Za nami początek meteorologicznej jesieni. Do tej astronomicznej i kalendarzowej zostało jeszcze trochę czasu. To dobry moment na przegląd książek kucharskich idealnych na jesień. Oto garść propozycji! Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, jesteś w dobrym miejscu. Z tymi tytułami można stworzyć pyszne i zdrowe dania w sam raz na ten sezon. Oto idealne książki kulinarne na jesień. Sięgnij po te tytułu, a w kuchni na pewno będzie gorąco!
Pumpkin spice latte, tost z gruszką i masłem migdałowym, kurczak z rondla z winogronami i rozmarynem, pikantna zupa dyniowa z imbirem i chili, gruszki w syropie pomarańczowym… W tych książkach na pewno znajdziesz apetyczne przepisy na jesień.
Spis treści:
Inspiracje kulinarne na jesień
Jesień to idealny czas na eksperymentowanie w kuchni. Dzięki książkom kucharskim możemy odkrywać nowe smaki oraz tworzyć pyszne dania z sezonowych produktów. Warto sięgać po klasyczne przepisy, jak i nowoczesne interpretacje tradycyjnych dań.
Dłuższe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, a obfitość sezonowych produktów inspiruje do tworzenia pysznych posiłków. Jeśli szukasz pomysłów na jesienne potrawy, sięgnij po jedną z tych książek kulinarnych! Na pewno znajdziesz tu tytuł dla siebie.
Smakowite książki kulinarne na jesień
Jesień to prawdziwa uczta dla zmysłów. Obfituje w różnorodne owoce i warzywa, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów. Warto skorzystać z darów jesieni. Czas czerpać z nich garściami. Pomóc w tym mogą właśnie książki kulinarne na jesień.
- „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”, praca zbiorowa, Wydawnictwo Buchmann – dynia to prawdziwa królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną, a nawet na surowo. Na słodko i słono. W tej książce można znaleźć dania, które rozgrzewają, dodają energii, a także pozostawiają z przyjemnym uczuciem sytości. Książka jest pięknie wydana, przejrzysta, zawiera różnorodne przepisy.
- „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów”, Toby Amidor, Wydawnictwo Publicat – książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w dobrej formie. Książka jest apetyczna oraz pomocna. Zachęca do korzystania z produktów, które można znaleźć niemal w każdej kuchni i lodówce.
- „Zupy. 270 najlepszych przepisów”, Małgorzata Caprari, Wydawnictwo Buchmann – zupy pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych. Trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, przywołują wspomnienia i skojarzenia rodzinne. Lektura tej publikacji łączy przyjemne z pożytecznym. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
- „Adaptogeny”, Melissa Petitto, Wydawnictwo Buchmann – adaptogeny to rośliny i grzyby, które od wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Wykazują wiele korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Warto je wprowadzić do codziennego menu. Publikacja zawiera apetyczne, bogate w składniki odżywcze przepisy na napoje, zupy, sosy i desery. To mnóstwo propozycji na to, jak bezpieczne oraz twórczo włączyć adaptogeny do codziennego jadłospisu.
- „Czosnek. Uzdrawiająca moc”, Agata Lewandowska, Wydawnictwo RM – czosnek jest chętnie stosowany w kuchni ze względu na smak i zapach dodające daniom ostrości oraz wyrazistości. To także roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i florę jelitową. Dania z czosnkiem na przeziębienie, przekąski, obiady… Ta książka podpowiada, jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tej przyprawy.
Jesienne przepisy na słodko i słono
Nie czekaj, sięgnij po jedną z tych książek. Pozwól sobie na kulinarne szaleństwo! Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim przyjemność. Nie bój się eksperymentować i tworzyć własne, unikalne przepisy. Wśród tych tytułów na pewno można znaleźć wiele inspiracji na dania jesienne. Brzmi pysznie?
To oczywiście nie wszystkie książki kulinarne na jesień. Warto sięgać po różne tytuły. Wśród tych publikacji jednak na pewno znajdziesz pomysły na wykorzystanie darów jesieni, ciepłe oraz pożywne dania. Poza tym: liczne inspiracje na ciekawe i efektowne potrawy czy posiłki wspierające zdrowie i urodę!
Chętnie szukasz inspiracji w kucharskich publikacjach? Jakie książki kulinarne na jesień polecasz? I na jakie potrawy oraz napoje stawiasz w tym sezonie? Daj znać w komentarzach.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, mat. pras. wyd.
Nowe i polecane książki kucharskie, czyli bestsellery ze smakiem
Skorzystam na pewno z co niektórych rekomendacji. A co do czosnku przyznam – że jestem jego wielkim fanem, pozdrawiam .
To super, smacznego. 🙂
Jesienne wieczory sprzyjają gotowaniu takich smakowitych potraw.
Zdecydowanie!
Bardzo ciekawe tytuły. Wpadły mi w oko “Adaptogeny”, ale samo oglądanie tych dań daje wiele satysfakcji.
💛🧡🤎 Kocham jesień, czas plonów i jej tajemniczą atmosferę.🤎🧡💛
Też uwielbiam jesień i potrawy tego sezonu. 🙂
Już nie rozglądam się za książkami z kulinariami bo blogowe koleżanki dosłownie zasypują przepisami 🙂
Jest w czym wybierać:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Z pewnością. Jest wiele blogów, ale czasem strony i przepisy znikają… Miło jest mieć ciekawe pomysły na dania pod ręką. 🙂
Wszystkie książki ciekawe, acz najbardziej przykuła mój wzrok “Kuchnia na odporność”. 🙂
To bardzo ciekawa, przydatna propozycja. Szczerze polecam. 🙂
Cześć, bardzo ciekawy post!
Uwielbiam zupy i znajomi mojej córki czasem mówią: Jowita, przyjdziemy, ale będzie vege zupka twojej mamy”?
Lubię korzystać z przepisów, ale nie było razu, żebym czegoś nie zmieniła, nie dodała do gotowego przepisu czegoś od siebie (ot, taka Wodnikowa przekora).
Super. też jestem często modyfikuję nieco przepisy. PS I również jestem wodnikiem. 😉