Sok z pomidorów ma właściwości korzystnie wpływające na odporność, dlatego warto go pić przez cały rok, a szczególnie w okresie nasilonych infekcji. Bogactwo witamin i soli mineralnych, które znajdują się w świeżych i przetworzonych pomidorach, uzupełnia ewentualne niedobory organizmu. Czy wiesz, że sok pomidorowy jest zdrowszy niż świeże pomidory?
Spis treści:
Zdrowe soki o niskiej kaloryczności
Terapia sokami zdobywa coraz więcej zwolenników, a urządzenia do tłoczenia i wyciskania owoców oraz warzyw zajmują ważne miejsce w naszych kuchniach. To dobry pomysł, aby zamiast tostera, czy frytkownicy zaprzyjaźnić się np. z wyciskarką i zacząć dzień od szklaneczki lekkostrawnego napoju pełnego witamin oraz soli mineralnych. Z pomidorów uzyskuje się jeden z najzdrowszych soków warzywnych, a surowiec przez cały rok znajdziemy w sklepach w stosunkowo przystępnej cenie. Sok z pomidorów właściwości zdrowotnych ma ogrom, a przy tym wyróżnia się bardzo niską kalorycznością (100 g soku z pomidorów to tylko 17 kcal) i może być spożywany nawet codzienne choćby dla minerałów, które się w nim znajdują:
- potas – zapewnia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej,
- fosfor – odgrywa ważną rolę w pracy serca,
- magnez – katalizator przemian białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych,
- wapń – odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi i prawidłowe działanie układu nerwowego,
- cynk – m.in. bierze udział w procesie powstawania plemników,
- miedź – wraz z żelazem umożliwia tworzenie czerwonych krwinek, a także przyczynia się do wchłaniania żelaza,
- żelazo – to pierwiastek, który wchodzi w skład wielu białek i enzymów m.in. hemoglobiny, wspiera układ odpornościowy i nerwowy.
Żelazo – oręż do walki z infekcjami
Dostarczenie odpowiedniej dawki żelaza wraz z pożywieniem jest bardzo ważne, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć tego pierwiastka samodzielnie. Komponując posiłki, pamiętajmy, że produkty bogate w żelazo powinny znaleźć się codziennej na talerzu. Nie tylko czerwone mięso, wątróbka czy kaszanka dostarcza żelazo, ale również zielone warzywa, natka pietruszki, świeże kiełki i sok z pomidorów, który jest bogaty w wiele składników odżywczych istotnych dla budowania odporności. Niedobór żelaza w organizmie może skutkować przykrymi objawami, które z kolei prowadzą do schorzeń. Przede wszystkim zimą i w okresie przednówka zwrócić trzeba uwagę na swój jadłospis i wzbogacić go choćby o porcję świeżych warzyw liściastych lub soku.
Dieta na refluks i inne problemy zdrowotne
Warto sięgać również po butelkowany sok pomidorowy lub passatę czy przeciery, ponieważ zawierają one więcej dobroczynnego likopenu niż świeże pomidory. Likopen znajdziemy także w owocach (papaja, grejpfruty), ale w mniejszych ilościach. Sposób odżywiania bez wątpienia wpływa na nasze zdrowie. Wystarczy spojrzeć np. na powiązanie dieta a refluks, budowanie odporności, sposoby jak zapobiec żylakom, czy profilaktykę osteoporozy. Likopen zawarty w pomidorach chroni również układ kostny, dlatego sok z pomidorów poleca się m.in. kobietom narażonym na zrzeszotowienie kości w starszym wieku.
*materiał reklamowy partnera, zdjęcia: Pexels
**Blog ma charakter wyłącznie hobbystyczny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, należy skonsultować się z ekspertem.
Nie wiedziałam, że sok z pomidorów jest taki zdrowy!
Ale o ile pomidory jeszcze przełknę, tak bardzo nie lubię z nich soku 🙁
Schłodzony, dobrze przyprawiony i wzbogacony o dodatki jest wg mnie całkiem smaczny. 🙂
Nie dla mnie. Toleruję pomidora jedynie na kanapce.
Każdy ma inne smaki.
ja uwielbiam pomidory w każdej postaci, ale nie wiedziałam,że sok jest zdrowszy niż same pomidory…
Soki piję tylko z owoców, nie wyobrażam sobie picia tych warzywnych. Warzywa wolę na kanapce albo w postaci sałatek.
Każdy ma inne preferencje kulinarne. 😉
Świetny post. Bardzo lubię pomidory, ale niestety za sokami z nich nie przepadam 😉
🙂
Pamiętam, że miałam taką fazę raz na sok pomidorowy. Piłam go ciągle, ale nie pamiętam, by to kiedyś wróciło…
Tak czasami jest. 🙂