Naleśniki z mąki orkiszowej są smaczne i pełne wartości odżywczych. Mogą być pysznym śniadaniem, obiadem lub sycącym deserem. Dobre naleśniki można zrobić nie tylko ze zwykłej, białej mąki! Przepis poniżej. PS Bez nadmiaru cukru!
To proste, apetyczne i smaczne danie. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych naleśników! Brzmi dobrze? Co powiecie na naleśniki orkiszowe na mleku roślinnym?
Spis treści:
Naleśniki orkiszowe
Orkisz jest świetną alternatywą dla zwykłej pszenicy. Zalicza się do produktów typu superfoods. Mąka orkiszowa posiada wysoką wartość odżywczą, sporo aminokwasów, błonnika i zdrowych tłuszczów. To ciekawa alternatywa dla mąki pszennej. Jest o wiele bogatsza w makro- i mikroelementy.
Naleśniki z mąki orkiszowej to nieco zdrowsza wersja popularnego dania. Łącząc je z odpowiednimi składnikami można stworzyć pyszny, pełnowartościowy posiłek! Przepis jest prosty, a naleśniki wychodzą rumiane i elastyczne. Zainteresowani?
Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej (na pół słodko)
Składniki
1 i ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 2 jajka, 1 i ½ szklanki mleka roślinnego (np. napój migdałowy bez cukru), 1 szczypta soli, 1-2 łyżki oleju roślinnego. Dodatki: świeże owoce (np. banan, borówki, truskawki, pestki granatu), pokruszone orzechy (np. włoskie, migdały, nerkowce), jogurt (np. naturalny, grecki, skyr waniliowy lub produkt roślinny), dżem bez cukru (lub np. syrop z agawy czy daktylowy albo miód)
Przygotowanie
W misce wymieszać suche składniki – mąkę i sól. W osobnym naczyniu wymieszać dobrze mokre składniki: jajka oraz mleko. Połączyć wszystko. Mieszać, aż masa będzie gładka. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać nieco oleju. Wylewać porcję ciasta i formować okrągłe naleśniki. Smażyć kilka minut, aż będą rumiane. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. owocami, skyrem, orzechami, dobrej jakości dżemem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dolać do niego nieco mleka. Warto zrobić też naleśniki orkiszowe wytrawne, na słono (np. ze szpinakiem i mozarellą).
Smacznego!
Lubicie naleśniki orkiszowe? Dajcie znać w komentarzach!
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, Instagram
Jogurtowy deser z granolą i granatem: pomysł na drugie śniadanie
Orkiszowych jeszcze nie jadłem, ale Twój post aż się prosi, abym spróbował 🙂 .
Spróbuj koniecznie. Orkisz jest bardzo zdrowy! I warto mieć mąkę orkiszową w kuchni.
Takie danie lubi zdecydowanie każdy 🙂
🙂
Naleśniki to ja jem w każdej postaci. Pychota.
Fajnie. 🙂
Nigdy nie używałam mąki orkiszowej, ale naleśniki z tej mąki wyglądają pysznie 🙂
Polecam, mąka orkiszowa jest pyszna i zdrowa. 🙂
Naleśniki robię często i na różne sposoby!
Super, na pewno warto wypróbować różne mąki, nie tylko białą. 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie, a do tego są zdrowe i pożywne.
U mnie często mąż robi naleśniki z mąki żytniej razowej.
Świetnie. Też wykorzystuję mąkę żytnią w kuchni. 🙂
Chyba orkiszowych jeszcze nie robiłam, jedynie na mące ryżowej. Przepis do zapamiętania i wypróbowania 🙂
Polecam.
Często przygotowujemy naleśniki
To danie, które można zrobić na wiele sposób i także w nieco zdrowszych wersjach niż tradycyjne. 🙂
Nigdy nie jadłam takich naleśników, ale kusisz, oj kusisz 🙂
Szczerze polecam!
Nie jadłam nigdy z inną mąką, chociaż naleśniki kocham na różne sposoby 😀
loveonthebrainbykinga.wordpress.com
Warto spróbować. 🙂
Lubimy każde naleśniki, a te wyglądają baaardzo smakowicie 🙂
🙂
Przydatne, dziękuję 👍