Interesują Cię kawowe zwyczaje z różnych krajów? W Szwecji dużą popularnością cieszy się fika. To przerwa na kawę (rzadziej herbatę) w towarzystwie i często z ciastkiem lub inną słodką przekąską. Fika jest ważnym elementem szwedzkiego dnia pracy oraz życia towarzyskiego. Warto zainspirować się tym ciekawym zwyczajem!
Słowo „fika” powstało w wyniku językowej zabawy i przestawienia sylab w dawnej szwedzkiej nazwie kawy –„kaffi”.

Pexels

Pexels
Skandynawska przerwa na kawę
Fika to po prostu przerwa na kawę i przekąski. Obowiązkowo w towarzystwie – znajomych, przyjaciół lub rodziny. Ta tradycja ma dla mieszkańców Szwecji duże znaczenie, bo są jednym z największych konsumentów kawy na świecie. Fika jest popularna także w Finlandii!
Dla mieszkańców Skandynawii to część kultury. Stan umysłu. Zjawisko społeczne. Większość z nich nie wyobraża sobie dnia bez fiki. To rytuał, w którym bierze się udział z innymi ludźmi. Sposób na zatrzymanie się, bycie tu i teraz.
Nie pije się kawy w biegu, nie połyka nad klawiaturą. W wielu szwedzkich miejscach pracy są organizowane przerwy na kawę, które są też okazją do nieformalnych spotkań i dyskusji.
Fika to czas święty. Chodzi o to, by odetchnąć. Szwedzka fika w pracy zwykle trwa 15-20 minut. Odbywa się często dwa razy. Rano (10) i w porze popołudniowej (15). Poza pracą może trwać nawet kilka godzin, są to zazwyczaj spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub randki.
Fika może mieć miejsce w kawiarni lub cukierni, w firmach, domach czy też na świeżym powietrzu. Oczywiście najlepiej smakuje w towarzystwie.
Chodzi o radość z drobnych przyjemności, budowanie relacji, swobodną rozmowę, obecności drugiego człowieka. Fika jest integralną częścią szwedzkiego życia społecznego i zawodowego. To symbol równowagi, wspólnoty, zadowolenia.
Podczas fiki do kawy serwowane są głównie słodkości, czasem kanapki lub inne przekąski. Najpopularniejszym dodatkiem są bułeczki cynamonowe!

Pexels
Słynne cynamonowe bułeczki
Cynamonka (szw. kanelbulle, ang. cinnamon roll) to uwielbiany skandynawski wypiek. Do zrobienia ciasta są potrzebne składniki: mąka, mleko, drożdże, cukier i masło/margaryna. Ważnymi przyprawami w cieście są kardamon, sól, drobny cukier oraz zmielony cynamon.
Ciasto drożdżowe należy toczyć i równomiernie napełnić nadzieniem, składającym się zazwyczaj z masła/margaryny, cukru pudru i mielonego cynamonu. Bułeczki pokrywa się zazwyczaj cienką warstwą ubitego jajka i drobnego cukru, można też posypać je rozdrobnionymi migdałami. Po ostatecznym wyrobieniu kształtu, bułeczki pieczone są w piekarniku.
4 października obchodzony jest narodowy dzień bułki cynamonowej – w Szwecji Kanelbullens dag, w Finlandii Korvapuustipäivä. Cynamonka to pyszny symbol domowego ciepła, prostych przyjemności. Coś więcej niż deser.

Pexels
Słodka chwila oddechu
Nie trzeba mieszkać w Skandynawii, by korzystać z tego zwyczaju. Warto się zainspirować. Fika to lekcja celebracji prostoty. Przypomnienie, że radość tkwi w małych rzeczach! To ciepła kawa w dłoni, chwila miłej rozmowy, smak świeżej cynamonki. Sztuka bycia tu i teraz.
Czasem warto się zatrzymać. Zrobić sobie fikę. To sposób na odnalezienie spokoju w codziennym biegu. Świat może chwilę poczekać. Nie trzeba wielkich okazji, by cieszyć się chwilą. Fika może być np. rytuałem w niedzielne poranki albo tuż po pracy.
To czas na wypoczynek, oderwanie się od obowiązków, rozmowę. Fika uczy życiowej równowagi, uważności, wdzięczności. Zainspirujesz się?

Pexels

Szwedzkie bułeczki cynamonowe
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
Aromatyczne pomysły na jesienne kawy. Słodkie i rozgrzewające!




Uwielbiam cynamonki, a bez kawy nie potrafię żyć.
🙂
Świetny zwyczaj! Chyba umówię się z koleżanką na fikę.😉
🙂
Świetny post, uwielbiam cynamonki 😍
Ja też. 🙂
Cynamonu to jest to. Wspaniały dodatek do kawy. Pozdrawiam
🙂
Fajny zwyczaj 🙂 kawa i cynamonki to super duet 🙂
Aż ślinka cieknie
🙂
Bardzo fajny zwyczaj, podoba mi się to że w tym momencie celebrują ta chwilę i nawet w pracy jest na to czas 🙂
🙂
Szwedzi wiedzą, co dobre, po takim relaksie od razy lepiej się pracuje:-)
🙂
Oj kochana mnie do tego zwyczaju nie musisz namawiać. Mnie – kawoszki i cynamonowej duszy 😉. Uściski ♥️
flowersblossominthewintertime.blogspot.com
🙂
Świetny post 🙂
Cynamonki chętnie skosztuję
🙂