Szukacie pomysłu na zdrowy deser? Mam propozycję! Jabłkowe muffiny na pół słodko. Bez cukru i białej mąki, ale z cynamonem! Idealne na drugie śniadanie czy jako przekąska do kawy lub herbaty. Doskonałe na chłodniejsze i deszczowe dni. Ten przepis warto sobie zapisać.
Zdrowo, smacznie, z książki. Przepis został zaczerpnięty z publikacji „Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny” dietetyczki Darii Pociechy. Więcej poniżej.
Spis treści:
Jabłka i cynamon
Jabłka z cynamonem to smakowite oraz zdrowe połączenie. Angielskie powiedzenie mówi: „an apple a day keeps a doctor away”. Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka. Jest w tym sporo prawdy!
Jabłka dostarczają nam wielu witamin i składników mineralnych. Surowe czy pieczone – w obu wersjach są zdrowe. Zawierają sporo pektyn, błonnika. Przyspieszają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, regulują poziom cukru i cholesterolu.
Cynamon, jak podkreślają dietetycy, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Obniża stężenie glukozy na czczo. Zawiera polifenole, witaminy, błonnik, żelazo, wapń… Przyspiesza przemianę materii. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Wspiera redukcję stanów zapalnych. Pozytywnie wpływa też na zdrowie jamy ustnej.
Jabłka i cynamon w zdrowym połączeniu można znaleźć właśnie w poniższym przepisie!
Wyświetl ten post na Instagramie
Muffiny z jabłkami
Pyszne, delikatne, aromatyczne, z kawałkami jabłek. Dobre na deser dla osób, które są na diecie, muszą uważać na cukier czy po prostu lubią zdrowy styl życia!
Składniki
400 g mąki migdałowej, 3 jajka, 200 g jabłek, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki syropu z agawy, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli
Przygotowanie
Przygotować 12 papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Jabłka umyć i pokroić w kostkę. W misce roztrzepać jajka, dodać olej, syrop z agawy, cynamon oraz sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać składniki. Dodawać stopniowo mąkę migdałową, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przekładać do foremek na babeczki. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
PS Polecam podawać z łyżką skyru i dodatkowymi owocami na wierzchu.
Inspiracja z książki
Przepis na jabłkowe muffiny to nie jedyna ciekawa receptura z książki „Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny”! Publikacja jest naprawdę interesująca. Pomaga wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. Książka zawiera wiele inspirujących przepisów! To dobra, wartościowa lektura. Podpowiada jak czerpać radość z gotowania i jednocześnie o siebie dbać. Spodoba się wszystkim, którzy nie lubią żywieniowej rutyny i chętnie szukają kulinarnych inspiracji.
Lubicie muffiny i babeczki? A przepisy na pół słodko? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels
Uwielbiam i muffiny i jabłka i cynamon, więc przepis dla mnie. Do tego niskokaloryczny, a ja wiecznie na diecie jestem, więc przepis zapisuję 🙂
Polecam! 🙂
muszą smakować wyświenicie;)
😉
Bardzo smaczny przepis, ale niestety mąż nie za bardzo przepada za jabłkami. Nie lubi.
Muffiny wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie.
Można dodać jakieś inne owoce. 🙂
Brzmi ciekawie i lubię cynamon, ale musze kupić niektóre składniki!
🙂
Uwielbiam mufiny. Z reguły robię je na wytrawnie z suszonymi pomidorami i na słodko z jagodami lub jogurtowe. Muszę przyznać, że jabłkowe brzmią super, ale bez cynamonu, bo niestety nie mogę używać tej przyprawy.
O, też super. Można dodać zawsze jakąś inną przyprawę czy dodatki. 🙂
Uwielbiam muffiny ale z jabłkami nigdy nie robiłam. Mój Eryk i ja uwielbiamy jabłka. Bardzo ciekawy przepis.
Serdecznie pozdrawiam:)
Polecam. Skoro lubicie jabłka: to coś dla Was! 🙂
Pyszne!
🙂