Ciasto z truskawkami: 2 proste przepisy

Ciasto z truskawkami: 2 proste przepisy
03 lipca 2021

Latem na polskich stołach króluje ciasto z truskawkami. Idealne do kawy, herbaty, lodów. Na weekend, spotkanie ze znajomymi, imprezę rodzinną… Poniżej znajdziecie dwie propozycje na łatwe, szybkie ciasta. Idealne dla tych, którzy nie lubią zbyt skomplikowanych przepisów. Pyszne, delikatne, w sam raz na sezon wakacyjny. Pierwsze to ciasto z truskawkami na oleju. Drugie – błyskawiczny tort bez pieczenia, udekorowany owocami lata.

Gdy czasu brak albo mamy ochotę na coś słodkiego, lecz nieskomplikowanego, warto skorzystać z przepisów na łatwe, sprawdzone ciasta. Zawsze wychodzą, są smaczne i lubiane. Które ciasto z truskawkami wybieracie? Poniżej dwa łatwe przepisy.


Ciekawostki i cytaty o truskawkach


Ciasto z truskawkami na oleju

Proste, puszyste, lekkie. W sam raz na sezon truskawkowy. To ciasto wyjdzie każdemu. Placek z truskawkami nie jest skomplikowany i wypełnia dom smakowitym zapachem. Można go podawać z lodami, świeżymi truskawkami lub innymi owocami lata.

lekkie ciasto z truskawkami

archiwum prywatne

Składniki: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego,  ½ szklanki oleju roślinnego, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ kg truskawek, cukier puder

Przygotowanie: Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Truskawki pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy około 25 cm (lub inną formę). Jajka wbić do miski, miksując dodać powoli cukry. Ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, aż do powstania jasnego, puszystego kremu. Później do tej masy stopniowo, cienką strużką dodawać olej. Cały czas miksować, jeszcze przed około 5 minut. Przygotować osobną miskę. Do naczynia wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Do kremu powoli, stopniowo, na raty, wsypywać suche składniki. Cały czas miksować. Gdy wszystkie składniki będą dobrze zmieszane, można wyłożyć ciasto do tortownicy (wcześniej np. posmarowanej masłem i posypanej mąką/ bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch masy wyłożyć truskawkami (wcześniej oprószone mąką) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut, do zrumienienia. Co jakiś czas sprawdzać, np. suchym patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, odstawić na kwadrans, a później dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.

Tort z truskawkami i mascarpone

Błyskawiczne ciasto, bez pieczenia. Doskonałe, gdy brakuje czasu, sił lub nagle zapowiedzą się goście. Ten tort z letnimi owocami to świetna alternatywa dla deserów z piekarnika.

Tort z gotowych spodów z mascarpone

archiwum prywatne

Składniki:  ½ kg truskawek, gotowy spód tortowy (biszkoptowy, 3 warstwowy), 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 30%/ 36%, cukier puder

Przygotowanie: Truskawki przebrać, oczyścić, pokroić na kawałki lub plasterki. Przygotować masę śmietankowo-serową. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać serek mascarpone i cukier puder. Delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na spodach biszkoptowych. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję kremu i udekorować ją owocami. Zamiast truskawek lub prócz nich – można dodać np. borówki czy maliny. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego! Zainteresowanych zapraszam do działu Styl życia, gdzie można znaleźć także przepisy na inne, proste desery.

ciasto truskawkowe

Pexels

PS Lubicie ciasta z truskawkami? Jakie najczęściej goszczą na Waszych stołach?

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels i archiwum prywatne


Szybkie ciasta bez pieczenia – 2 smakowite przepisy


 

Komentarze

  1. Jardian

    Goszczą, goszczą na stole. Ale teraz w wersji “kupnej”. Pamiętam – znów przypomniałaś mi czasy dzieciństwa, gdy gościły w każdą sobotę i niedziele. Ale to było bardzo dawno. Powyższy post bardzo apetyczny. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • @dministrator

      U mnie czasem pojawiają się w wersji domowej, nie często, ale jednak. 🙂

  2. Monika Olga

    Najprostsze przepisy są najlepsze 🙂

    • @dministrator

      Coś w tym jest. 🙂

  3. Taki jest świat

    Aż ślinka leci 🙂

    • @dministrator

      🙂

    • @dministrator

      Polecam przepisy. 🙂

  4. Cyrysia

    Mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast, ale mimo to zaryzykuję i przetestuję powyższy przepis. A nuż się uda 🙂

    • @dministrator

      W razie czego: polecam ten drugi, z gotowych spodów. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up