorzystywany w kuchni, ale to też roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, gdy zwracamy szczególną uwagę na odporność. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

Zalety czosnku

Czosnek odznacza się wysoką wartością zdrowotną. To niezwykła roślina. Zawiera witaminy, minerały, przeciwutleniacze, aminokwasy, saponiny, rzadkie mikroelementy, związki siarki i allicynę… Wiele cennych składników odżywczych!

Jakie właściwości lecznicze ma czosnek? Poleca się go przy przeziębieniach i nie tylko! Czosnek wspiera odporność, ale też pozytywnie wpływa na trawienie, przyspiesza pracę jelit. Poza tym, chroni przed zawałem i udarem. Działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, ciśnienia krwi. Czosnek to też naturalny kosmetyk! Przypisuje mu się właściwości odmładzające…

W książce Agaty Lewandowskiej można wiele przeczytać o korzyściach ze stosowania czosnku. Wszystkie informacje autorka czerpała z badań naukowych. A prócz zalet, zostały też uwzględnione przeciwwskazania!

Jak jeść czosnek

Czosnek ma charakterystyczny smak i zapach. Jedni go lubią bardziej, inni mniej. Warto jednak w miarę możliwości włączyć tę przyprawę do diety. Czosnek można oczywiście jeść na surowo, ale też gotowany, pieczony, suszony czy marynowany…

Jak wybrać dobry czosnek? W jakiej postaci jest najzdrowszy? Jak pozbyć się zapachu czosnku? Z czym nie można go łączyć? Kto nie powinien jadać czosnku? W publikacji można znaleźć odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Warto dodać, że „Czosnek. Uzdrawiająca moc” to też smakowite przepisy!

Czosnkowe inspiracje

Czosnek to doskonała przyprawa i składnik wielu potraw. Intensywny aromat oraz smak tej rośliny świetnie łączy się z wieloma daniami. W książce Agaty Lewandowskiej można znaleźć wiele inspiracji kulinarnych.  Dania z czosnkiem na przeziębienie, przekąski, obiady… To całe mnóstwo pomysłów na zdrowe potrawy!

Przepisy z książki są bardzo różnorodne. Wszystkie proste i oczywiście z dodatkiem czosnku! To m.in. przepisy na syropy, pasty na kanapki, zupy oraz dania główne. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Brzmi apetycznie? Sięgnijcie po książkę Agaty Lewandowskiej! „Czosnek. Uzdrawiająca moc” to przydatna, przejrzysta i ciekawa publikacja. Idealna lektura na jesień.

 

Recenzja: „Czosnek. Uzdrawiająca moc” Agata Lewandowska

Tytuł: „Czosnek. Uzdrawiająca moc”

Autor: Agata Lewandowska

Wyd.: Wydawnictwo RM

Rok wydania: 2023

*współpraca reklamowa (barterowa)

 

autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pexels


Recenzja: „Kuchnia na odporność” Toby Amidor


 

Komentarze

  1. Jardian

    Właśnie – już gdzieś się z tą publikacją zetknąłem – na którymś z blogów, pozdrawiam 🙂 .

    • @dministrator

      🙂

  2. Asia czytasia

    Ja już swoje zdanie o czosnku mam 😉

  3. @dministrator

    Ciekawe, a jakie? 😉

  4. Hanna

    Dawniej częściej jadłam czosnek, teraz rzadziej. Muszę wrócić do starych zwyczajów.
    Pozdrawiam 🙂

    • @dministrator

      Koniecznie. 🙂

  5. Venus

    Ciekawy materiał

    • @dministrator

      🙂

  6. Pani Ogrodowa

    Zgadzam się z Pitagorasem 🙂 Uwielbiam…

    • @dministrator

      I świetnie. 🙂

  7. sobiepop.blogspot.com

    Lubię czosnek. Zawsze zamawiam pizzę z sosem czosnkowym 🙂

    • @dministrator

      🙂

  8. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Moja teściowa je bardzo dużo czosnku 😀 Ja lubię go na kanapce i dodaję go do wielu dań. Zapach wcale mi nie przeszkadza ^^
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    • @dministrator

      Super!

  9. Monika

    Pierwszy raz słyszę o tej książce, a że interesuję się tą tematyką, chętnie przeczytam 🙂

  10. Monika Olga

    U nas spożycie czosnku zawsze było spore i jak najbardziej doceniamy jego zdrowotne właściwości 🙂

    • @dministrator

      Super. 🙂

  11. Małgosia K.

    Interesująca książka, chętnie ją przeczytam :).

    • @dministrator

      Świetnie, zachęcam szczerze do lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>