Recenzja: „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” F. M. Holmström i L. M. Manfrinato

Recenzja: „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” F. M. Holmström i L. M. Manfrinato

Włoska kuchnia jest pełna pasji, smaków i aromatów. Francesca Maugeri Holmström z pomocą przyjaciółki Louise Malmros Manfrinato stworzyła zaś ciekawą książkę z sycylijskim tłem. To publikacja barwna i oryginalna. Łączy smakowite przepisy i wspomnienia. Budzi apetyt. „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” to książka, którą każdy miłośnik włoskiej kuchni mieć powinien. Więcej poniżej!

Gnocchi z pistacjami, tarta czekoladowa z cytryną i chili, nadziewane karczochy, makaron z pesto z bakłażanów, pizza classica… Brzmi smakowicie? Oto „Wegetariańska Sycylia”.

wegetariańska sycylia

mat. prasowe wyd. Buchmann

Autorki i przyjaciółki

Francesca Maugeri Holmström pochodzi z sycylijskiej rodziny lodziarzy. Przed pięćdziesiątką przeprowadziła się z synem do Szwecji. Tam otworzyła lodziarnię, łączącą ekologię i sycylijską tradycję. Od lat prowadzi również lekcje gotowania wegetariańskiego.

„Dla mnie gotowanie to magia. Rodzaj magii, która łączy w sobie serce, piękno, smak i przyjemność. Uwielbiam tworzyć wegetariańskie wersje tradycyjnych przepisów mojej włoskiej rodziny, używając najprostszych składników”: podkreśla.

Louise Malmros Manfrinato to przyjaciółka Franceski i współautorka książki. Wcześniej napisała artykuł o życiu koleżanki. Poznała ją podczas pracy jako dziennikarka. Szybko znalazły wspólny język. Co ciekawe, jej tekst przypadł do gustu pewnemu Szwedowi. Poszedł on do lodziarni Franceski z gazetą pod pachą… i wszystko zakończyło się ślubem.

Obie panie zebrały swoje doświadczenia. Postanowiły się nimi podzielić z czytelnikami. Tak powstała ta zielona książka kulinarna.

„Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca”

mat. prasowe wyd. Buchmann

Sycylia od kuchni

Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym. Piękna i przyjazna, ma bogatą historię oraz tradycję. Nazywana jest słoneczną wyspą. Słynie z pysznych warzyw i owoców. Jej kuchnia jest różnorodna oraz charakterystyczna. Kojarzy się z jedzeniem smacznym, aromatycznym, niewyszukanym. Bazuje na lokalnych i wartościowych składnikach.

Mówi się, że na Sycylii napisano pierwszą książkę kucharską na świecie! To raj dla łasuchów oraz smakoszy. Francesca Maugeri Holmström i Louise Malmros Manfrinato w sposób ciekawy i przystępny przybliżają ten kulinarny świat w swojej publikacji.

Recenzja: „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” F. M. Holmström i L. M. Manfrinato

mat. prasowe wyd. Buchmann

Tradycyjne składniki

„Wegetariańska Sycylia” przedstawia kuchnię smaczną, prostą i zdominowaną przez warzywa. Można tu znaleźć tradycyjne składniki tamtych stron. Takie jak np. cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, cukinie, szparagi, fenkuły, orzechy i mąkę.

Zielona odsłona kuchni sycylijskiej jest aromatyczna oraz pełna smaku. Nic się tu nie marnuje i każdy może znaleźć coś dla siebie. Wszystko opisane jest z pasją, a także miłością do włoskiej kultury jedzenia. Nic tylko próbować swoich sił w kuchni z książka w ręku!

„Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi”: jak napisał o publikacji Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek.

Zdecydowanie coś w tym jest. Książka inspiruje do tego, by częściej sięgać po warzywa, próbować nowych smaków i dać się uwieść sycylijskiej kuchni. Publikacja jest też ładnie wydana, wzbogacona o klimatyczne zdjęcia. Wyróżnia się szatą graficzną – a to dodatkowa zaleta. Buon appetito!

Francesca Maugeri Holmström i Louise Malmros Manfrinato

Tytuł: „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca”

 Autorki: Francesca Maugeri Holmström i Louise Malmros Manfrinato

Tłumaczenie: Ewa Wojciechowska

Wydawnictwo: Buchmann

Rok wydania: 2023

*współpraca reklamowa, barterowa

 

PS Lubicie zieloną kuchnię? Zachęcam też do lektury recenzji książki „Roślinna sprawa”.

autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pexels

Komentarze

  1. Jardian

    Chciałbym kiedyś odwiedzić Włochy. A za mięsem zbytnio nie przepadam ostatnio . Pozdrowienia, na południu już pada 🙂 .

    • @dministrator

      🙂

  2. Karolajna (czytam-wszystko)

    Skoro to kuchnia wegetariańska to jest to zdecydowanie książka dla mnie. Świetnie się prezentuje, jestem jej ciekawa. 😉

    • @dministrator

      Polecam, to ciekawa i apetyczna publikacja. 🙂

  3. Wioleta Sadowska

    Pełno inspiacji, a takowe uwielbiam.

    • @dministrator

      Ja też! 🙂

    • Martyna

      Uwielbiam włoską kuchnię, z chęcią zajrzałabym do tej książki 😊

  4. Czytelnik

    Przyjemnie jest jeść, trudniej gotować 🙂

  5. sobiepop.blogspot.com

    To książka dla mojej siostry wegetarianki 🙂

    • @dministrator

      🙂

  6. Asia czytasia

    Ja chcę tę książkę. Niedługo mam urodziny to komuś dyskretnie podeślę 😀

    • @dministrator

      Super, polecam. 🙂

  7. Monika-smakołyki na diecie

    Sycylia to jedno z miejsc, które marzy mi się odwiedzić i poznać tamtejsze smaki. Ale widzę,że tak książka doskonale przenosi w tamte rejony. I te zdjęcia tak piękne,że chciałoby się zjeść kartkę 🙂

    • @dministrator

      Bardzo ciekawa publikacja, zachęcam do lektury. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>