Przepis na grzanki z figami – smak końca lata

Przepis na grzanki z figami – smak końca lata

Koniec lata i początek jesieni to idealny czas na kolorowe, sycące oraz smaczne potrawy. Co powiecie na kanapki na ciepło? Może grzanki z figami? Dobre na śniadanie lub kolację. Idealne na czas babiego lata! Chrupiące, delikatne, słodkie, ale z wytrawną nutką… Przywołują miłe wspomnienia i skojarzenia. Zapraszam na przepis!

Figi są smaczne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się solo, ale też w różnych daniach. Grzanki z figami to zaś idealny pomysł na sezonową potrawę! Smakowite danie na wrześniowe poranki lub wieczory.

Przepis na grzanki z figami – smak końca lata

fot. archiwum prywatne

Grzanki z figami: przepis

Takie kanapki na ciepło są szybkie, proste i apetyczne. Zdrowe! A do tego oryginalne oraz efektowne. Czego chcieć więcej?

Składniki

2 kromki chleba żytniego na zakwasie, serek śmietankowy, garść rukoli, 2 figi, garść migdałów, pół łyżeczki syropu z agawy (lub miodu), ulubione przyprawy (np. tymianek, pietruszka, pieprz, czarnuszka), odrobina masła

Przygotowanie

Chleb zrumienić na patelni z odrobiną masła. Figi i rukolę dokładnie umyć. Owoce pokroić. Posmarować grzanki serkiem. Posypać przyprawami. Ułożyć na kanapkach rukolę i figi. Posypać wszystko pokruszonymi migdałami i szczyptą czarnuszki. Polać syropem.

Kanapki z figami

fot. Pexels

Pomysł na kanapki z figami: inne

Inne pomysły na kanapki z figami? Oto kilka propozycji! Kanapki z figą, ricottą, orzeszkami pinii. Coś jeszcze innego? Kanapki z figami, serem pleśniowym, rukolą, orzechami włoskimi i miodem. Kolejny pomysł? Kanapki z twarożkiem, miodem (lub syropem z agawy albo klonowym) i figami. Następna propozycja? Kanapki z figą, gruszką, serkiem śmietankowym, szynką parmeńską i przyprawami.

Dla każdego coś dobrego! Te owoce świetnie komponują się z różnymi serami, orzechami, miodem i syropami. Doskonale pasują zarówno do białego, jak też pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa. Można z nimi zrobić wiele smacznych wariacji na temat kanapek.

Sezon na figi

fot. Pexels

Sezon na figi: trzeba korzystać

Sezon na figi trwa od późnego lata do wczesnej jesieni. Owoce te są słodkie i soczyste. Nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak też po przetworzeniu. Zaliczane są do bakalii.

To skarbnica wartości odżywczych! Figi cechują się wysoką zawartością witamin, związków mineralnych i błonnika. Mają jednak sporo cukrów, więc należy je spożywać z rozwagą.

Co ciekawe, od wieków wykorzystuje się te owoce w medycynie naturalnej. Uważa się, że pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Wspierają też serce i wzrok. Wzmacniają zęby i kości. Obniżają ciśnienie. Łagodzą stres i poprawiają pamięć. Uważa się, że pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy.

Jak widać, figi mają wiele zalet. Warto z tego skorzystać i włączyć je do swojej zdrowej, zbilansowanej diety. Smacznego!

Sezon na figi

fot. Pexels

autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne


Zupa z dyni: przepis na jesienny przysmak


 

Komentarze

  1. Jardian

    Fig chyba nigdy nie jadłem ;-). A przepis kusi 🙂 .

    • @dministrator

      Zachęcam do wykorzystania przepisu! 🙂

  2. Wioleta Sadowska

    Nie jadłam jeszcze takich grzanek. Jestem za.

    • @dministrator

      Super. 🙂

  3. Pani Ogrodowa

    Wyglądają cudownie, a ja jestem fanką grzanek wszelakich 🙂

    • @dministrator

      Świetnie. 🙂

  4. Monika-Smakołyki na diecie

    Doskonałe grzanki. Właśnie dziś w sklepie widziałam figi i zastanawiałam się do czego użyć i taki pomysł jest świetny!

    • @dministrator

      Smacznego!

  5. Anonimowa A.

    Te grzanki brzmią jak poezja, muszę spróbować 😀
    PS: Napisałam maila 🙂

    • @dministrator

      🙂

  6. Kasia Futka

    Przepyszne 🧡🧡 Uwielbiam figi i dania z ich wykorzystaniem 🥰

    • @dministrator

      Ja też! 🙂

  7. Asia czytasia

    Do tej pory jadłam tylko suszone figi

    • @dministrator

      Polecam świeże, warto skorzystać z sezonu na te owoce.

  8. Ismena

    Witaj późnym latem
    Uwielbiam grzanki. A takich jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam snującymi się nitkami babiego lata

    szimena.blogspot.com

    • @dministrator

      Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

  9. Izabela Wyszomirska

    Smakowitości 😋

    • @dministrator

      😉

  10. Cyrysia

    Grzanki z figami nigdy nie jadłam, ale bardzo ciekawi mnie smak tego połączenia.

  11. Monika

    Takich grzanek jeszcze nie jadłam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>