Banoffee w wersji fit – deser bez pieczenia

Banoffee w wersji fit – deser bez pieczenia

Banoffee pie to słodkie ciasto, będące połączeniem kruchego spodu, masy o smaku toffi oraz plasterków banana, pokrytych obfitą warstwą bitej śmietany. Deser pochodzi z Wielkiej Brytanii. To prawdziwa gratka dla łasuchów! Istnieje wiele wersji tej słodkości, także w odsłonie dietetycznej. Oto przepis na banoffee w wersji fit. Zainteresowani?

Nazwa banoffee stanowi zbitkę wyrazową od angielskich słów banana (banan) i toffee (toffi). Tu znajdziecie przepis na deser bez pieczenia, w wersji dietetycznej. Więcej poniżej!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Urocznica (@szept.urocznicy)

Przepis na fit banoffee

Warto stawiać na jakość, nie ilość. Dobrze jest też szukać zdrowych zamienników słynnych przysmaków. Szczególnie dotyczy to osób, które z różnych względów muszą pilnować diety. Na szczęście można jeść smacznie, słodko i zdrowo! Oto świetny przykład.

Składniki na 4 porcje

6 suszonych daktyli bez pestek, 2 duże banany, sok z ¼ cytryny, 3 łyżki masła orzechowego (dobrej jakości, bez cukru), 1 puszka gęstego mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce), 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich, 2 łyżki wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni na rumiano), 4 łyżki płatków owsianych (także uprażonych na patelni), 1 laska wanilii, 1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie

Jednego banana zmiksować z uprażonymi płatkami i wiórkami, kakao oraz pokruszonymi orzechami. Masę rozdzielić na 4 części i rozłożyć na dno pucharków/ szklanek. Otworzyć puszkę z mleczkiem kokosowym i gęstą masę wyłożyć do miski. Miksować na wysokich obrotach z ziarenkami wanilii przez około 5 minut. Masę wstawić do lodówki. Pozostałą wodę kokosową z puszki wraz z suszonymi daktylami podgrzać w garnku, aż zmiękną. Zblendować to z masłem orzechowym. Na masę orzechowo-kakaową w pucharkach/ szklankach wyłożyć porcję karmelu daktylowego. Udekorować deser plasterkami banana skropionymi sokiem z cytryny i dodać masę kokosowo-waniliową. Można ewentualnie posypać banoffee ulubionymi owocami jagodowymi lub dodać pół kostki gorzkiej czekolady. Podawać od razu lub wstawić na około 1 h do lodówki, żeby deser stężał.

Fit banoffee

Pexels

Deser bez cukru

Banoffee w wersji fit to świetny deser dla każdego, ale szczególnie spodoba się tym, którzy ograniczają cukier i muszą zwracać uwagę na niski indeks glikemiczny. Można jeść zdrowo, nie rezygnując ze słodyczy. Wystarczy szukać zamienników i stosować się do porad ekspertów żywieniowych. Smaczny deser bez wyrzutów sumienia? To jest możliwe.

Fit banoffee bazuje jedynie na naturalnym cukrze, który jest zawarty w owocach. Nie ma tu żadnych sztucznych słodzików! Deser jest zdrowy, sycący, zaspokaja potrzebę na smakołyki. Wiele podobnych przepisów można znaleźć w książkach oraz na stronach internetowych i profilach dietetyków w mediach społecznościowych.

Banoffee przepis fit

*egzemplarz zakupiony

Inspiracja z książki

Pomysł na przepis został zaczerpnięty z książki „Świętowanie z insulinoopornością”, w której dietetyczki Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska pokazują, że w święta można jeść pysznie, jednocześnie nie rezygnując ze zdrowego trybu życia.

Boże Narodzenie, sylwester, Wielkanoc, majówka, urodziny… To wyzwanie dla osób na diecie (i nie tylko!). Warto wcześniej przygotować się do świętowania. Dobrze jest poszukać zdrowych przepisów dla siebie lub innych. „Świętowanie z insulinoopornością” to idealna publikacja dla osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem  – także w święta. Książka warta polecenia i świetna na prezent! Smacznego.

PS Lubicie banoffee? Jedliście ten deser w wersji dietetycznej?

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, mat. prasowe wyd. Feeria, archiwum prywatne (Instagram)


Szarlotka jaglana: przepis bez cukru i glutenu


 

Komentarze

  1. Aga

    Ooo jaki oryginalny deser! Z chęcią bym zjadła, ale teraz jestem lekko przeziębiona i samo wyobrażenie robienia wydaje się niewykonalne😁. Zapisze na potem. Lubię przepisy bez pieczenia 😎.

    • @dministrator

      Koniecznie zapisz na “potem”. Zdrówka. PS Też lubię przepisy na desery bez pieczenia. 🙂

    • retromama.blog

      Widzę że ten deser jest nie tylko smaczny ale i pożywny bo składa się z samych dobrych skladników.

  2. sobiepop.blogspot.com

    Oho, ta książka “Świętowanie z insulinoopornością” to coś dla mojej siostry 🙂
    Może kupię jej na Święta

    • @dministrator

      To naprawdę przydatna publikacja. 🙂

  3. Jardian

    Przepis ciekawy, no i jak to wygląda, bardzo apetycznie 🙂 .

    • @dministrator

      Polecam. 🙂

  4. Di bloguje

    Rewelacja!

    • @dministrator

      🙂

  5. Wioleta Sadowska

    Podoba mi się ten przepis. Fajne jedzonko.

    • @dministrator

      Zdrowo i słodko. 🙂

  6. raeszka

    Jadłam lody o takim smaku i były przepyszne. A dzisiaj kupiłam sobie takie ptasie mleczko :).

    Ucieszyłam się, gdy zobaczyłam, że proponujesz nam wersję fit tego deseru. Ale… szybko okazało się, że nie skorzystam z przepisu, bo jest w nim za dużo rzeczy, których nie lubię hahaha :).

    raeszka.blogspot.com

    • @dministrator

      Szkoda, ale gusta się zmieniają i warto też szukać różnych rozwiązań. 🙂

  7. czerwonafilizanka

    W takiej wersji jeszcze nie jadłam

    • @dministrator

      Zachęcam do spróbowania. 🙂

  8. Kuchcik gotuje

    Ciekawa wersja pysznego deseru, która bazuje tylko na naturalnym cukrze zawartym w owocach 😃

    • @dministrator

      Dokładnie.

  9. https://apetycznie-klasycznie.pl/

    Na desery fit zawsze jestem chętna 🙂

    • @dministrator

      🙂

  10. konhambos

    Ciekawa wersja tego smacznego ciasta

    • @dministrator

      🙂

  11. crouschynca

    Wygląda bardzo apetycznie i na pewno by mi smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>