Kto ma ochotę na herbatę? Może apple rose tea? To nic innego jak czarna herbatka z różą z jabłka. Cieszy się dużym zainteresowaniem w mediach społecznościowych. To efektowny, ale i smaczny napój. Idealna herbatka na pożegnanie jesieni… Jak ją przygotować? To nic trudnego. Zresztą, sprawdźcie sami!
Taki napój jest doskonały na jesienną szarugę. To oryginalna herbatka. Można nią zaskoczyć gości podczas jesiennych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Herbatka z różą z jabłka
Potrzebne: jabłko, czarna herbata, mały nóż, obieraczka do warzyw, filiżanka, deska do krojenia
Przygotowanie: przekrój jabłko na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie przekrój owoc na ćwierć. Ćwiartkę drobno „pokrój” obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Plastry ułóż w rządku nachodzące na siebie (poziomo, skórką do góry). Powinien z nich powstać długi wąż. Zwiń wszystko w rulon. Włóż do filiżanki. Różę z jabłka zalej herbatą.
Pomysł na róże jabłkowe
Cieszą oko i są smaczne. Jabłkowe róże często wykorzystuje się w deserach, ale – jak się okazuje – mogą się sprawdzić także jako dodatek do herbaty. Apple rose tea to napój bardzo efektowny. Róże zrobione z płatków jabłka wyglądają wspaniale i apetycznie. Budzą uśmiech. W sieci można znaleźć wiele przepisów na różyczki z jabłek. Można je na przykład upiec w cieście francuskim. Ale w herbacie wyglądają naprawę kwitnąco!
Jesienne róże…
Efektowna, smaczna, aromatyczna. Herbata z różą z jabłka. Przywodzi na myśl piosenkę „Jesienne róże”, której tekst napisał poeta Andrzej Włast. „Jesienne róże szepcą cicho o rozstaniu,/ Jesienne róże mówią nam o pożegnaniu,/ I w liści chmurze idziemy przez parku głusz,/ Jesienne róże więdną już”. Smak napoju można wzbogacić cynamonem i anyżem. A wtedy będzie to świetna, rozgrzewająca propozycja na chłodny dzień. Smacznego!
Jak Wam się podoba herbatka z różą z jabłka? Lubicie oryginalne napoje i desery? A może robiliście róże z jabłkami w cieście francuskim? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne
Rozgrzewające napoje z różnych stron świata
Bardzo ładnie to wygląda
🙂
Podoba się, czarnych herbat wprawdzie nie pijam, tylko zielone , owocowe i ziołowe, wyjątek robię dla Sir Adalbert Tea – prezent od Siostry, czarna aromatyzowana, ale rzadko ją pijam, pozdrawiam Urocznico 🙂 .
Taką jabłkową różę można oczywiście zalać też inną herbatą niż czarna, zieloną, białą, owocową… 🙂
Przede wszystkim bardzo oryginalna i pięknie prezentuje się w filiżance:)
A jak wygląda, to oczywiście smakuje bo jemy i pijemy też oczami:)
Próbowałam kiedyś upiec takie różyczki z jabłek w cieście i nawet coś wyszło ale to zdecydowanie zajęcie nie dla mnie bo nie mam cierpliwości:)
Dobrego tygodnia życzę i pozdrawiam cieplutko:)
O tak, róża w filiżance wygląda niezwykle. Idealny pomysł dla herbaciar i herbaciarzy. Co do wypieków, właśnie mam zamiar zrobić też jabłkowe róże w cieście. 🙂