Koniec lata i początek jesieni to idealny czas na kolorowe, sycące oraz smaczne potrawy. Co powiecie na kanapki na ciepło? Może grzanki z figami? Dobre na śniadanie lub kolację. Idealne na czas babiego lata! Chrupiące, delikatne, słodkie, ale z wytrawną nutką… Przywołują miłe wspomnienia i skojarzenia. Zapraszam na przepis!
Figi są smaczne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się solo, ale też w różnych daniach. Grzanki z figami to zaś idealny pomysł na sezonową potrawę! Smakowite danie na wrześniowe poranki lub wieczory.
Spis treści:
Grzanki z figami: przepis
Takie kanapki na ciepło są szybkie, proste i apetyczne. Zdrowe! A do tego oryginalne oraz efektowne. Czego chcieć więcej?
Składniki
2 kromki chleba żytniego na zakwasie, serek śmietankowy, garść rukoli, 2 figi, garść migdałów, pół łyżeczki syropu z agawy (lub miodu), ulubione przyprawy (np. tymianek, pietruszka, pieprz, czarnuszka), odrobina masła
Przygotowanie
Chleb zrumienić na patelni z odrobiną masła. Figi i rukolę dokładnie umyć. Owoce pokroić. Posmarować grzanki serkiem. Posypać przyprawami. Ułożyć na kanapkach rukolę i figi. Posypać wszystko pokruszonymi migdałami i szczyptą czarnuszki. Polać syropem.
Pomysł na kanapki z figami: inne
Inne pomysły na kanapki z figami? Oto kilka propozycji! Kanapki z figą, ricottą, orzeszkami pinii. Coś jeszcze innego? Kanapki z figami, serem pleśniowym, rukolą, orzechami włoskimi i miodem. Kolejny pomysł? Kanapki z twarożkiem, miodem (lub syropem z agawy albo klonowym) i figami. Następna propozycja? Kanapki z figą, gruszką, serkiem śmietankowym, szynką parmeńską i przyprawami.
Dla każdego coś dobrego! Te owoce świetnie komponują się z różnymi serami, orzechami, miodem i syropami. Doskonale pasują zarówno do białego, jak też pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa. Można z nimi zrobić wiele smacznych wariacji na temat kanapek.
Sezon na figi: trzeba korzystać
Sezon na figi trwa od późnego lata do wczesnej jesieni. Owoce te są słodkie i soczyste. Nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak też po przetworzeniu. Zaliczane są do bakalii.
To skarbnica wartości odżywczych! Figi cechują się wysoką zawartością witamin, związków mineralnych i błonnika. Mają jednak sporo cukrów, więc należy je spożywać z rozwagą.
Co ciekawe, od wieków wykorzystuje się te owoce w medycynie naturalnej. Uważa się, że pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Wspierają też serce i wzrok. Wzmacniają zęby i kości. Obniżają ciśnienie. Łagodzą stres i poprawiają pamięć. Uważa się, że pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy.
Jak widać, figi mają wiele zalet. Warto z tego skorzystać i włączyć je do swojej zdrowej, zbilansowanej diety. Smacznego!
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne
Zupa z dyni: przepis na jesienny przysmak
Fig chyba nigdy nie jadłem ;-). A przepis kusi 🙂 .
Zachęcam do wykorzystania przepisu! 🙂
Nie jadłam jeszcze takich grzanek. Jestem za.
Super. 🙂
Wyglądają cudownie, a ja jestem fanką grzanek wszelakich 🙂
Świetnie. 🙂
Doskonałe grzanki. Właśnie dziś w sklepie widziałam figi i zastanawiałam się do czego użyć i taki pomysł jest świetny!
Smacznego!
Te grzanki brzmią jak poezja, muszę spróbować 😀
PS: Napisałam maila 🙂
🙂
Przepyszne 🧡🧡 Uwielbiam figi i dania z ich wykorzystaniem 🥰
Ja też! 🙂
Do tej pory jadłam tylko suszone figi
Polecam świeże, warto skorzystać z sezonu na te owoce.
Witaj późnym latem
Uwielbiam grzanki. A takich jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam snującymi się nitkami babiego lata
szimena.blogspot.com
Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Smakowitości 😋
😉
Grzanki z figami nigdy nie jadłam, ale bardzo ciekawi mnie smak tego połączenia.
Takich grzanek jeszcze nie jadłam! 🙂