
Przerwa na kawę? Co powiecie na małe co nieco? Cannolo w roli głównej. Ten smakołyk zyskuje u nas na popularności, a jakiś czas temu serwis CNN uznał go za jeden z najlepszych deserów na świecie. Brzmi apetycznie? W tym artykule znajdziecie nieco włoskiego klimatu i słodkich ciekawostek.
Cannolo to symbol Sycylii, przypominający o jej bogatej historii. Mówi się, że łączy wpływy kuchni włoskiej i arabskiej, a także ma w sobie nutę zmysłowości.

Pexels
Spis treści:
Sycylijski skarb jest pełen smaku i historii
Cannolo (l.m. cannoli) to deser sycylijski. Rurka z chrupiącego ciasta nadzianego kremem z sera ricotta. Deser może być dodatkowo wzbogacony, np. cukrem pudrem, czekoladą, kandyzowanymi owocami czy posiekanymi orzechami. Przypomina wyglądem nieco naszą rurkę z kremem, a smak ciasta kojarzy się z faworkami.
Deser występuje w różnych rozmiarach i wariacjach. Kruche ciasto rurki, kremowe nadzienie. Podstawa pozostaje niezmienna.
Nazwa słodkości pochodzi od włoskiego słowa „canna”, kojarzonego z trzciną, rurką. Pochodzenie cannoli owiane jest nutką tajemnicy.

Pexels
Warto znać włoskie legendy o cannolo
Z tym słodkim i coraz popularniejszym u nas smakołykiem jest związanych kilka legend! Kształt oraz forma cannolo pobudzają fantazję… Podobno deser był traktowany dawniej jako symbol płodności.
Jedna z najpopularniejszych opowieści wiązana jest z arabskimi czasami na włoskiej wyspie. Podobno to kobiety z haremu z miasteczka Caltanissetta wymyśliły ten deser jako hołd dla emira, by zaspokoić jego wyrafinowany gust i w uznaniu dla jego umiejętności w zakresie miłości cielesnej.
Inna legenda mówi o mniszkach, które były mistrzyniami w przygotowywaniu słodyczy. Stworzyły słodkie rurki na święta. Deser szybko zdobył uznanie i stał się bardzo popularny w okresie noworocznym.

Pixabay
Cyceron był fanem rurek z kremem
Być może historia cannoli jest jeszcze starsza. Niektórzy mówią, że sięga starożytności. Podobno Cyceron, opowiadając swoim przyjaciołom o pobycie na Sycylii, nieustannie wspominał słodki deser, rurkę wypełnioną kremem.
Zdaniem wielu badaczy kultury włoskiej, kształt deseru wywodzi się z dawnego, antycznego świata i kojarzy się z rozpustą. Jeden z naukowców jakiś czas temu stwierdził, że cannoli mogły być dawane w prezencie jako zaproszenie do wspólnych uciech i zabaw cielesnych.

książka wyd. Albatros, cannoli z Pixabay, plakat filmowy
Zostaw broń, weź cannoli
To nie koniec ciekawostek! „Zostaw broń, weź cannoli” to jedna z kultowych kwestii ze słynnego filmu „Ojciec chrzestny”. Taki tytuł nosi też książka Marka Seala, która przedstawia kulisy powstania głośnej produkcji.
Film z pewnością wpłynął na popularność sycylijskiego przysmaku. Cannoli można dostać we włoskich restauracjach, kawiarniach, coraz częściej pojawiają się też w popularnych sieciach sklepów. Niektórzy przygotowują je w domu, choć nie jest to łatwe. W sieci można jednak znaleźć wiele przepisów na słynne włoskie rurki.
Lubicie włoskie desery? Czy kiedykolwiek próbowaliście cannoli? Interesują Was słodkie ciekawostki? Dajcie znać w komentarzach!
Un caffé per favore: włoska kultura picia kawy
Włoskie pyszności, mniaaaaam. Coś wspaniałego. Nie próbowałam tego jeszcze, gdy byłam we Włoszech. Może następnym razem. Z tym Cyceronem to naprawdę niespodzianka. Cannolo wygląda obłędnie.
Polecam, warto spróbować, cannoli podają w wielu restauracjach w stylu włoskim. 🙂
Niestety nie miałam jeszcze okazji próbować tego deseru i nie mam też odwagi aby samej w domu takie pysznościami przygotować 🤗
Polecam spróbować we włoskiej restauracji. Można je też dostać w popularnych sieciach sklepów. 😉
Pyszny i chrupiący, mniam. Lubię.
Jako miłośniczce Italii cannoli oczywiście nie jest mi obce- moja druga połówka uwielbia ten sycylijski deser – zainteresowałaś mnie przy okazji tego posta publikacją książkową „Zostaw broń, weź cannoli ” – dopisałam do swojej listy 🙂
Zjadłabym taką sycylijską słodycz😍
Wyglądają wspaniale i pewnie tak smakują.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Taką rurkę w kremem to bym sobie chętnie zjadła.