Szukacie ciekawych przepisów na chłodne dni? Mam świetną propozycję! Zajrzyjcie do książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”. Znajdziecie tam mnóstwo smakowitych potraw z królową sezonu w roli głównej. Te dania rozgrzewają, dodają energii, a także pozostawiają z przyjemnym uczuciem sytości. Jeśli interesują Was przepisy na smaczne, aromatyczne i zdrowe potrawy – dobrze trafiliście! Zapraszam na recenzję.
Dynia jest wszechstronna. To element sezonowych dekoracji, symbol Halloween, ale też warzywo, z którego można przygotować mnóstwo pysznych potraw. Jeśli macie ochotę rozszerzyć nieco repertuar codziennego menu, koniecznie sięgnijcie po książkę „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”.
Spis treści:
Królowa jesieni jest tylko jedna
Dynia to warzywo, które ma liczne właściwości odżywcze oraz lecznicze. Do tego jest niskokaloryczna, lekkostrawna i dekoracyjna. Co najważniejsze: ma szerokie zastosowanie kulinarne. To warzywo, o łagodnym smaku, przyjemnej strukturze. Szybko syci, dostarcza błonnika, pozytywnie wpływa na organizm. Można z niej zrobić mnóstwo różnych smakołyków.
Dla każdego coś dobrego! Warzywo to cenią zresztą zarówno dorośli, jak i dzieci. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Sezon na dynię jest niestety krótki, więc warto wykorzystać ją aż do ostatniej pesteczki! I tu z pomocą przychodzi „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”.
Smakowite przepisy z dyni
Apetyt pobudzony? Na jaką dynię macie ochotę? Pieczoną, gotowaną, smażoną, na surowo, a może w wersji dżemu? Na słodko czy słono? W rozgrzewającej zupie, owsiance, sałatkach, risotto, muffinach lub słynnej pumpkin spice latte? Klasycznie czy niestandardowo? Na śniadanie, obiad, kolację, deser, a może przekąskę?
W tej książce znajdźcie mnóstwo pomysłów na ciekawe dania. A to nie wszystko! Dowiecie się, która dynia jest lepsza do pieczenia, a która do gotowania. Prócz tego: jak przygotować purée i co zrobić z pestkami. „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” to naprawdę ciekawa, przydatna, a także ładnie, starannie wydana publikacja.
Radość z gotowania
Jesienią często spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem temperatury zmienia się też nasze codzienne menu. To idealny moment by szukać kulinarnych inspiracji oraz próbować nowych potraw. Z publikacją „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” na pewno można smacznie i ciekawie spędzić czas.
Książka jest przejrzysta, przydatna, zwiera różnorodne receptury. Można dzięki niej znacząco wzbogacić kuchnię sezonową. Dynia nie będzie już miała żadnych tajemnic! Jeśli lubicie książki kucharskie – miejcie na uwadze ten tytuł. Warto mieć tę pozycję na półce.
Sezonowe inspiracje kulinarne
Co jeszcze mogę dodać? Niedługo wracam do kuchni, by wypróbować kolejne przepisy. Zupa, placki, purée, ciasto i mus zrobione. Czas na kolejny przepis z książki… Dynia od dawna gości w domowej kuchni, jednak zawsze przyjemnie jest poznawać nowe smaki i nieco kulinarnie poeksperymentować. Moja wewnętrzna jesieniara już zakasa rękawy!
Polecam tę książkę. Jesień sprzyja szlifowaniu umiejętności kulinarnych – więc śmiało sięgnijcie po publikację „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”. Smacznego!
Tytuł: „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”
Autor: praca zbiorowa
Wyd.: Wydawnictwo Buchmann
Rok wydania: 2022
*współpraca barterowa
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe, Pexels
Jarmark „Złota Dynia” – powitanie jesieni nad Miedwiem
Bardzo lubię różne potrawy z dyni 🙂
Super. 🙂
Bardzo ciekawy post. Dawno nie jadłem nic z “dyni” 😉 . Pozdrawiam Urocznico 🙂 .
Polecam wprowadzić dynię do jesiennego menu. 🙂
Z chęcią przejrzę tę książkę, bo dynię wciąż odkrywam i każdy nowy eksperyment to nowe, ciekawe doznania.
Polecam, warto.
Przed chwilą kupiłam pierwszą dynię tej jesieni. Mam w planie sernikobrownie 🙂
Świetnie! 🙂
Ja parę dni temu zrobiłam puree z dyni i gdy mnie najdzie to coś dobrego z niej popełnię;)
Super! 🙂
Bardzo lubię takie książki kucharskie, które traktują temat szczegółowo i wyczerpująco.
Sąsiad sprezentował mi 3 dynie, więc będę z nich robić różne potrawy.
Pozdrawiam
Wspaniale! 🙂
U mnie dyniowe szaleństwo przede mną – wlasnie zakupiona pierwsza dynia w tym sezonie 😀 Ja uwielbiam placki dyniowe i pastę, którą tworzy się z pieczonej dynii i suszonych pomidorów (podpatrzone u Jadłonomii), ale muszę trochę poszerzyć swój kulinarny repertuar
Świetnie, to książka idealna dla Ciebie. 😉
Lubię dynię i chętnie nauczyłabym się przyrządzania jej na rożne sposoby. Póki co to robię albo dżem, albo zupę krem z imbirem albo w occie.
Pozdrawiam!
Zajrzyj do tej książki, będziesz zadowolona. 😉
O tak dynia to zdecydowanie królowa jesieni.
O tak!
Bardzo smakowity post 🙂
Smakowita publikacja. 😉
Ostatnio jadłam mus z dyni, ale jakoś średnio mi podpasował. Mimo wszystko chcę jeszcze kiedyś spróbować zupę z dyni. Może bardziej mi zasmakuje.
Koniecznie, dobrze dodane przyprawy i dodatki czynią cuda.:)