Manuka – idealny miód na poprawę odporności

Manuka – idealny miód na poprawę odporności
19 października 2023

Miód Manuka jest w pełni naturalny i wytwarza się go głównie z jednej rośliny o nazwie Leptospermum scoparium. Produkowany jest przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów krzewów, które rosną w Australii i Nowej Zelandii. Mówi się, że leczy oraz upiększa. To piękny dar natury dla człowieka, dlatego warto zastanowić się nad jego stosowaniem.

Na co jest dobry miód Manuka? Jakie ma właściwości? Jak go stosować? Tu znajdziecie odpowiedzi na te i inne pytania!

miód manuka właściwości

Pexels

Płynne złoto od pszczół

Miody mają wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego uznaje się je za jedne z cenniejszych produktów spożywczych. Nazywane są często „płynnym złotem”. Korzystne działanie miodu na organizm człowieka jest zaś tematem ogólnie znanym i popularnym. A Manuka to jeden z ciekawszych produktów tego typu!

Nazwa miodu wywodzi się podobno z języka Maorysów. Oznacza dosłownie „miód z drzewa herbacianego”. To produkt od wieków stosowany w medycynie naturalnej. Lubiany i ceniony z wielu względów.

Cechy, właściwości i zastosowanie

Miody zawierają składniki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Manuka to słynna superżywność. Często zalicza się go do produktów spożywczych z grupy superfoods. Miodowi temu przypisuje się m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Manuka zawiera m.in. substancję chemiczną o nazwie metyloglioksal. To go szczególnie wyróżnia. Substancja ta ma silne właściwości drobnoustrojowe. Prócz niej, w miodzie Manuka występują m.in. kwasy fenolowe, flawonoidy, leptozyna, polifenole, witaminy oraz minerały.

Uważa się, że Manuka pozytywnie wpływa np. na układ oddechowy, pokarmowy oraz wspomaga zwalczanie infekcji. To ważna informacja! Zastosowanie miodu Manuka może okazać się z wszech miar zasadne szczególnie w okresie jesienno-zimowym, w którym zachorowań jest zdecydowanie najwięcej.

Co jeszcze warto wiedzieć? Manuka charakteryzuje się dość ciemnym kolorem i intensywnym smakiem. Ma charakterystyczny zapach. Zalecana porcja produktu to 2-3 łyżeczki dziennie. Miód włączyć można do pokarmów lub rozpuścić w szklance ciepłej wody z cytryną. Warto pamiętać, by spożywać go z umiarem, bo charakteryzuje się dużą kalorycznością. Może go też stosować zewnętrznie. Sprawdzi się jako środek na problemy skórne, gdyż wspomaga leczenie stanów zapalnych.

Produkty z miodem

Miód Manuka ma szerokie zastosowanie. Ingredienty tego produktu spożywczego wspierają organizm na różnych płaszczyznach. Dlatego na rynku, prócz oryginalnego miodu, można znaleźć wiele preparatów z nim składzie!

To np. syropy, cukierki, herbatki, olejki czy spraye doustne. Znajdziemy go w produktach spożywczych oraz suplementach diety. I nie tylko! Manuka jest też częstym składnikiem kremów, maseczek, maści, czyli preparatów do pielęgnacji skóry.

Przeciwwskazania

Miód Manuka jest bezpieczny dla większości osób. Jak w przypadku podobnych substancji o potencjalnym działaniu leczniczym, istnieją jednak przeciwwskazania do stosowania tego produktu spożywczego.

Powinni na niego uważać alergicy, osoby cierpiące na cukrzycę i choroby nowotworowe, podlegające stałemu leczeniu farmakologicznemu czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie powinno się go podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Warto pamiętać, że jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa użycia miodu Manuka, powinniśmy zasięgnąć opinii lekarskiej.

Zdrowy styl życia i odżywiania

Najważniejsze są zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy styl życia. Miód Manuka może być jednak świetnym uzupełnieniem normalnej diety. To ciekawy środek spożywczy, który zawiera substancje wspomagające organizm.

Miód Manuka może być więc dodatkiem do zbilansowanej diety. To produkt bogaty w składniki odżywcze i prozdrowotne. Wystarczy dodać go do herbaty, jogurtu czy zdrowego deseru. Może być np. dobrym zamiennikiem cukru.

To produkt oryginalny i wyjątkowy. Warto więc rozważyć jego stosowanie. Na koniec, trzeba dodać, że najlepiej sięgać po sprawdzone miody, z certyfikatem, który potwierdzi ich skład oraz naturalność. Szukać ich można w aptekach, sklepach zielarskich czy internetowych. Prawdziwe miody Manuka znaleźć można na stronie https://hecadi.pl.

Miody Manuka

Pexels

*artykuł sponsorowany, autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels

 **Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej. W przypadku szerszego zainteresowania tematem – najlepiej skonsultować się z ekspertem.

Komentarze

  1. Magdalena

    kiedyś regularnie go jadłam, wrócę do tego!

    • @dministrator

      Super. 🙂

  2. Wioleta Sadowska

    Ja akurat nie przepadam za smakiem miodu.

    • @dministrator

      Miody mają bardzo różne smaki, może nie trafiłaś jeszcze na odpowiedni… 😉

  3. Jardian

    Ja uwielbiam miód pod każdą postacią, znam nawet pszczelarzy 🙂 .

    • @dministrator

      Super! 🙂

  4. Patrycja Reszko

    Bardzo apetyczne fotografie!

    • @dministrator

      🙂

  5. L

    Ja raczej żadnego rodzaju miodu nie spożywam, nie lubię, chociaż właściwości ma świetne.

    • @dministrator

      Miody są tak różne i jest tak ogromny wybór… Może nie trafiłaś jeszcze na produkt dla siebie? 😉

  6. Kathy Leonia

    czasem słodzę wodę miodem:)

    • @dministrator

      Super. 🙂

  7. Karolina

    Zdecydowanie warto korzystać z takich naturalnych zdrowotnych rzeczy na odporność 🙂

    • @dministrator

      To prawda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>