„Zabierzcie mi wszystko, tylko nie moją kawę”: mówią Włosi. Espresso, cappuccino, caffè latte… Włoska kultura picia kawy jest fascynująca. Przemawia do miłośników kofeiny na całym świecie. Mieszkańcy słonecznej Italii mają swoje sposoby na przyrządzanie kawy, ale też charakterystyczne zwyczaje. Warto je znać, choćby po to, aby nie popełnić faux pas we włoskiej kawiarni. Oto kilka ciekawostek na temat tamtejszej kultury picia kawy. Mogą przydać się przed podróżą do Włoch. I nie tylko!
Jak się pije kawę w pięknej Italii? „La vita è un bellissimo e interminabile viaggio alla ricerca della perfetta tazza di caffè”. „Życie to piękna i niekończąca się podróż w poszukiwaniu idealnej filiżanki kawy”: mówi słynny włoski cytat. Dobrze oddaje klimat italskiej kultury kawowej.
Spis treści:
Caffé e cornetto na śniadanie
Kawa odgrywa bardzo ważną rolę w życiu Włochów. Kto był w Italii ten wie, że espresso i cappuccino są nieodłącznymi elementami tamtejszego stylu życia. Włochy kawą stoją. I istnieją tam określone zwyczaje picia tego napoju. Jak prawidłowo pić włoskie espresso? Jak dobrze zamówić kawę we Włoszech? – te pytania często nurtują turystów.
Picie kawy w słonecznej Italii to element życia kulinarnego i społecznego. Rytuał. Dla Włochów liczy się nie tylko napój, jego przygotowanie, ale też rozmowa oraz atmosfera miejsca, w którym spożywają kawę. Mają też swoje powiedzenia o kawie. Niektóre są bardzo ciekawe. Na przykład słowa „kawa z wierzchu filiżanki, czekolada z dna” odnoszą się do piękna Wenecji.
Włosi uwielbiają kofeinę. Dziennie wypijają po kilka filiżanek kawy. Często po posiłkach, a nawet wieczorem. Słyną z zamiłowania do spotkań przy kawie. Po kofeinę sięgają już o poranku. Kawa i rogalik, caffè e cornetto, to typowe włoskie śniadanie. Obfity posiłek rano nie jest w tamtejszym stylu. Włosi lubią jednak o wczesnej porze przełamać gorycz kawy słodkością rogalika.
Cappuccino tylko do 11: 00
Włosi są dumni ze swojej kultury kawowej. Nic w tym dziwnego. Przygotowanie dobrej kawy po włosku to prawdziwa sztuka. Ważna jest jakość ziaren, proporcje, temperatura wody… Z kawą związanych jest też wiele zwyczajów oraz tradycji.
Kawę mleczną we Włoszech pije się do godziny 11. Zamówienie jej po tej porze uważane jest za niewłaściwe. Kawa z mlekiem to niezbędny element włoskiego śniadania. Wtedy jest na miejscu. Mieszkańcy Italii wierzą nawet, że poranna kawa ze sporą ilością kremowego mleka, to zapowiedź udanego dnia. Taki napój pomaga im zrelaksować się przed pracą. Rano piją najczęściej cappuccino lub latte macchiato.
Znane nam dobrze cappuccino to słynny włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka (rzadziej z bitą śmietaną) i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Tę kawę pija się w Italii tylko w porze śniadaniowej! O powstaniu cappuccino krąży wiele legend. Sama nazwa nawiązuje do brązowego habitu kapucynów (cappucchini). Włosi piją espresso przez cały dzień, ale w czasie śniadania sięgają zazwyczaj właśnie po kawę z mlekiem.
Espresso = un caffé
Picie kawy we Włoszech jest jednym z najważniejszych momentów w ciągu dnia. Małe espresso jest rytuałem. To sposób na miłą przerwę, pretekst do rozmowy, zakończenie pysznego posiłku. Włosi zamawiają kawę w lokalach, ale równie często parzą ją też w domu.
Przywiązują dużą wagę do właściwego przygotowania napoju. Dlatego popularna jest u nich kawiarka. Ten ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy jest jednym z najbardziej popularnych i kultowych zaparzaczy na świecie. To wspaniały przykład włoskiego designu. Pierwszą kawiarkę wynalazł Alfonso Bialetti. I jest ona oczywiście bardzo lubiana we Włoszech. A nazwisko Bialetti to symbol tamtejszej kultury kawowej. Kawiarkę można znaleźć w każdym prawdziwie italskim domu.
Espresso to we Włoszech synonim kawy. Zmawiając je wystarczy poprosić o un caffé. To mała, aromantyczna i czarna kawa. Intensywna, mocna, wyrazista. Pije się ją dla dodania sobie energii. Włosi najczęściej sięgają właśnie po espresso. Piją tę kawę o każdej porze dnia. „Il caffè, per essere buono, deve essere nero come la notte, caldo come l’inferno e dolce come l’amore”. „Kawa, aby była dobra, musi być czarna jak noc, ciepła jak piekło i słodka jak miłość”: mówią.
Jak się pije espresso? Włosi mają na to swój sposób. Piją je szybko, w 2-3 łykach, czasami po posiłku lub stojąc w lokalu przy barze. Napój podawany jest w małej filiżance. Obok często stoi szklaneczka wody. Najpierw to jej należy się napić, by wypłukać z ust poprzednie smaki. Dzięki temu można cieszyć się w pełni walorami napoju. Kawa espresso jest również podstawowym składnikiem wielu tamtejszych deserów, takich jak tiramisu czy affogato.
Mała czarna to te Włoszech podstawa, ale inne rodzaje kaw także są tam popularne. Jeśli chcemy zamówić caffè latte, to musimy pamiętać, by nie skracać nazwy do samego „latte”. W języku włoskim latte oznacza po prostu mleko. Jeśli poprosimy więc o samo latte, dostaniemy… szklankę mleka. To popularny błąd wśród turystów.
Ristretto to skrócone espresso
Włoska kultura picia kawy to temat rzeka. Kofeina w Italii niejedno ma imię. Tę garść ciekawostek można potraktować jako kawowy przewodnik w wersji mini. Włoska il caffè jest słynna na cały świat. Z Italii pochodzą liczne kofeinowe trendy i mody. Włochy to królestwo kawy. Warto o tym pamiętać.
We Włoszech bardzo popularnym napojem jest też ristretto. To kawa podobna do espresso, ale przygotowywana z użyciem mniejszej ilości wody. Mocna, skoncentrowana. Ten mikro napój pozwala wydobyć maksymalną ilość smaku i aromatu z ziaren kawy. O ristretto mówi się „skrócone espresso”. To gratka dla kawoszy.
I na tym czas zakończyć tę krótką kawową wycieczkę do słonecznej Italii. Może przyda się osobom, które planują podróż do Włoch lub choćby wizytę we włoskiej kawiarni. Dobra kawa to idealny sposób na to, by przenieść się tam choć na chwilę. Można poczuć nieco „la dolce vita”. Nie zaszkodzi więc wiedzieć, jak pić kawę niczym rodowity Włoch… Teraz pozostaje tylko zanucić „Espresso” Sabriny Carpenter, czyli piosenkę z najnowszych list przebojów, która w warstwie tekstowej nawiązuje do efektu, jaki wywołuje mała czarna. To jeden z przykładów oddziaływania włoskiej kawy na globalną kulturę.
autor: Urocznica, źródła: darvea.pl, cafessima.pl, kukbuk.pl, kawa.pl, blueberryroasters.pl, zdjęcia: Pexels
Jak zaparzyć dobrą kawę? 7 sposobów na idealny napój w domu!
Moja córka używa kawiarki, jest z niej bardzo zadowolona 🙂
Super. 🙂
Nie jestem miłośniczką picia kawy. Wypijam ją od czasu do czasu, ale raczej rzadko. Podziwiam wzorki na kawie, które ujęłaś na zdjęciach. To takie artystyczne !!! Aż chce się posiedzieć przy takiej kawce !
🙂
Przeczytałem artykuł ze sporym zainteresowaniem, pozdrawiam !
🙂
Bardzo podoba mi się ta włoska kultura picia kawy.
🙂
Kawa to dla mnie przyjemność. Nie wyobrażam sobie dnia bez choćby filiżanki kawy. Ciekawe, że właśnie w tym kraju tak ją polubiono . Serdecznie pozdrawiam 🤗
Włosi lubią małe przyjemności. 🙂
Akurat ja kawy nie pijam, ale można było się dowiedzieć z tego wpisu sporo zaskakujących ciekawostek. Zwłaszcza to z konkretną godziną. Koniecznie muszę o nich opowiedzieć mężowi, który jest smakoszem kawy.
Koniecznie. 🙂
Lubię kawę, mam ekspress, jednak nie uznaję się za wielkiego znawcę. Nie mniej ciekawostki kawowe zacne. 🙂
Dexter ze swoim laboratorium to była jedna z moich ulubionych kreskówek w przeszłości.
Pozdrawiam!\
mozaikarzeczywistosci.blogspot.com
🙂
Co kraj to obyczaj i wlasnie dlatego przebywanie w innych krajach bywa tak interesujace 🙂 Dla mnie espresso jest za mocne, zdecydowanie wole kawe z mlekiem.
Typów i rodzajów kaw włoskich jest tyle, że każdy może sobie znaleźć coś dla siebie. Cappuccino, caffè latte… Świetne napoje. 🙂
Śmiem się zwać miłośnikiem kawy, jednak niektórych ciekawostek przedstawionych w artykule nie znałem. Dziękuję za garść informacji. Smacznej kawusi 😉
Włoska kawa kryje w sobie wiele ciekawostek. 🙂
No proszę, nie znałam tych ciekawostek.
Wiem, że Koreąńczycy są pozytywnie zafiksowani na punkcie iced americano, ale ja sama niezbyt lubię kawę za wyjątkiem cappuccino
O tak, mrożona kawa kojarzy mi się z k-dramami! 🙂