Aromatyczne, smakowite, chrupiące lub miękkie… Ciastka owsiane to słodka klasyka. Najlepsze są domowe! Robi się je błyskawicznie. Mogą być zdrową przekąską, dodatkiem do kawy lub herbaty albo poobiednim deserem. Tu znajdziecie szybki i prosty przepis na ciasteczka owsiane w wersji fit! A na dodatek – garść apetycznych ciekawostek.
Ciasteczka na bazie płatków owsianych zawierają witaminy, błonnik oraz dobre kwasy tłuszczowe. Może to być zdrowe i pyszne rozwiązanie, gdy najdzie nas ochota na „coś słodkiego”. Warto jednak zwrócić uwagę na ich skład.
Spis treści:
Czy ciasteczka owsiane są zdrowe?
Ciasteczka owsiane po raz pierwszy zostały przygotowane podobno w średniowiecznej Szkocji. Bardzo popularne są w Stanach Zjednoczonych. Ich główny składnik – to samo zdrowie. Płatki owsiane mają liczne zalety! Pozytywnie wpływają na cały organizm.
Zazwyczaj ciasteczka te zawierają też m.in. mąkę, cukier, jajka i przyprawy. Czasem są wzbogacone o miód, rodzynki, żurawinę, czekoladę czy inne dodatki. Powszechnie zalicza się je do „zdrowej żywności”. Warto jednak pamiętać, że w klasycznej wersji zawierają sporo cukru, tłuszczu i kalorii.
Można oczywiście sobie od czasu do czasu na nie pozwolić. Jednak osoby dbające o linię czy zmagające się z chorobami dietozależnymi – muszą uważać nawet na takie „zdrowe słodkości”. Na szczęście istnieją liczne wersje tych łakoci!
Nie trzeba wiele. Wystarczy zamienić mąkę białą na pełnoziarnistą. Cukier można zastąpić erytrolem, ksylolitem, suszonymi owocami lub po prostu: zmniejszyć jego ilość. Dobrze jest też dodać nasiona i orzechy, dobrej jakości gorzką czekoladę czy cynamon.
Poniżej przepis na ciastka z dodatkiem banana i bez cukru. Idealne do szkoły, pracy czy na weekend!
Wyświetl ten post na Instagramie
Fit ciastka owsiane z bananem
Szybkie. Sycące. Zdrowe. To ciasteczka bez cukru, mąki, jajek. Robi się je błyskawicznie, ze składników które zazwyczaj prawie każdy ma w domu.
Składniki
1 banan, ½ szklanki płatków owsianych (górskich), garść pokruszonych orzechów, ¼ szklanki wiórków kokosowych, ¼ szklanki słonecznika łuskanego, szczypta siemienia lnianego, garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
W misce rozgnieść banana za pomocą widelca. Dodać płatki i resztę składników. Wszystko wymieszać, a następnie uformować dłońmi ciasteczka. Wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu).
Smacznego!
To idealna ciastka na słodką chwilę przerwy czy weekendowe przyjemności. Więcej przepisów w dziale Styl życia.
autor: Urocznica, źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, zywiebie.medonet.pl, zdjęcia: Pexels
Wyglądają smakowicie, szkoda , że ja ostatnio muszę uważać na cukier. Ale jeśli – cukru da się ominąć to .. czemu by nie? . Gubią mnie m . in. słodkie jogurty. Ale tak czasem wieczorem coś ciągnie, że … 😉 . Pozdrowienia 🙂 .
Polecam, tu cukier jest tylko w suszonej żurawinie i bananie. 🙂
Muszę pokazać ten przepis mojej siostrze.
🙂
Często robię ciasteczka owsiane, tyle że w wersji bardziej kalorycznej. U mnie w domu są one bardzo lubiane. Takiej wersji, jaką tu podajesz, nie znałam. 🙂
U mnie też są bardzo lubiane. 🙂
domowe ciastka zawsze najlepsze, a brak białego cukru jest dodatkowym atutem.
Dokładnie! 🙂
Super przepis, muszę spróbować…
Polecam. 🙂
Takie ciasteczka są przepyszne
Też tak uważam. 🙂
Witaj ! Już bardzo się cieszę, że mogę Cię poznawać przez bloga ! Widzę, że jest tu mnóstwo interesujących mnie treści. Jeśli chodzi o ciasteczka to przepis notuję natychmiast, ponieważ takiej wersji dotąd nie znałam. Chętnie wypróbuję ! Pozdrawiam serdecznie ! Do następnego napisania :)))
Hej. Miło mi. Baw się tutaj dobrze. 🙂
Fantastycznie prosty przepis a efekt niesamowity!
Wszystko co jest potrzebne mam,więc ciasteczka upiekę na pewno.
Pozdrawiam:)
Super. 🙂