Recenzja: „Jak leczyć się czekoladą” H. Joyeux i J. C. Berton

Recenzja: „Jak leczyć się czekoladą” H. Joyeux i J. C. Berton

Czekolada to nie tylko słodki smakołyk, ale też produkt, który pozytywnie działa na ciało i umysł. Wpływ tego wyrobu cukierniczego na nasz organizm od wieków nurtuje ludzkość! Ten ciekawy temat poruszają w swojej książce Henri Joyeux oraz Jean Claude Berton. Profesor medycyny i mistrz czeladnictwa. Jeśli czujecie się zainteresowani – koniecznie sięgnijcie po „Jak leczyć się czekoladą”.

Czy kakao jest zdrowe? Jakie właściwości ma czekolada? Co niezwykłego kryje w sobie historia tego produktu? Jak odróżnić prawdziwą czekoladę od jej podróbek? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań znajdziecie właśnie w tej książce. Poniżej recenzja „Jak leczyć się czekoladą”!

Fakty i mity o kakao

Spożywanie prawdziwej czekolady jest zalecane ze względu na bogactwo występujących w niej mikroelementów, minerałów, witamin i polifenoli. Jedzenie tego produktu gorąco polecają też autorzy książki. „Jak leczyć się czekoladą” to ciekawa publikacja popularnonaukowa. Książka Henriego Joyeux i Jeana Claudea Bertona jest prawdziwą encyklopedią wiedzy o czekoladzie!

Autorzy przybliżają w niej pochodzenie i historię kakaowca. Opisują wyrób czekolady. Przedstawiają też zalety pitnego produktu, który dawniej spożywano z zamiłowaniem na wielu europejskich dworach królewskich, a nawet w Watykanie! Dodają garść porad zdrowotnych. Piszą również o rytuale przygotowania i picia czekolady oraz właściwościach popularnych dodatków, jakimi aromatyzuje się napój.

Co więcej, autorzy doradzają też, jak nauczyć się odróżniać prawdziwą czekoladę od jej licznych podróbek. Jednym z najciekawszych wątków publikacji jest zaś czekoomega! Co to takiego?

Najzdrowsza czekolada na świecie

„Jak leczyć się czekoladą” to książka prezentująca zdroworozsądkowe podejście do tematu. Autorzy prezentują w niej sprawdzone informacje. Rozprawiają się też z wieloma popularnymi mitami na temat czekolady. To książka, która łączy naukę i pasję. Hymn na cześć czekolady, ale pisany z głową! Wiążący przyjemność oraz zdrowie.

Henri Joyeux oraz Jean Claude Berton zwracają m.in. uwagę na to, że niektóre rodzaje czekolad przydają się w leczeniu stanów lękowych oraz początkach depresji. Podkreślają, że ten wyrób pozytywnie działa na układ nerwowy, oddechowy i rozrodczy. Piszą też m.in. o odmładzających właściwościach czekolady. Produkt ten bowiem przedłuża życie, opóźnia starzenie się organizmu, wpływa pozytywnie na naszą pamięć, odporność oraz samopoczucie.

I teraz dochodzimy do jednego z ciekawych tematów publikacji. W książce podane są szczegółowe informacje na temat czekoomegi, czyli czekolady z dodatkiem dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega, znacząco wzmacniających walory odżywcze produktu. Otrzymała ona złoty medal w Genewie na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków, Badań i Innowacji. To obiecujący produkt.

Czekoomega podobno dobrze smakuje, a przy okazji niesie szereg korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Łączy więc przyjemne z pożytecznym. Jej przepis jest pilnie strzeżony! Bardzo ciekawe czy stanie się popularnym produktem…

Czekoladożercy łączcie się

Kto lubi czekoladę – po lekturze tej książki upewni się w swoich odczuciach. Przy okazji poszerzy nieco swoją wiedzę, a także zdobędzie mnóstwo argumentów do walki z przeciwnikami „brązowego złota Azteków”. Warto jeść czekoladę, a nawet należy, tylko trzeba to robić z głową i sięgać po dobrej jakości produkty. W razie czego: wiecie gdzie szukać informacji. Na zachętę należy jeszcze dodać, że książka ma atrakcyjną, bogatą szatę graficzną.

Jeśli macie ochotę, sięgnijcie po „Jak leczyć się czekoladą”. Nie jest to lektura obowiązkowa, ale może być ciekawa dla szerokiego grona odbiorców. Każdy chyba znajdzie tu interesujący wątek. Wcześniej jednak pamiętajcie by zaopatrzyć się w słodki przysmak. W trakcie lektury apetyt na czekoladę gwarantowany!

Henri Joyeux oraz Jean Claude Berton

Tytuł: „Jak leczyć się czekoladą”

Autorzy: H. Joyeux i J. C. Berton

Wyd.: Wydawnictwo AA

Rok wydania: 2020

*współpraca barterowa

 

PS Lubicie czekoladę? Jaki rodzaj najbardziej? U mnie króluje gorzka, mleczna, deserowa lub z orzechami. Białej nie lubię, nadziewane: średnio. Chciałabym kiedyś spróbować rubinowej/ różowej, o której było głośno jakiś czas temu.

autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pexels


Jesienne kakao lub gorąca czekolada – zdrowo, smacznie i magicznie


Książki do medycyny – prezent dla studenta medycyny i nie tylko


 

Komentarze

  1. Pani Ogrodowa

    Ja lubię zwykłą mleczną i nadziewane… 🙂

    • @dministrator

      🙂

  2. Jardian

    Mleczna, biała, gorzka. Od czasu do czasu jadam , ale staram się z rożnych względów ograniczać 🙂 .

    • @dministrator

      Wiadomo, że co za dużo to nie zdrowo, ale jak podkreślają specjaliści z książki: warto uwzględnić czekoladę w swoim menu. 🙂

  3. Lonna

    Ja najbardziej lubię mleczną, ale gorzką czasem również jem, natomiast za białą nie przepadam 🙂

    • @dministrator

      I to rozumiem, dla mnie biała to nie czekolada… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>