Mleczna, gorzka, deserowa, z dodatkami, nadziewana, pitna… Którą lubisz najbardziej? 12 kwietnia świętujemy Dzień Czekolady. Z tej okazji zapraszam na kilka ciekawostek. Czy znacie historię czekolady? Wiecie może, jaki rodzaj smakołyku Polacy lubią najbardziej? Albo: na czym polega współczesny rytuał, w którym wykorzystuje się kakao ceremonialne? Zainteresowani?! Zachęcam do przeczytania poniższego tekstu.
„Czekolada to jadalne szczęście”: stwierdziła Ursula Kohaupt. Słodkie święto warto uczcić. Dlatego znajdziecie tu garść ciekawostek na Dzień Czekolady. Słodkiej lektury!
Spis treści:
Święto czekolady, czyli dzień 12 kwietnia
Nie wyobrażamy sobie współczesnego świata bez czekolady. Poza tym, apetyt na tę słodycz wciąż rośnie! Sklepowe półki uginają się od najróżniejszych wariantów smakołyku. Producenci prześcigają się w nowych pomysłach. Czekolada nazywana jest zaś królową wśród słodyczy. Słodkość ma miliony amatorów na całym świecie. Dzień Czekolady to dobry moment, by przyjrzeć się jej bliżej. Święto tej słodkości obchodzimy w Polsce 12 kwietnia. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest zaś 7 lipca.
Meksykańskie źródła, czyli płynna historia czekolady
Czekoladę zawdzięczamy Olmekom, Majom i Aztekom. Wywodzi się ona ze starożytnego Meksyku. Pierwsze krzewy kakaowca rosły już 4 tys. lat temu na półwyspie Jukatan. Z ziaren zaczęto przygotowywać napój. Ówczesne ludy indiańskie wierzyły, że to dar od bogów. Ziarna kakaowca były też środkiem płatniczym oraz przedmiotem handlu. Napój z nich powstały używano podczas obrzędów religijnych. Pitna czekolada zarezerwowana była dla władców, bogaczy, ludzi z wyższych sfer.
Do Europy ziarna kakaowca trafiły w XVI wieku. Czekolada pitna zdobyła zaś popularność, dzięki dodaniu do niej miodu. Była droga i znana jako rarytas hiszpańskiego dworu. Spopularyzowała się w XVII wieku wraz z kawiarniami. Zaczęła się jednak cieszyć ogromną popularnością dopiero w XIX wieku, kiedy w Szwajcarii wyprodukowano pierwszą tabliczkę czekolady. Uzupełnienie jej dodatkami (orzechami, migdałami, rodzynkami) zawdzięczamy Włochom.
Dziś wyrób cukierniczy z masy kakaowej to ulubiony smakołyk wielu z nas. W Kolonii i Pradze znajdują się zaś Muzea Czekolady. Kultowa czekoladowa marka w Polce to E. Wedel. Kiedy firma powstawała, w naszym kraju ta słynna słodkość była traktowana jako lek. Sprzedawana w aptekach. Miała być środkiem na migrenę, produktem dietetycznym, kurującym duszę oraz alternatywą dla alkoholu. Warto dodać, że dziś Polska jest prawdziwym gigantem eksportu czekoladowych słodyczy.
Polacy kochają czekoladę, czyli 5,2 kg rocznie na głowę
W Europie Środkowo-Wschodniej Polska stanowi największy rynek czekolady. Statystyczny krajan każdego roku zjada 5,2 kg tego smakołyku. „Polak zjada w ciągu roku ponad 52 tabliczki czekolady”: informuje Portal Spożywczy w jednym z najnowszych artykułów.
Polacy lubią czekoladowe podarunki. W okresie różnych świąt chętnie kupujemy słodkie produkty, szczególnie te w eleganckich opakowaniach, nawiązujących do okazji. Kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i uprzyjemniają najwspanialsze chwile. Największą popularnością cieszą się tabliczki czekolady i praliny. Ulubionym smakiem Polaków jest czekolada mleczna.
Prozdrowotne właściwości, czyli lek na smutki i nie tylko!
Czekolada nie tylko daje nam miłe doznania smakowe, ale też wspiera organizm. Ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wydłuża życie, poprawia pamięć. Czekolada pitna to napój na osłabienie, pobudzenie. Dodaje sił. To także afrodyzjak. Ziarna kakaowca mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Naukowcy dowiedli również, że pewne składniki czekolady sprawiają, że organizm szybciej spala kalorie. Zatem jedząc niewielką jej ilość, możemy schudnąć!
Czekolada powoduje wzrost poziomu serotoniny i poprawia humor. Uchodzi za jeden z najbardziej odżywczych łakoci. Stąd wiele ludzi lubi ją jeść na drugie śniadanie. Najbardziej polecana, jako najzdrowsza, jest gorzka, powyżej 70% miazgi kakaowej.
Czekolada działa uspokajająco, odprężająco. Zawiera mnóstwo dobrych substancji i witamin. Kakao stanowi źródło cennych składników – ma w składzie m.in. antyoksydanty, magnez, potas, żelazo, cynk i selen. Do tego, ma korzystny wpływ na pracę serca, układ krwionośny. Opóźnia starzenie. Pomaga utrzymać zdrowe, mocne kości. Pobudza sprawność intelektualną, koncentrację. Wspiera układ odpornościowy. Pozwala osiągnąć uczucie błogiego zadowolenia. Relaksuje.
Kakao poleca się szczególnie osobom z anemią, zestresowanym, ciężko pracującym umysłowo. Stymuluje mózg, otwiera serce, odblokowuje emocje. Kakao jest dobre dla ciała i ducha. Dlatego rosnącą popularnością cieszy się teraz czekolada pitna i kakao ceremonialne. To drugie to kakao nieodtłuszczone, poddawane wyłącznie delikatnej fermentacji. Dzięki temu udaje się uzyskać odpowiedni profil aromatyczny i lepszą biodostępność zawartych w nim składników aktywnych.
Magiczne właściwości czekolady, czyli słodkie rytuały
Czekoladzie przypisuje się magiczne właściwości. Dawniej wykorzystywano ją w najważniejszych rytuałach. „Wedle azteckich wierzeń jeden z bogów, Quetzalcoatl, będący ogrodnikiem w raju, uprawiał cudowne drzewo, dające wigor i szczęście. Był to kakaowiec”: można przeczytać na stronie internetowej „Wróżki” w artykule „Czekolada”. Owoce kakaowca wykorzystywano w różnych obrzędach, m.in. inicjacyjnych oraz żałobnych.
Z kakao, wody i chili przygotowywano xocolatl, dodający energii napój przeznaczony dla królów oraz wysokich urzędników, pity najczęściej podczas ważnych uroczystości religijnych. Kakaowiec służył rytuałom magicznym. Dziś także wykorzystuje się go we współczesnej ezoteryce. Magia lecznicza korzysta bowiem z dobrodziejstw kakaowca.
Ceremonia kakao dla starożytnych ludów meksykańskich była przeżyciem mistycznym i niezwykłym. Od kilku lat rytuały do niej nawiązujące znów są popularne. To picie specjalnego, kakao ceremonialnego w atmosferze spokoju, miłości, kreacji, wewnętrznej mądrości i empatii. Amatorzy tej słodkiej aktywności twierdzą, że daje ono uczucie radości. Uspokaja, zwiększa kreatywność, wspomaga stany medytacji i rozwoju duchowego, zwiększa skupienie, a także uwalnia emocje.
Ceremonialne kakao różni się nieco składem od produktów powszechnie dostępnych. Pochodzi tylko i wyłącznie z natywnych, oryginalnych, pierwotnych rodzajów kakaowca. Kakao ceremonialne tworzone jest z szacunkiem do natury oraz człowieka. Ma postać sprasowanej pasty. Zawiera więcej substancji aktywnych i wartości odżywczych niż zwykłe kakao czy czekolada.
Poszukując chwili relaksu i wytchnienia, warto zainspirować się czekoladowymi rytuałami. Ceremonię kakao można przeprowadzić w domowym zaciszu. To słodka chwila dla siebie. Kakao można zaś pić zamiast kawy. 2 kostki czekolady wysokiej jakości dziennie, np. do drugiego śniadania, także nie zaszkodzą. Inne sposoby relaksu z czekoladą – to np. wykorzystanie smakowicie pachnących olejków do masażu, czy naturalnych świec czekoladowych do aromaterapii.
autor: Urocznica, źródła: portalspozywyczy.pl, bialystok.wyborcza.pl, wapteka.pl, czekoladoweprzyjemnosci.wp.pl, roslinnamoc.pl, wrozka.com.pl, zdjęcia: Pixabay, Pexels
Cytaty o czekoladzie: aforyzmy, złote myśli i nie tylko
Nie słyszałem o tym święcie. Moją ulubioną jest biała czekolada. Tyle, że z różnych względów muszę ograniczać słodycze. Pozdrawiam i dziękuję za obecność na moim blogu 🙂 .
Biała to dla mnie nie czekolada, ale inne lubię. 😉
Oh, witam. Czekolada jest wspaniała, pomaga na smutki i śmiecenia.
Czekolada ma wiele świetnych właściwości. 😉
Lubię czekoladę, ale raz na jakiś czas. W sumie narobiłaś mi apetytu, więc wrzucę na ząb smakołyka.
Jak wiadomo, czasem można sobie na nią pozwolić. 😉
Bardzo smakowite święto, uwielbiam gorzką i białą 🙂
Fakt, smakowite, gorzką też lubię. 🙂
Wspaniałe święto, czekolady nigdy dość 🙂
O tak. 😉
Delikatna czekolada, np z Lindt do kawki idealna 🙂
🙂