Spis treści:
- 1 Zbliża się tłusty czwartek. Tego dnia najpopularniejszą potrawą są pączki. Czas przyjrzeć się im bliżej! Pączek to popularny wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, smażony w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie nadziewa się go konfiturą lub marmoladą. Może być lukrowany, oprószony cukrem pudrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową, polany czekoladą… Zapraszam na smakowite ciekawostki o pączkach. Słodkiej lektury!
- 2 Tłustoczwartkowe ciekawostki o pączkach
Zbliża się tłusty czwartek. Tego dnia najpopularniejszą potrawą są pączki. Czas przyjrzeć się im bliżej! Pączek to popularny wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, smażony w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie nadziewa się go konfiturą lub marmoladą. Może być lukrowany, oprószony cukrem pudrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową, polany czekoladą… Zapraszam na smakowite ciekawostki o pączkach. Słodkiej lektury!
Który z polskich pisarzy renesansowych pisał o pączkach? Co dawniej dodawano do tych słodkości, by przynosiły szczęście? Jakie składniki można znaleźć w najdroższych pączkach na świecie? Poniżej garść zaskakujących faktów! Sprawdźcie, czy znacie wszystkie ciekawostki o pączkach.
Tłustoczwartkowe ciekawostki o pączkach
Popularne łakocie to, obok faworków, nieodłączny element karnawału. Świat kocha zaś pączki w różnych postaciach. Podobnych przysmaków na globie można znaleźć bez liku. U nas jednak pełnią szczególną rolę. Zazwyczaj Polacy w tłusty czwartek zjadają od dwóch do trzech sztuk tych łakoci i nie wyobrażają sobie bez nich końcówki karnawału! Zachęcam więc do lektury kilku ciekawostek.
1/ Pączki były znane już w starożytnym Rzymie i na dawnym Bliskim Wschodzie. Tradycja ich jedzenia jest więc bardzo stara. Spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo pączki wcale nie były przygotowywane na słodko!
2/ W dawnej kuchni polskiej te smakołyki miały postać wytrawną. Wytwarzano je z ciasta chlebowego. Przygotowywano je „na słono”. Ciasto nadziewano słoniną, boczkiem lub mięsem. Pączki na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Dawniej były prawdziwym rarytasem i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Traktowano je jako potrawę luksusową.
3/ To jeden z najbardziej tradycyjnych łakoci naszej kuchni. O pączkach pisał Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”. Smakołyki te serwowano też na królewskich dworze – np. za panowania Augusta III. Pisał o nich też słynny historyk oraz znawca kuchni, Jędrzej Kitowicz, który uważał, że „powinny mieć jasną obwódkę i być tak lekkie, że wiatr może je zdmuchnąć z talerza”.
4/ Istnieje przekonanie, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje pączka, nie będzie mu się wiodło! Dawniej niektóre z tych przysmaków nadziewało się dodatkowo migdałem lub orzechem włoskim. Wierzono, że kto na takie trafi, będzie miał szczęście w życiu.
5/ Pączki na swoich obrazach umieszczali nawet wielcy artyści! Zobrazował je na swoim malowidle sam Pieter Bruegel! Łakocie stanowią ważny akcent na słynnym dziele „Walka postu z karnawałem”. Obraz zawiera wiele odniesień do dawnych realiów i pobudza wyobraźnię.
6/ W innych krajach pączki nieco różnią się od polskich. Odróżnia je np. mąka lub sposób smażenia. W kulturze amerykańskiej pączki są znane jako doughnuts (donut), mają kształt zbliżony do „oponki” i cechuje je brak nadzienia. Często podawana są z polewą, np. czekoladową lub lukrową.
7/ Najdroższe pączki na świecie, zamiast róży czy powideł, zawierają m.in. złoto i szampana! Jedne z takich przysmaków serwowane są w Nowym Jorku. Nazywają się Golden Cristal Ube Donut. Do ich przygotowania wykorzystuje się drogiego szampana oraz jadane złoto. Jeden taki pączek kosztuje około 400 zł!
8/ Ostatnio bardzo popularne jest sięganie po tradycyjne receptury. Ambitni cukiernicy, pasjonaci oraz blogerzy kulinarni „odświeżają” retro przepisy. W modzie jest zaglądanie do starych książek. Bardzo popularny jest np. przepis na pączki wg słynnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Zainteresowanie budzą też dawne receptury z „Kucharki szlacheckiej” czy „Kucharza doskonałego”.
9/ Ogółem Polacy w tłusty czwartek pochłaniają nawet 100 milionów pączków! Jeden ma tyle kalorii, co kilogram jabłek, 8 nektarynek, 3 jogurty naturalne po 150 g, 5 jajek lub 4 kromki chleba tostowego. Pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Mówi się, że aby spalić jednego, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę.
10/ W wielu regionach kraju ostatnie dni karnawału to czas różnych imprez, jarmarków oraz festynów. Najhuczniej obchodzony jest właśnie tłusty czwartek. Organizowane są wtedy np. konkursy na najlepsze pączki. W innych państwach też można spotkać podobne zwyczaje. W Austrii w tłusty czwartek je się podobne do pączków – krapfen. Kanada ma Pancake Tuesday, czyli naleśnikowy tłusty wtorek. Norwegia je zaś w tym czasie słodkie bułeczki o nazwie Fastelavnsboller.
Jakie pączki lubicie najbardziej? Tradycyjne czy amerykańskie? Z lukrem, różą czy budyniem? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, źródła: wikipedia.org, nowiny24.pl, onet.pl, wmeritum.pl, polskieradio.pl, strefabiznesu.pl, zdjęcia: Pexels
Karnawałowe zwyczaje – na przekór zimowej szarudze
rzadko jadam pączki, ale w Tłusty Czwartek jem jednego z różą:)
I super, w tłusty czwartek pączka trzeba zjeść.
WOW! Bardzo ciekawy wpis! Nigdy wcześniej nie natrafiłam na coś takiego.
Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu!^^
🙂
Nie wiedziałam, że jest tyle informacji o pączkach. Ja już zjadłam swój pierwszy.
Świetny post! Lubię wszystkie pączki, chociaż chyba najbardziej z konfiturą i czekoladą. 😉
Też lubię z konfiturą. 🙂
Dużo ciekawostek o pączkach tu przedstawiłaś. Ja pączki jem wyłącznie w Tłusty Czwartek – dla tradycji i najbardziej lubię z różą i lukrem 🙂
Też raczej jem tylko pod koniec karnawału i bardzo lubię te z różą. 😉
Smaczne fakty 😉
Zdecydowanie. 😉
fajne te ciekawostki!
taki pączek za 400zł to chyba stanąłby mi w gardle…
😉