Zupa z dyni: przepis na jesienny przysmak

Zupa z dyni: przepis na jesienny przysmak
22 września 2022

Kremowa, sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna. Sezonowa, aksamitna, lekka. Delikatna lub pikantna. Zupa z dyni to jedno z tych dań, jakich nie może zabraknąć na naszym stole jesienią. Zapraszam na przepis!

 

Jesienna dyniówka to prawdziwa klasyka sezonowa. Prosta, zdrowa, smaczna. O pięknym, pomarańczowym, ciepłym kolorze! Zupa z dyni to wspaniała propozycja na jesienny posiłek.

Jesienna zupa

Pexels

Najlepsza jesienna zupa: idealna na chłodne dni

Dynia to wyjątkowe warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Roślinna królowa jesieni jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera szereg właściwości odżywczych i substancji prozdrowotnych! Warto więc jeść dania z dyni. Istnieje całe mnóstwo potraw z tym warzywem. Najpopularniejsza jest jednak zupa dyniowa. Nic dziwnego!

To danie ma szereg zalet. Potrawa ma działanie przeciwzapalne, wspiera układ odpornościowy i pokarmowy, a także nawilża organizm. Dodatkowo dobrze działa na urodę: odżywia skórę oraz włosy. Pozytywnie wpływa również na przemianę materii. To potrawa lekkostrawna i niskokaloryczna.

Co więcej, zupa dyniowa nie jest trudna w przygotowaniu. Można ją przyrządzić nawet w parę chwil!  Poza tym, to danie, które pozwala bawić się kulinarną fantazją. Do zupy z dyni można dodać  różne przyprawy i dodatki. W zależności od preferencji może to być np. imbir, kurkuma, chili, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, cynamon. A z dodatków: m.in. prażone pestki dyni, orzechy czy słonecznik.

Najlepsza jesienna zupa

Pexels

Najprostsza zupa: krem z dyni

Kto ma ochotę na krem z dyni? Ta zupa to danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie jesiennego menu. Poniżej przepis.

Zupa krem z dyni

archiwum prywatne, zupa krem w otoczeniu dyń ozdobnych

Zupa krem z dyni: rozgrzewająca i aromatyczna (porcja dla 4 osób)

Składniki: Średnia dynia, 5 ziemniaków, 2 cebule, 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 l bulionu, 25 g masła; przyprawy wedle uznania: np. papryka ostra, pieprz, sól; do dekoracji: np. nasiona czarnuszki, migdały w płatkach

Przygotowanie: Obrać i pokroić umyte warzywa. Najpierw w garnku zeszklić na maśle cebulę i czosnek. Dodać marchew, później ziemniaki i dynię. Smażyć przez chwilę, zalać bulionem. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować w blenderze. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

PS Jaka jest Wasza ulubiona jesienna zupa? Grzybowa, jarzynowa, z soczewicy, krem z cukinii? A może właśnie zupa z dyni? U mnie to królowa jesiennego menu.


Dynia – ciekawostki o roślinnej królowej jesieni


 

Komentarze

  1. Pani Ogrodowa

    Ale smacznie i rozgrzewająco się zrobiło 🙂 Dziękuję za ten dyniowy przepis…

    • @dministrator

      Nie ma za co, to świetna zupa. Idealna na jesień. 🙂

  2. Wioleta Sadowska

    Mój teść uwielbia dyniową zupę. Ja lubię dynię ale na Halloween.

    • @dministrator

      A ja lubię dynię w różnych postaciach. Dekoracja, lampion, zupa, placki… 😉

  3. Jardian

    Dawno nie jadłem tej zupy, pozdrowienia 🙂 .

    • @dministrator

      Czas ją zrobić. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>