Adaptogeny to rośliny i grzyby, które od wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Wykazują wiele korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Co dokładnie w sobie kryją? Jak je stosować? Czy sprawdzą się w codziennym menu? Książka Melissy Petitto to ciekawy przegląd adaptogenów oraz szereg propozycji ich zastosowania. Zapraszam na recenzję!
Rokitnik zwyczajny, żeń-szeń, pyłek sosnowy, bez czarny, pokrzywa, proszek kakaowy, chlorella, cynamon… Melissa Petitto (certyfikowana dietetyczka) przekonuje, że warto włączyć adaptogeny do swoich praktyk prozdrowotnych. Dlaczego?
Lecznicza moc natury
Adaptogeny to budzące coraz więcej zainteresowania nietoksyczne rośliny oraz grzyby, charakteryzujące się wyjątkowym wpływem na ludzkie ciało i umysł. Niwelują skutki stresu, a także wspomagają przystosowanie się organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych. Nie są one magicznym lekiem na wszelkie dolegliwości, ale mogą być dobrym wsparciem dla ciała i umysłu!
Pozytywnie wpływają na kondycję fizyczną oraz psychiczną. Mówi się, że wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Wzmacniają odporność, dodają energii, poprawiają pamięć oraz zdolności intelektualne. Poza tym, minimalizują zmęczenie, przywracają harmonię, równoważą nastroje. Mogą też zmniejszać apetyt na cukier, węglowodany oraz przetworzoną żywność.
Zielony przegląd
Mówi się, że po adaptogeny warto sięgać przede wszystkim w okresie zwiększonego narażenia na stres czy zmęczenie. Na rynku dostępne są m.in. w postaci suplementów diety, herbat, naparów czy nalewek. Ogólnie uważane są za bezpieczne, jednak przed ich stosowaniem warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujemy leki lub mamy jakiekolwiek schorzenia!
Ich barwny świat można poznać właśnie dzięki książce „Adaptogeny” Melissy Petitto. To ciekawy przewodnik przedstawiający ponad 50 najpopularniejszych roślin (i grzybów) leczniczych, które wspierają odporność, redukują stres czy poprawiają zdolności intelektualne. Historia, korzyści, dawkowanie, bezpieczeństwo… O tym można przeczytać w książce.
Dodatkowo, publikacja zawiera apetyczne, bogate w składniki odżywcze przepisy! To całe mnóstwo propozycji na to, jak bezpieczne oraz twórczo włączyć adaptogeny do codziennego jadłospisu. W książce można znaleźć prozdrowotne przepisy na napoje, zupy, sosy i desery.
Smakowite zdrowie
„Bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy natury, która poprowadzi nas ku zrównoważeniu zwiększonych wymagań, jakie narzuca nam szybko zmieniający się świat”: napisał w przedmowie do książki doktor naturopatii Luc Maes. Coś w tym jest.
Jeśli interesujecie się medycyną naturalną, sięgnijcie po „Adaptogeny”. Publikacja jest ciekawa, wartościowa, przydatna. Na koniec warto dodać, że książka jest ładnie, starannie wydana i ma bogatą szatę graficzną. Może sprawdzić się jako prezent dla osoby zainteresowanej tematyką zdrowotną.
Tytuł: „Adaptogeny”
Autor: Melissa Petitto
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2023
*współpraca reklamowa (barterowa)
PS Stosujecie adaptogeny? Dajcie znać w komentarzach! Zapraszam też na Instagram.
autor: Urocznica, zdjęcia: mat. prasowe wyd., Pexels
Recenzja: „Kuchnia na odporność” Toby Amidor
Książka zawiera w sobie na pewno wiele ciekawostek. Będę miała ją na uwadze.
🙂
To musi być bardzo ciekawa pozycja…
Polecam.
Nazwę gdzieś już słyszałam, ale szerzej nic nie wiem na ten temat.. jednakże z wymienionych przez Ciebie adaptogenów bardzo często stosuję cynamon.
Super. 🙂
Też na uwadze będę mieć, kiedyś Urocznico – nie pamiętam gdzie, ale natrafiłem na artykuł o adaptogenach właśnie. Pozdrawiam czwartkowo , po zabieganym poranku 😉 .
Zachęcam do lektury. 🙂
Książka zdecydowanie dla mnie. Interesuję się tą tematyką. Zapisuję sobie tytuł 🙂
Super. 🙂
Książka zdecydowanie dla mnie. Interesuję się tą tematyką. Zapisuję sobie tytuł 🙂
Brzmi ciekawie ta książka, będę ją miała na uwadze 🙂
Polecam. 🙂