Apetyczne, aromatyczne, idealne na jesienny deser. To prawdziwa gratka dla podniebienia w chłodniejsze dni! Można je podawać z różnymi dodatkami, zrobić w wersji klasycznej lub nowoczesnej. Jeśli lubicie jesienne słodkości, koniecznie zróbcie gofry dyniowe! Oto przepis na deser bez białego cukru i z mąką orkiszową.
Gofry uwielbiają dzieci oraz dorośli. Chętnie jemy je w wersji tradycyjnej, ale dobrze smakują też w różnych fit odsłonach. Co powiecie na gofry na bazie purée z upieczonej dyni?
Spis treści:
Dlaczego warto spróbować gofrów dyniowych?
- Smak jesieni: dynia nadaje gofrom wyjątkowego, lekko słodkiego smaku i pięknego, pomarańczowego koloru, który kojarzy się z ciepłymi, jesiennymi dniami.
- Zdrowe składniki: odpowiednie składniki i dodatki sprawiają, że gofry dyniowe to nie tylko smaczna, ale także zdrowa przekąska.
- Wiele możliwości: gofry dyniowe można podawać na słodko z owocami, lodami, syropem klonowym, jogurtem, ale też na wytrawnie z dodatkiem szynki, sera i warzyw!
Przepis na pyszne gofry dyniowe
- Składniki (na 6-8 sztuk): 300 ml mleka (może być krowie lub roślinne), 150 g purée z dyni*, 60 g rozpuszczonego masła, 220 g mąki orkiszowej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka olejku waniliowego do ciasta (dla aromatu), 2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu), szczypta kurkumy, szczypta soli
- Przygotowanie: przesiej mąkę. W misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, kurkumę. Dodaj wymieszane składniki mokre. Jajka, mleko, purée z dyni, syrop, roztopione i przestudzone masło, olejek. Zmiksuj wszystko na najmniejszych obrotach miksera. Nagrzej gofrownicę. Rozsmaruj ciasto na powierzchni płyt. Smaż około 10 minut, do zrumienienie gofrów. Gotowe przełóż na kratkę kuchenną, by odparowały i stały się chrupiące. Jeszcze ciepłe podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z jogurtem greckim, konfiturą, owocami sezonowymi. Można je też posypać pokruszonymi orzechami lub zdrowymi nasionami.
*Purée z dyni to mus z pieczonej dyni. Najpierw należy upiec pokrojoną na kawałki dynię (50 minut, 120 stopni), a następnie ją zmiksować na purée za pomocą blendera. Po pieczeniu znacznie łatwiej jest obrać dynię, oddzielić miąższ od zewnętrznej warstwy warzywa. A taki mus będzie aromatyczny, intensywny w smaku! Do purée świetnie sprawdzi się dynia hokkaido. Mus można przygotować też bez piekarnika. Wtedy wystarczy dynię obrać, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości i zblendować. Gotowe purée z dyni można przechowywać kilka dni w lodówce. Przyda się do wielu jesiennych dań.
Smacznego!
Robiliście kiedyś gofry z dyni? Macie swojej ulubione dodatki do takich przysmaków? Chcecie poznać więcej przepisów na dania z dyni? Dajcie znać w komentarzach. Więcej przepisów w dziale „Styl życia”.
autor: Urocznica, zdjęcia: Pexels, archiwum prywatne
Recenzja: „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”
Jakie pyszności 🙂 w takiej chwili żałuję, że nie mam gofrownicy 🙂
Może warto kupić formę do gofrów, która nadaje się do użytku w piekarniku? 🙂
Uwielbiam gofry, ale z purée z dyni jeszcze nie próbowałam 🙂
Koniecznie spróbuj, smak jesieni. 🙂
Uwielbiam gofry! Dyniowe też już robiłam, są bardzo smaczne 🙂
Udanego weekendu 🥰
Super, miłego. 🙂
Ależ mi smaka narobiłaś . Pyszności
Polecam! 🙂
Muszę w końcu kupić gofrownicę…
Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu ^^
Warto! 🙂
Ojej! Muszę być przepyszne, zjadłabym!
Polecam.
Ojoj coś wspaniałego. Kradnę przepis, dynie mam w ogrodzie 😉
Super! 🙂