Proste, dietetyczne, smaczne. Bez cukru i mleka. Domowe, swojskie. Oto przepis na szybkie ciasto orkiszowe z owocami! Dobre na drugie śniadanie albo deser. Może zainteresować osoby ceniące zdrowy styl życia. Na pewno spodoba się tym, którzy zwracają uwagę na niski indeks glikemiczny w codziennym menu. Więcej poniżej!
Ciasto orkiszowe z borówkami to idealny deser na lato i nie tylko… Przepis jest prosty, smakołyk nie za słodki, ale bardzo apetyczny. Co więcej: borówki można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, jagodami czy malinami.
Spis treści:
Mąka orkiszowa: na zdrowie
Mąka orkiszowa ma liczne zalety. Cechuje ją wysoka wartość odżywcza. Orkisz zawiera bowiem wiele substancji, które pozytywnie wpływają na organizm. Spożywanie go niesie za sobą mnóstwo korzyści.
Uważa się, że mąka z orkiszu jest jednym z najzdrowszych rodzajów mąk! Nadaje się niemal do wszystkiego. Można ją często stosować jako zamiennik białej mąki pszennej. Sprawdzi się w różnych wypiekach. Ciasta z mąką orkiszową są zaś sycące i wyraziste w smaku. Brzmi dobrze? Poniżej przepis na fit ciasto z mąki orkiszowej. Smacznego!
Przepis na ciasto z mąki orkiszowej
Składniki
2 niepełne szklanki mąki orkiszowej (np. pełnoziarnistej typu 1700, do chleba i ciast), 4 jajka, ½ szklanki erytrytolu (lub ksylitolu), 1 łyżeczka syropu z agawy, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 4 garście borówek
Przygotowanie
Jajka wbić do miski, dodać erytrytol i ubić wszystko na puszysty krem. Stopniowo wlewać do tego cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. W osobnej misce przygotować suche składniki. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać. Do składników mokrych partiami dodawać suche. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (śr. ok. 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut. Po ostudzeniu ciasto można dowolnie udekorować.
Ciasta i desery bez cukru: dla każdego
Dietetyczne ciasta i desery, mimo braku cukru, mogą być smaczne oraz zdrowsze niż ich klasyczne wersje. Doskonale sprawdzą się w różnych sytuacjach! Na diecie, przy kłopotach zdrowotnych czy podczas rodzinnej imprezy, kiedy gościmy np. osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.
Warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na takie smakołyki. Zamienniki zwykłych słodkości to pomysł na zdrowsze i lżejsze desery. A także sposób na to, by wszyscy bliscy przy stole mogli czuć się dobrze.
PS Lubicie desery na pół słodko? Sięgacie czasem po zamienniki cukru i białej mąki? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, inspiracja: przepis na ciasto orkiszowe z truskawkami ze strony napolslodko.com, źródła: archiwum prywatne (zdjęcie główne: Pexels)
Orkisz, prozdrowotne właściwości i Hildegarda z Bingen
wygląda smacznie <3
🙂
Bardzo lubię borówki, ale orkisz to nie mój smak. Wolę bardziej tradycyjne wypieki 🙂
Jasne, niektórzy są wierni klasyce. Ale orkisz to w sumie bardzo tradycyjne ziarno, znane już w starożytności… 😉
Jej, jak one smacznie wygląda. Rewelacja.
🙂
To coś dla mnie, lubię takie fit ciasta 🙂
Super! 🙂
Lubię takie desery. Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję. 😉
Smacznego. 🙂
Uwielbiam ciasta z borówkami, więc zapisuję przepis i na pewno go wypróbuję 🙂
🙂
Olej często dodaje do ciasta, a do twojego pasowałaby kleks bitej śmietany lub waniliowego serka:-)
O tak, a ja akurat podawałam z kleksem kremowego jogurtu greckiego i świeżymi borówkami. 😉
Apetyczny deser. Aż chciałoby się go spróbować 🙂
Polecam. 🙂
Takie ciasta bardzo lubimy 🙂
Super. 🙂
wygląda pysznie!
🙂
Bardzo fajne ciasto, które można zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂
🙂
Bardzo apetycznie wygląda Twoje ciasto z borówkami.
Pozdrawiam:)
Polecam, jest smaczne. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i pewnie by mi faktycznie smakowało. 🙂
Z pewnością. 🙂